test

Filipović: Crnoj Gori neophodne robne rezerve

Standard

11/01/2023

21:05

Ulaskom u Novu godinu građane su dočekala nova poskupljenja. Osim goriva na rafovima marketa evidentan je rast cijena pojedinih osnovnih životnih namirnica. Zbog ukidanja nulte stope PDV-a na određene proizvode poskupili su ulje, brašno, hljeb i šećer. Ekonomski stručnjaci pozivaju državu da reaguje i zaustavi dalji rast cijena.



Iako se posljednjih dana prošle godine litar ulja mogao kupiti za euro i po danas je minimalna cijena tog proizvoda dva eura. Slična situacija je i sa ostalim osnovnim životnim namirnicama koje su poskupile pet do 15 centi.

“Zašto mi nismo zadržali tu nultu stopu PDV-a? Vlada je rekla da nije postojalo dovoljno smanjivanje cijena osnovnih životnih namirnica, pa iako nije postojalo smanjenje cijena opet su bile bolje cijene u 2022 godini nego sada”, ocijenio je ekonomski analitičar Oleg Filipović za Gradsku RTV.

Povećanje cijena primijetili su i građani koji iz dana u dan za isti novac mogu kupiti sve manje i manje proizvoda.

Ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice jedini je način da se smanje cijene odredjenih proizvoda. Filipović smatra da Crna Gora mora zaštiti domaće tržište, a jedan od načina je stvaranje robnih rezervi.

“Još jedan dokaz što znači kad nemate robne rezerve: vi ste otvoreni i glineni golubovi i zavisite od svega. Kada imate robne rezerve onda opet imate mogućnost uticaja na tržište. Mi nismo veliko tržište i ja smatram da su nama robne rezerve neophodne”, kaže Filipović.

Statistika MONSTATA pokazuje da je inflacija u Crnoj Gori na kraju novembra bila 17 odsto. Što se tiče hrane najviše su poskupili jaja, sir i mlijeko.

Izvor: Gradska TV

Ostavite komentar

Komentari (0)