Izvor: Pobjeda

Država od juče u vlasničkoj strukturi Montenegroberze

Država je u četvrtak od Atlas banke u stečaju kupila 197 akcija Montenegroberze, po cijeni od 600 eura po dionici. Ta je odluka donesena u četvrtak na elektronskoj sjednici i isti dan su kupljene akcije, a javnost je o ovoj transakciji obaviještena dan kasnije – u petak.
Država od juče u vlasničkoj strukturi Montenegroberze

Montenegroberza, FOTO: i1.wp.com

Ova hitna transakcija je juče saldirana. Njena je vrijednost 118.200 eura, a procentualno učešće akcija u blok trgovini u ukupnom broju dionica Montenegroberze je iznosilo 5,7924 odsto. Akcije su kupljene od Atlas banke u stečaju.

Stečajni uporavnik Atlas banke Mirko Radonjić kazao je Pobjedi da je nalog za prodaju 118 akcija Montenegroberze dao VIP broker u srijedu, dan prije hitne telefonske sjednice Vlade na kojoj je odobrena kupovina, koja je obavljena u 13.35 sati u četvrtak.

” Mi smo dan prije dali ponudu, pa ko se javi neka mu je srećno”, objasnio je Radonjić Pobjedi tu transakciju.

” U skladu sa članovima 102 i 107 Zakona o tržištu kapitala, Ministarstvo finansija i Atlas banka u stečaju dostavili su obavještenje Montenegroberzi o akcionaru koji je prešao prag od pet odsto”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Transakcija je obavljena preko VIP broker Montenegra.

Navedeno je da je Montenegroberza osnovana u junu 1993. godine, na osnovu Zakona o tržištu novca i tržištu kapitala. Prvi akcionari bili su tadašnja republika Crna Gora i četiri crnogorske banke – Montenegrobanka, Pljevaljska banka, Beranska banka i Hipotekarna banka.

Interesantno je da je Vlada u petak, kad su akcije već bile kupljene, saopštila da je u četvrtak na telefonskoj sjednici usvojila Informaciju o važnosti učestvovanja države Crne Gore na tržištu kapitala, kojom je istaknuta važnost da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na tržištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija. To uključuje i mogućnost kupovine udjela u Montenegroberzi, što bi, kako je navedeno, doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu. Iz Vlade su prošle sedmice saopštili da bi kupovina akcija Montenegroberze u vlasništvu Atlas banke u stečaju dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala i državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala.

Iz Vlade su ranije saopštili da će preuzimanjem ovog paketa akcija omogućiti Vladi da sa 5,79 odsto vlasništva saziva skupštinu akcionara i predlaže jednog člana odbora direktora. Na ovaj način država bi, kako tvrde, imala aktivnu poziciju u odlučivanju o svim bitnim pitanjima daljeg razvoja tržišta kapitala.

Najveći akcionari Montenegroberze su Atlas mont fond sa 33,54 odsto, Borsa Istanbul sa 24,43 odsto, CG broker diler sa 17,25 odsto. Atlas grupa je vlasnik 6,17 odsto, dok CKB i Prva banka imaju vlasnički udio od 4,88 odsto i 3,73 odsto.

Nije uobičajeno da država bude u vlasničkoj strukturi berze, koju formiraju njeni članovi, uglavnom banke i brokeri. Za sada, osim Montenegroberze, države su akcionari u Šenženskoj, Šangajskoj, Istanbulskoj i Taškentskoj berzi.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nezgoda na Cetinju, povrijeđena jedna osoba

Podgorica: Gorio stambeni objekat u Hercegovačkoj ulici

Radnici štrajkuju, direktor je u Rijadu

Nikolić: Milatović izmislio platformu u namjeri da Spajića stavi pod kontrolu