Erste banka u 2021: Rast dobiti i operativnih prihoda, niži troškovi rizika

Erste banka je u 2021. godini ostvarila 6,9 miliona eura neto dobiti, oko 35,8 odsto više nego u prethodnoj godini, što je efekat smanjenja troškova rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke i rasta operativnih prihoda, saopšteno je iz banke.
Erste banka u 2021: Rast dobiti i operativnih prihoda, niži troškovi rizika

”Tokom 2021. godine Erste banka je zadržala stabilnost i kvalitet poslovanja, pružajući klijentima adekvatnu finansijsku i savjetodavnu podršku, ulažući u inicijative koje doprinose razvoju i šire društvene zajednice. Broj klijenata je nastavio da raste nesmanjenom dinamikom. Nakon uvođenja Apple Pay usluge, klijentima mlađim od 18 godina ponudili smo besplatan transakcioni račun uz niz besplatnih pratećih usluga”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Erste Bank AD Podgorica Aleksa Lukić.

Kako su kazali, i u narednom periodu u fokusu Erste će biti ulaganje u razvoj savremenih i pristupačnih rješenja koja klijentima donose bolja korisnička iskustva i mogućnost kvalitetnijeg upravljanja vremenom i novcem, kao preduslova za sticanje finansijskog zdravlja.

Dodaju da je rizični profil Erste banke u 2021. godini bio na veoma zadovoljavajućem nivou, posebno imajući u vidu posljedice izazvane pandemijom i očekivanim rastom NPL-a, a koji je na kraju godine u Erste banci iznosio 5,98 odsto (2020: 4,5 odsto).

Prema njihovim riječima, banka je blagovremeno prilagodila poslovanje i ojačala finansijsku poziciju u susret potencijalnom usložnjavanju situacije, a poslovnu godinu završila je kao dobro kapitalizovana banka, sa koeficijentom solventnosti od 23,62 odsto (2020: 22,85 odsto), a koji je znatno iznad zakonskog minimuma od 10 odsto.

” Na kraju 2021. godine ukupna aktiva banke je iznosila 672 miliona eura, što je 5,2 odsto više nego na kraju decembra 2020. godine, kada je iznosila 638,8 miliona eura. Ukupni depoziti klijenata povećani su za 10,5 odsto u odnosu na 2020. godinu i dostigli su 415,3 miliona eura. Neto krediti klijentima su iznosili 425,1 milion eura i blago su porasli u odnosu na 2020 ”, navode oni.

U sektoru stanovništva, broj klijenata je nastavio da raste i na kraju 2021. godine dostigao je oko 118 hiljada, što je 5,4 odsto više nego u prethodnoj godini. Broj ukupnih računa klijenata porastao je za 5,8 odsto, broj računa za uplatu penzija za 1,5 odsto, a broj računa za uplatu zarada za 7,6 odsto. U plasmanima u segmentu stanovništva, najveće učešće imali su gotovinski krediti i stambeni krediti – dodaju u saopštenju.

Uslugu elektronskog bankarstva Erste banke je, dodaju, tokom 2021. koristilo 10,7 hiljada klijenata, što predstavlja rast od 16,4 odsto u odnosu na 2020. godinu.

”Broj korisnika mBanking usluge za fizička lica na kraju 2021. godine je osam hiljada, što predstavlja povećanje od 21,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj naloga porastao za 25,6 odsto.

U domenu kartičnog poslovanja, tokom 2021. godine je zabilježen rast od 9,4 odsto u broju aktivnih kartica, na 69,7 hiljada. Ukupan promet ostvaren platnim karticama Erste banke u 2021. u odnosu na 2020. je takođe porastao, za 14,2 odsto”, zaključili su iz Erste banke.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

BANKE ZA STANDARD: Novi poslovi s klijentima iz Rusije limitirani i pojačan nadzor, nema odliva depozita, konverzija ruske rublje nije bila u ponudi

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

(VIDEO)Pogrebne usluge dobile savremenu upravnu zgradu

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode