Jandreoski najavio prezentacije potencijalnih koncesionara za ACG; Partije iz vlasti nekada bile protiv, sada ćute

Prema saznajima portala Standard Vladi Crne Gore uskoro će biti predstavljene prezentacije nekoliko konzorcijuma iz Turske i Francuske, zainteresovanih za koncesiono preuzimanje Aerodroma Crne Gore. Ovu informaciju Standardu je potvrdio i izvršni direktor ACG Goran Jandreoski, dok je predsjednik borda direktora Nebojša Đoković naveo da još ne postoji konkretan stav po ovom pitanju. Međutim, treba podsjetiti da su vladajuće partije bile izričito protiv ovakvog modela, dok su bile u opoziciji.
Jandreoski najavio prezentacije potencijalnih koncesionara za ACG; Partije iz vlasti nekada bile protiv, sada ćute

Foto: Anadolu Agency (AA

”Tačno je da će se pred organima Vlade Crne Gore predstaviti takozvana short lista potencijalnih koncesionara krajem sljedećeg mjeseca, kako bi izvršna vlast mogla donijeti odluku o načinu na koji će ACG u budućnosti poslovati”, rekao je Jandreoski za Standard.

Na pitanje u vezi sa davanjem koncesije na Aerodrome, predsjednik borda direktora ACG Nebojša Đoković  ističe, da se još uvijek vode razgovori na tu temu.

”Vlada tu nije donijela zvaničan stav, postoje neke najave o prezentacijama koje će pojedine kompanije da izvedu. Precizan stav nemaju ni Ministarstvo kapitalnih investicija, ni Vlada u cjelini, tako da na tu temu se razgovara ništa još nije konkretno”, kazao je Đoković Standardu.

Koncesija je ugovor kojim država ustupa pravo na obavljanje nekog privrednog posla, uz plaćanje koncesione naknade od strane privatnog, odnosno javnog partnera. Podsjećamo, koncesija na Aerodrome je trebalo da se da na 30 godina, a u tom periodu ulaganja u aerodrome ne smiju biti manja od 200 miliona eura.

Takođe, treba podsjetiti da su sve tri vladajuće koalicije, “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” bile saglasne da Aerodromi Crne Gore treba da ostanu u državnom vlasništvu. 

TAKO SU GOVORILE PARTIJE IZ VLASTI DOK SU BILE OPOZICIONE I PRIKUPLJALE GLASOVE GRAĐANA NEGATIVNIM STAVOM O KONCESIJAMA

Branko Radulović, ispred Demokratskog fronta, više puta je ponovio da je koncesija na aerodrome u Podgorici i Tivtu besmislena i apsurdna.

Isto mišljenje je dijelio i funkcioner Demokrata Momo Koprivica, koji je upozoravao da Vlada prodaje vitalne resurse, naglašavajući da je potrebna ozbiljna reforma upravljanja preduzećem.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar saglasan je da aerodromi treba da ostanu državni, te da bi njima, kako kaže, trebalo da upravlja, profesionalan menadžment.

KOPRIVICA (DEMOKRATE): Vlada ne zna prirodu svog posla i ustavne nadležnosti

Koprivica: Davanje Aerodroma pod koncesiju nastavak doboš ekonomske politike Vlade

Demokratska Crna Gora je kao opoziciona partija održala press konferenciju povodom davanja Aerodroma na koncesije, na kojoj je potpredsjednik i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, izjavio da je koncesija nad aerodromima nastavak doboš ekonomske politike, zasnovane na doktrini totalne rasprodaje, čiji je rodonačelnik Milo Đukanović.

Umjesto da uvede red u državna preduzeća, Vlada rasprodaje te vitalne resurse. Privatizovati infrastrukturu znači biti u očajnom stanju i nemati osjećaj, niti viziju o stvaranju nove vrijednosti“, rekao je Koprivica.

On je tada saopštio da je ocjena u koncesionom aktu, navedena kao pozitivni efekat koncesije, a glasi “privatna kompanija je motivisana da promoviše turizam i ekonomski razvoj” – šokantna, te da takva ocjena najbolje govori da Vlada ne zna prirodu svog posla i ustavne nadležnosti.

„Za ovu privatizaciju vitalnih privrednih i državnih resursa mogu biti samo dva motiva. Jedan je pribavljanje mita u složenim poslovnim aranžmanima koje javnost teško može analizirati i pratiti, a drugi je popunjavanje budžetskih rupa zbog sve veće krize u državnoj kasi.“

Ovim potezom, kako je tada naglašavao Koprivica, Vlada je pokazala da nema razvojnu viziju, priznala da nema upravljački kapacitet i menadžersku sposobnost, priznala da suštinski ne vjeruje u profitabilnost ove kompanije iako je ministarstvo saobraćaja kako navode u koncesionom aktu uradilo prognoze saobraćaja za narednih 25 godina na ova dva aerodroma i dokazala da joj je preča budžetska kasa od vitalnih interesa domaće privrede.

RADULOVIĆ (PZP/DF): Davanje koncesije na Aerodrome Crne Gore pokazuje karakter vlasti i način vladavine

Radulović: Davanje koncesije na Aerodome Crne Gore-potvrda apsurdnosti

Dešavanja oko valorizacije i mogućeg davanja koncesije na Aerodrome Crne Gore u punoj mjeri odslikavaju izopačenu crnogorsku političku, ekonomsku i ukupnu zbilju, kazao je poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, Branko Radulović.

Kako je rekao, sa aspekta “zdrave logike”, uporedne prakse, ekonomskih, socijalnih i bezbjedonosnih indikatora, te javnog interesa, budžetskih prihoda, profesionalnog upravljanja i sposobnosti da sami kontrolišemo proces modernizacije i na taj način postignemo veće efekte, davanje koncesija na Aerodrome Crne Gore u potpunosti je apsurdno i besmisleno. 

“Sa aspekta crnogorske zbilje, davanje koncesije na Aerodrome Crne Gore i reakcije povodom toga, pokazuje karakter vlasti, način vladavine, nivo znanja koji posjeduje, shvatanje javnog interesa, kao i mentalni sklop zaposlenih na aerodromima”, navodi Radulović.

PROTIV KONCESIJE BILI SDP I SD

Podsjetimo, protiv ovakve odluke bile su i tada vladajuće Socijaldemokrate, kao i opoziciona Socijaldemokratska partija.

Obje partije protivile su se namjeri davanja koncesije za tivatski i podgorički aerodrom. Protiv privatizacije su bili i u Sindikatu Aerodroma.

U HGI (Hrvatska građanska inicijativa), takođe su se zalagali da država ostane vlasnik Aerodroma.

Iz Socijaldemokrata Crne Gore u više navrata je saopšteno da su koncesiona dokumenta za aerodrome u pojedinim djelovima nezakonita, da ne štite interes države, da je njima obuhvaćeno i nekoliko stotina hiljada kvadrata imovine u Tivtu koja nije vlasništvo države, te da nije napravljena procjena vrijednosti zemljišta koje se daje u najam, nego samo procjena resursa koje će preuzeti koncesionar.

U tom periodu mišljenje na ovu temu dao je i aktuelni direktor Uprave prihoda Aleksandar Damjanović koji je iznio stav da umjesto koncesija za aerodrome postoje bolja rješenja.

„Političko rukovođenje u Aerodromima je nešto što se dešava poslednjih petnaestak godina u Crnoj Gori jer je to preduzeće prepoznato kao politički plijen uvijek manjeg partnera u vlasti. I mišljenja sam da se taj problem ne mora rješavati tako što će se prekidati na način da se daju pod koncesiju već se može dobiti mnogo kvalitetniji menadžment. Svakako sopstvenim resursima i ulaganjima mogu se ispuniti svi oni planovi za proširenje kapaciteta i povećani promet“, kazao je tada Damjanović u izjavi za medije.

Za njega je rješenje predstavljalo dovođenje iskusne upravljačko-menadžerske strukture po mogućnosti i iz inostranstva, uz punu kadrovsku depolitizaciju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Evo koje je odluke Vlada donijela: Osloboditi poslodavce od plaćanja dijela doprinosa i poreza, uslovima dodjele koncesija za istraživanje vodotoka…

Pogledajte ko su potpisnici: Podršku Pokretu “21 MAJ” dalo preko 2000 ljudi

Koprivica: Poslanički klubovi ne smiju oklijevati sa izbornim reformama

Vlada donijela smjernice za jačanje etike visokih funkcionera te plan davanja koncesija za izgradnju HE

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konjević: Pomaže Bog, kaže komentator na Parlamentarnom kanalu namijenjenom za rad Skupštine

Resor Vesne Bratić: SDT formiralo predmet protiv Vasilija Laloševića, CG pred isključenjem iz svih takmičenja

DF: Protest počinje sjutra ispred Skupštine Crne Gore

(Uživo)Izbori u Njemačkoj: SPD uvećao prednost, Liberali i Zeleni ključni za sastav nove vlade