Izvor: Pobjeda

EPCG TAJNO PREUZEO MINUS CEDIS-A: Knjižnim odobrenjima sakrili tri miliona eura gubitka

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) odobrio je krajem prošle godine Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) retroaktivna knjižna odobrenja vrijedna 2,9 miliona eura, čime je prošlogodišnji gubitak te kompanije umanjen sa 13 na zvaničnih deset miliona, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih vrhu EPCG.
EPCG TAJNO PREUZEO MINUS CEDIS-A: Knjižnim odobrenjima sakrili tri miliona eura gubitka

Foto: EPCG

Knjižna odobrenja napravljena su jer je CEDIS ostvario 2,9 miliona eura gubitka zbog odluke EPCG da u maju, junu i julu prošle godine odobri 40 odsto popusta na računima za struju nezapošljenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i penzionerima čija su primanja niža od 222 eura. Takvih građana je u maju prošle godine bilo 30.000, a odluku da odobri popust EPCG je tada objašnjavala željom da podijeli teret krize sa građanima.

CEDIS, ali ni EPCG, nijesu obavijestili javnost da su izvršili knjižna odobrenja kojima su sakrili tri miliona eura gubitka distributera električne energije.

– Da je taj gubitak prikazan u finansijskim izvještajima CEDIS-a, prošlogodišnji minus kompanije bi bio 13, a ne deset miliona eura. Zbog toga su putem knjižnih odobrenja u decembru, u dogovoru sa EPCG, a ne upoznajući o tome javnost, poništili iz knjiga ta tri miliona eura gubitka i prebacili ih na EPCG – kazao je izvor Pobjede.

Potvrda

U CEDIS-u je juče Pobjedi potvrđeno da su sproveli ova knjiženja. Oni su u odgovoru dostavljenom našem listu naveli da je Odbor direktora 24. maja prošle godine donio odluku o utvrđivanju popusta na pripadajući dio računa, koji se odnosi na korišćenje distributivnog kapaciteta, a na osnovu donijetih odluka borda EPCG.

– Na osnovu donijete odluke izdata su mjesečna odobrenja EPCG u visini utvrđenog popusta. Odbor direktora EPCG je 30. decembra 2021. godine donio odluku broj 10-00-61915, kojom se stavljaju van snage tačka pet odluke 10-00-19662 od 18. maja 2021. godine i tačka sedam odluke 10-00-19663 od 18. maja 2021. godine, u skladu sa kojima je CEDIS sproveo adekvatna knjiženja – naveli su iz kompanije.

CEDIS je krajem marta ove godine na isti način pokušao da pokrije deset miliona eura prošlogodišnjeg minusa, ali je nakon pritiska javnosti Odbor direktora EPCG odlučio da odluku o knjižnim odobrenjima donese skupština akcionara. Prijedlog EPCG da umanjenjem prošlogodišnjih faktura pokrije gubitak CEDIS-a prihvaćen je tada na elektronskoj sjednici bivše vlade, koja je tu informaciju sakrila od javnosti. Protiv toga bilo je Ministarstvo kapitalnih investicija u kojem su tvrdili da se time šteti akcionarima EPCG, među kojima je država.

Iz CEDIS-a je više puta saopšteno da je gubitak koji su ostvarili posljedica rasta cijena struje, dok je predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević Pobjedi nedavno kazao da je loš poslovni rezultat plod odluka menadžmenta te državne kompanije.

Minus

CEDIS je 31. marta prošle godine bio dva miliona eura u plusu. Novi odbor direktora, koji predvodi kadar DF-a Rajko Radošević, izabran je 1. aprila, dok je osam dana kasnije Vladimir Čađenović iz Demokrata imenovan za izvršnog direktora. Kompanija je godinu završila sa deset miliona minusa, što znači da je novi menadžment za devet mjeseci 2021. CEDIS uveo u 15 miliona eura gubitaka, ako se uzmu u obzir knjižna odobrenja i plus iz prvog kvartala.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Lakićević tvrdi da je retroaktivna izmjena faktura legitimna

EPCG još bez završnog računa, ALTERNATIVA: CEDIS gubitaš zbog lošeg poslovanja i zapošljavanja, a ne zbog poremećaja tržišta

Za koga menadžment pakuje deset odsto akcija EPCG

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

“Budvanska rivijera” traži da Novović provjeri ugovore sa advokatom

PRESIJEDANJE NA GRANICI OPŠTINA: Vozač i putnici jednim autobusom do Cijevne drugim do Tuzi, isti režim i do Podgorice

RIČARD GIR sa 33 godine mlađom suprugom uživa na plaži! (FOTO)

Potjera za Mišurovićem u Podgorici: Bježao i bacio pištolj, policija ga sustigla i uhapsila