test

Joković sa Ozdemirom: Crna Gora ima potencijala za organsku proizvodnju

Standard

17/11/2022

13:42

Ministar poljoprivrede Njemačke Džem Ozdemir sa saradnicima, u okviru radne posjete Crnoj Gori, juče je posjetio ugledna domaćinstva Ilije Morica i Bogdana Kaluđerovića na Luštici.



Posjeta je uslijedila nakon održanog ministarskog sastanka gdje je Crna Gora preuzela predsjedavanje Stalnom radnom grupom za regionalni i ruralni razvoj Jugoistične Evrope (SWG).

Kako navode u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, Ozdemir je uputio podršku i izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti i unaprijediti saradnju sa institucijama EU na polju poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i bezbjednosti hrane, posebno naglasivši značaj bogatstva i potencijala razvoja organske proizvodnje u Crnoj Gori.

“Jako je važno da za organsku proizvodnju postoji i tržište. Tako se nadamo da će ga biti ne samo u vašoj Crnoj Gori, nego i dalje kako Crna Gora bude napredovala prema članstvu u Evropskoj uniji. Priroda u Crnoj Gori je prelijepa. S obzirom da glavni prihod potiče od turizma i poljoprivrede, to treba zaštiti i razvijati i naravno mi imamo evropske fondove koji to podržavaju. Kada pogledate kako imate prelijepu prirodu, kako imate prelijepe šume i predivno more, jako je bitno iste zaštiti”, istakao je Ozdemir.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je sa domaćinima, ali i prisutnim gostima, razgovarao o subvencijama i mogućnostima koje nudi država kako bi se ovaj sektor razvijao brže i kako bi se maksimalno iskoristili potencijali i kapaciteti koje nudi ovo podneblje.

“Saglasni smo da je sklop poljoprivrede i turizma razvojna šansa Crne Gore i dalje unapređenje ove oblasti će biti jedan od naših najvećih prioriteta u budućnosti”, kazao je Joković, naglasivši da će ovogodišnji budžet za poljoprivredu iz nacionalnih sredstava biti veći nego ikada do sada.

Kuća i konoba domaćina Ilije Morica stare su preko 300 godina i dva vijeka mlađi mlin na Luštici, uz dosta rada i truda osposobljene su za posjete turista. Oni su kroz lični primjer pokazali kako se na pravi način usko povezuju poljoprivreda i turizam, a njihovo imanje zaokružena agroturistička cjelina.

U selu Tići, na oko šest hektara nalazi se zasad sa preko hiljadu stabala masline. Porodica Moric za goste organizuje prezentacije na kojima uz obilazak maslinjaka i starog mlina, degustiraju maslinovo ulje i upoznaju se sa njegovim ljekovitim, jestivim i kozmetičkim svojstvima.

Bogdan Kaluđerović većinski je vlasnik više kamenih kuća u etno selu Klinci koje je prvi difuzni samoodrživi hotel u Crnoj Gori raspoređen u više objekata. Prije osam godina odlučio je da imanje, koje je naslijedio od predaka, renovira i pretvori u mjesto za odmor.

U ovom selu se skuplja i reciklira kišnica, koristi se solarna energija, gosti se hrane iz bašte hotela, a eventualni nedostatak namirnica nadopunjuje se kupovinom iz komšijskih bašti dok se za ogrijev koristi otpadno drvo koje se sakupi u okolnoj šumi. U restoranu se služi hrana koja se proizvodi u njihovoj bašti sa organskim proizvodima.

Tokom posjete, domaćini su ministru i gostima predstavili svoju proizvodnju, a razgovaralo se i o aktuelnima temama iz oblasti poljoprivrede, kao i problemima koje lokalna samouprava i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mogu da riješe.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)