Izvor: rtcg

Građani još ne osjećaju koristi Zakona o ograničavanju cijena

Građani još ne osjećaju koristi Zakona o ograničavanju cijena - čak i sumnjaju da će biti pojeftinjenja. S druge strane, u Uniji poslodavaca i slobodnih sindikata tvrde suprotno.
Građani još ne osjećaju koristi Zakona o ograničavanju cijena

Iako je rijetkost da se u našem parlamentu nešto usvoji jednoglasno, ni to našim građanima nije dovoljno da povjeruju političarima. Zakon o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica zvanično u Službenom listu, a građani u nevjerici. Na priču o cijenama čak i burno reaguju.

Na pijaci kupuju građani i građanke ali i njihovi predstavnici u parlamentu. Što poručuju iz poslaničkih klupa to, kažu, i dok kupuju luk u trgovini.

  • Vlada se obavezala i parlamentarna većina i ja očekujem da to bude a ako ne bude snosiće veliku odgovornost i vlada se mora mijenjati – kazao je Predrag Bulatović iz DF-a.

Iz Unije poslodavaca tvrde da su trgovci uvijek pokazivali solidarnost te da novi Zakon neće zloupotrijebiti.

  • Ono što je važno je da će građani osjetiti benefit ove intervencije u mjeri u kojoj u to država odredi a ono što je važno jeste da mi ne očekujemo i ne vjerujemo da će se poslodavci ponašati na način koji nije primjeren – kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da je napravljen velik pomak.

  • Svako snižavanje cijena je snižavanje cijena ono je pozitivno i mora se osjetiti u pozitivnom smislu, da li je ono dovoljno ili nije to je drugo pitanje – kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

A drugo je pitanje, kaže Keković i koliko je Zakon primjenjiv u praksi. No svakako, iako je u njemu dosta nejasnoća, tvrdi da je bitno da Zakon postoji. Svakako, ističe, to nije sveto pismo, pa se uvijek može doraditi.

  • Važno je da te mjere koje budu, budu jasne, da se zna kako će se ta cijena formirarati. Moramo da znamo ko kontroliše taj zakon i mislim da se tu može uvesti neka vrsta krivične odgovornosti – dodao je Keković.

Sagovornici napominju da država mora misliti i na trgovce.

  • Ovdje je posebno važno kontrolisati marže jer ljudi koji proizvode i prometuju te proizvode moraju imati određenu korist – kazao je Keković.

Lazović je kazao da je “teret ove intervencije državne, da bi pospješila standard građana ne smiju podnostiti privrednici ni u normalnim okolnostima a ne u ovim”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada ćuti dok divljaju cijene hrane i energenata

Skupština usvojila predlog zakona za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja

Još jedan udar na džepove potrošača

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zbog nasilja u porodici uhapšen Gile Stanišić, sumnjiče ga da je napao suprugu pred djetetom

Sudija Femić saslušan u svojstvu svjedoka, u predmetu protiv Vesne Medenice

Abazović sa Ozan: Promovišemo regionalnu saradnju, mir, stabilnost, ekonomski i infrastrukturni razvoj

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE: Jovanić uplatio vještaku 48.000 eura za procjenu Hotela ”AS”?