EBRD spremna da podrži Crnu Goru u odgovoru na brojne izazove

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD spremna je da podrži Crnu Goru u odgovoru na brojne izazove koje su rezultat krize uzrokovane pandemijom, a kasnije ratom u Ukrajini, te u ostvarivanju održivog ekonomskog rasta, saopšteno je nakon današnjeg sastanka guvernera Centralne banke CBCG Radoja Žugića i tima EBRD, koga su predvodili Aleksandra Vukosavljević, direktorica za Sektor finansijskih institucija za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu i Remon Zakaria, šef EBRD kancelarije u Crnoj Gori.
EBRD spremna da podrži Crnu Goru u odgovoru na brojne izazove

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru, zatim o uticaju eksternih faktora, u prvom redu rata u Ukrajini, te o mogućnosti proširenja saradnje CBCG i EBRD-a.

Žugić je ocijenio da je bankarski sektor stabilan, likvidan, dobro kapitalizovan i sa pozitivnim trendovima kada su u pitanju ključne bilansne pozicije.

„Kroz intenzivnu kreditnu aktivnost, banke u Crnoj Gori pružaju podršku domaćinstvima i realnom sektoru, što potvrđuje rast kredita tokom prvih pet mjeseci tekuće godine, od preko sedam odsto na godišnjem nivou“, naveo je Žugić i dodao da je prethodni period bio veoma izazovan za banke i sa aspekta primjene nove bankarske regulative, usaglašene sa najboljim standardima i praksama evropskog centralnog bankarstva.

Vukosavljević je istakla spremnost EBRD-a da podrži Crnu Goru u odgovoru na brojne izazove koje su rezultat krize uzrokovane pandemijom, a kasnije ratom u Ukrajini, te u ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

“Ova namjera je reflektovana u novoj Strategiji EBRD-a za Crnu Goru za period 2021-2026, čiji su ključni prioriteti poboljšanje konkurentnosti privrede, podržavanje projekata u oblasti zelene ekonomije i unapređenje povezanosti, odnosno dostupnosti Crne Gore”, istakla je Vukosavljević.

Osim toga, naglasila je, strateški okvir EBRD-a za period 2021-2025. predviđa rast zelenog finansiranja, podsticanje inkluzivnog ekonomskog razvoja, digitalne transformacije, kao i jačanje spremnosti finansijskog sektora da odgovori na buduće izazove.

“U tom smislu, EBRD je spreman da poveća podršku lokalnim finansijskim institucijama za kreditne linije usmjerene ka ženskom biznisu, mladim preduzetnicima i digitalizaciji”, rekla je ona.

Projekat osnivanja kreditnog garantnog fonda, za koji EBRD pruža tehničku podršku Vladi Crne Gore, olakšaće privredi pristup izvorima finansiranja, zaključeno je na današnjem sastanku.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

EBRD i partneri doniraju stabla za zeleniju Podgoricu

EBRD opovrgava optužbe u vezi sa postupkom nabavki u Crnoj Gori

Krivokapić: Poboljšanje životnog standarda važnije od političkih nadmetanja

EVROPA SAD POVEĆALA TRAŽNJU ZA KREDITIMA – BANKE ZA STANDARD: Među najtraženijim su stambeni, kreditiranje turizma intenzivnije u južnim opštinama

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KRUG SE ZATVARA: Novi dokazi da je Injac zloupotrijebila položaj

Vlasnik restorana “Kod Fehre”: Koliko god Crnogoraca da dođe u Zenicu na utakmicu, svi bujrum kod mene na pečenje!

OPTUŽNICA: Radonjić i Đurović po nalogu šefova mučili i ugušili Kapetana

Adžić: Duvanska mafija više ne kontroliše institucije u CG, Milošević: U 40 dana smo zaplijenili oko 150.000 paketa cigareta