”Evropa sad” ne utiče na naknadu kod stručnog osposobljavanja, MFSS za Standard: Iznos će rasti shodno rastu prosječne zarade

Korisnici programa stručnog osposobljavanja osjetiće benefite reformi od 2023. godine jer se njihove novčane naknade usklađuju sa prosječnom platom koja raste u ovoj godini, zahvaljujući programu ''Evropa sad'', odgovorili su Standardu iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, na pitanje da li ovaj program obuhvata i one koji ne zaključuju ugovore o radu.
”Evropa sad” ne utiče na naknadu kod stručnog osposobljavanja, MFSS za Standard: Iznos će rasti shodno rastu prosječne zarade

Ilustracija, Foto: Unsplash

Portalu Standard obratilo se nekoliko svršenih studenata koji uskoro počinju sa programom stručnog osposobljavanja, sa pitanjem da li će program Evropa sad i povećanje minimalne zarade, uticati i na njihova primanja u ovoj godini.

Iz Ministarstva objašnjavaju da se kod programa stručnog osposobljavanja radi o naknadi, na koju ne utiče set poreskih zakona.

Ovogodišnje naknade su na istom nivou, jer se usklađuju sa prosječnom platom u 2021. godini, u skladu sa Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem iz 2012. godine.

Zakonom je propisano da korisnik programa prima mjesečnu novčanu naknadu (a ne zaradu) u iznosu od 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi zaključivanju ugovora o stručnom osposobljavanju. 

Dakle, u skladu sa zakonom, naknade će se korisnicima programa stručnog  osposobljavanja u 2022. godini obračunati na taj način, a u narednom periodu će iznos rasti shodno rastu prosječne zarade, do koje dovodi reforma iz programa Evropa sad”, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Savjet mladih DPS: Mladi svjetski đaci, zaboravili na mlade u svojoj državi

Jednako važi i za one koji zaključuju ugovore o privremenim i povremenim poslovima.

Ove ugovore uređuje Zakon o obligacionim odnosima, ne Zakon o radu. Takođe riječ je o ugovorima sa naknadom, na koju ne utiče set poreskih zakona iz programa Evropa sad.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Može li ”Evropa sad” proći bez komplikacija, ŠĆEPANOVIĆ za Standard: Ovo će trajati par mjeseci, građani će trpjeti posljedice

Evo koje je odluke Vlada donijela: Osloboditi poslodavce od plaćanja dijela doprinosa i poreza, uslovima dodjele koncesija za istraživanje vodotoka…

Zabluda ili prečica do EU

DF, SNP, URA i BS najavili podršku povećanju minimalne zarade

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šta muškarci prvo primijete na nagom ženskom tijelu

KAKO ĆE IZGLEDATI KUĆA KRIVOKAPIĆEVOG SINA U ROGAMIMA: Na parceli od 3.500 gradi vilu od 250 kvadrata i vinski podrum

Vuković: UCG od sada Univerzitet Crkve Srbije

Zemljotresu Albaniji, osjetio se i u Crnoj Gori, najviše u Ulcinju