test

KO GOSPODARI ROŽAJSKIM ŠUMAMA: Doznake samo za odabrane, dokumentacija se falsifikuje, država trpi milionske štete

Standard

14/02/2023

07:15

Rožajske šume posljednjih nekoliko mjeseci, tvrdi grupa građana koja se obratila Pobjedi, opet su na meti organizovane kriminalne grupe – „porodičnog klana“, koji ih „pustoši i zarađuje ogroman novac“, a uz, kako ističu, „podršku šefa Područne jedinice Alena Kalača“.



Prijave su podnosili Upravi za gazdovanje šumama i lovištima sa zahtjevom da provjere njihove tvrdnje i istraže da li šef rožajske područne jedinice krši zakon, obraćali su se i Specijalnom tužilaštvu, kao i Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama. Za sada, kako ističu – bez rezultata.

– Zadnjih nekoliko mjeseci, ne znamo od koga ohrabren, porodični klan je nastavio organizovani kriminal i korupciju nezakonitom doznakom mimo plana i programa gazdovanja šumama, nelegalnim nadoznakama nakon završene eksploatacije odjeljenja od strane koncesionara i tehničkog prijema odjeljenja – tvrde naši sagovornici.

NEZAKONITE DOZNAKE
Prema njihovim riječima, rađena je takozvana „doznaka elitnih stabala, drvna masa nije evidentirana i na ovaj način je samo u Baćkim, Balotičkim i Lovničkim šumama i Županici doznačeno oko 5.500 metara kubnih“.

U mnogim odjeljenjima je doznaku vršio šef Područne jedinice. Mnoge doznake nijesu evidentirane kroz poslovnu dokumentaciju. Dodjeljuju se nezakonito odluke za tehničku građu po klasama. Vršenje doznaka tehničke građe mimo plana gazdovanja u GJ „Županica„ GJ „Bać Besnik„ GJ „Lovničke“ i GJ „Balotičke šume“. Na ime ogrijeva vršena je doznaka zdravih, sirovih i tehnički najkvalitetnijih stabala – tvrde oni.

Ističu da su prije dva mjeseca dostavili prijave zbog nezakonitog rada šefa Područne jedinice – direktoru Uprave za šume, ministru poljoprivrede, Osnovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu.

– Očekivali smo brzu reakciju ovih institucija, ali reakcije su kao da se ne žele suprotstaviti organizovanom kriminalu, korupciji i pljački državnog bogatstva – naglašavaju oni.

Pobjeda je prošle sedmice uputila pitanja Alenu Kalaču, šefu Područne jedinice Rožaje, ali do juče nijesmo dobili odgovore.

U četvrtak, 9. februara, mejlom je odgovorio da je vidio pitanja i da će odgovoriti u najkraćem roku.

– S obzirom na to da moram tražiti saglasnost od v. d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Armina Mujevića o iznošenju u javnost informacije o radu P. J. Rožaje. A sve u cilju objektivnog i kvalitetnog informisanja kako Vaših čitalaca tako i svih građana. Tako da najkasnije do ponedjeljka do 15 sati dobićete pismeni odgovor – napisao je Kalač.

Odgovori nijesu stigli.

Pitali smo i Upravu za gazdovanje šumama i lovištima odakle nam je saopšteno da je, prema njihovim „izvještajima, sva drvna masa u toku prošle 2022. godine realizovana isključivo i samo u skladu sa Programom gazdovanja šumama za 2022. godinu, odnosno u skladu sa zakonom“.

– Kada je riječ o ostalim insinuacijama i sumnjama Vaših sagovornika, koje ste nam predočili kroz Vaša pitanja, obavještavamo Vas da se u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama i Beranama nalazi određena dokumentacija, kao i inicijativa šumarske inspekcije za pokretanje krivičnog postupka, na osnovu kojih se utvrđuje postojanje elemenata krivičnog djela i otkrivanje počinilaca istog, zbog čega se u ovom trenutku ne možemo detaljnije izjasniti, sve dok ne budemo obaviješteni o ishodu postupka – saopštio je Pobjedi v. d. direktora Armin Mujević.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama na pitanja o predmetima vezanim za nezakonitu sječu šuma uputili su nas da se podaci o krivičnim prijavama koje su podnijete zbog krivičnih djela šumska krađa i pustošenje šuma, koje su iz njihove nadležnosti za svaku godinu pojedinačno nalaze u izvještajima o radu ovog tužilaštva koji su dostupni na njihovom sajtu.

– Što se tiče prijava koje su kako navodite u Vašim pitanjima podnosili građani Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, o navodnoj nezakonitoj sječi šuma i nezakonitim koncesijama za eksploataciju šuma, da biste dobili informaciju o tome šta je po prijavama urađeno i kakve su odluke donijete, neophodno je da navedete o kojim se konkretno prijavama radi – odgovorili su iz rožajskog tužilaštva.

U izvještaju za 2022. godinu navodi se da je zbog krivičnog djela šumska krađa te godine prijavljeno sedam osoba, a prijave su podnijeli – „pravna lica u odnosu na tri lica i u odnosu na četiri lica prijave su podnijela fizička lica“.

– Sprovedeno je sedam izviđaja. Prijave su riješene na sljedeći način: odbačajem u odnosu na četiri lica i u odnosu na tri lica podnošenjem optužnog prijedloga. Prenijeto je jedno optuženje iz ranijeg perioda, tako da je u radu bilo ukupno četiri optuženja. Optuženje u odnosu na jedno lice riješeno je osuđujućom odlukom suda i to novčanom kaznom. Optuženje u odnosu na jedno lice je ustupljeno, dok su dva optuženja ostala neriješena na kraju izvještajnog perioda – piše u izvještaju.

Godinu ranije, 2021, rožajskom tužilaštvu zbog šumske krađe prijavljene su četiri osobe, a 2020. devet, dok je 2019. bilo prijavljeno 13 osumnjičenih šumokradica.

Uglavnom, u izvještajima su šturi podaci, bez detalja iz prijava i optužnica.

VIŠEDECENIJSKA POHARA
U prijavama dostavljenim Inspekciji i tužilaštvima, grupa građana Rožaja navela je da je u GJ „Lovničke šume“ – odjeljenje 55, šef Područne jedinice Alen Kalač, dozvolio korisniku šuma da nezakonito, bez potpisanog ugovora i uplate drvne mase, posiječe 652 metra kubnih četinara. Sječa je, dodaju, počela u oktobru.

Šef PJ u mjesecu novembru, nezabilježeno u šumarskoj praksi, mimo Zakona, planske dokumentacije i saglasnosti Vlade i Uprave za korišćenje šuma i lovišta izvršio je doznaku još oko 300 metara kubnih u istom odjeljenju za poznatog korisnika, kao i u susjednom odjeljenju br. 54 – ističu oni u prijavi, uz optužbe da je on na taj način za sebe pribavio nezakonitu korist.

Ugovor o korišćenju šuma u državnoj svojini prodajom drveta na panju br. 01-311/20 UPI-2621/2 od 20. novembra 2020. godine, tvrde oni, istekao je 31. avgusta 2021. godine.

– Sve je rađeno nezakonito, suprotno propisima o poslovanju u oblasti šumarstva. Jedan dio građe se nalazi pored kamionskog puta – dodaju naši sagovornici.

Grupa Rožajaca optužuje Kalača da je radio nezakonite doznake u odjeljenjima poslije urađenog tehničkog prijema i razduženja koncesionara, kao i nezakonite doznake u odjeljenjima mimo Plana i programa gazdovanja.

U GJ „Paučinske šume“ – odjeljenje br. 11 izvršio je doznaku tehničke građe ne poštujući smjernice gazdovanja i tako izvršio predhvat na masu po kvalitetu i kvantitetu (sječe velikog intenziteta) čime je narušena biološka stabilnost sastojine. Po planu za ruralno stanovništvo, a sve je dodijeljeno jednom korisniku. Prikazana je doznaka 524 metara kubnih, a doznačeno oko 2.000. Cijena sortimenata po klasama (cjenovniku iz 2012. godine) je oko 35 eura, a prodata po 80 eura (elitna stabla), sortimenti takvog kvaliteta nemaju II i III klasu. Svu građu je realizovao jedan korisnik – navode naši nezvanični sagovornici.

U GJ „Bać Besnik“, odjel 61, po godišnjem izvještaju br. 03/2-311/22*55, prikazana je, kažu oni, doznaka 264 metara kubnih, a doznačeno je i uzete pare za 450 metara kubnih – 80 eura po kubnom metru. Korisnik je, dodaju, koncesionar, a doznaka nije po planu i nezakonito je urađena.

Slično je urađeno i u odjeljenjima br. 5, 16, 19, 32, 33, 35, 62 i 65. U odjeljenju br. 5 doznačeno je oko 150 metara kubnih tehničke građe na ime ogrijeva, građa je izvučena i nalazi se pored kamionskog puta. U odjeljenju br. 16 doznačeno je oko 130 metara kubnih na ime ogrijeva tehničke građe i nalazi se pored panja. U 19. odjeljenju izvršena je doznaka i sječa oko 160 metara kubnih, posječena i odvezena bez zaduženja. U 32. i 33. odjeljenju su radili koncesionari, u njima je nezakonito izvršena doznaka oko nekoliko stotina metara kubnih – preciziraju sagovornici Pobjede, uz tvrdnju da je doznaku radio Kalač.

Slično je, dalje navode oni, urađeno u 65. odjeljenju gdje je „izvršena nadoznaka nakon tehničkog prijema odjeljenja“.

U ovim odjeljenjima je izvršena nadoznaka (elitnih stabala) oko 1.500 metara kubnih. Nastale štete su neprocjenjive – poručuje grupa građana iz Rožaja.

U GJ „Županica“ u odjeljenju br. 5, za poznatog kupca – korisnika šume, doznačeno je, prema njihovim podacima, 3.200 metara kubnih, a prikazano oko 2.000. U 17. odjeljenju, kako kažu, doznačeno je 140 metara kubnih tehničke građe na ime ogrijeva za poznatog kupca, dok je u odjeljenju br. 28 doznačeno 400 kubnih metara tehničke građe za poznatog korisnika.

PRIJAVA INSPEKCIJI

  • Sve je ovo rađeno nezakonito, bez plana, narušena je stabilnost ovih sastojina i napravljena velika materijalna šteta. Ova odjeljenja nijesu planirana za sječu – kategorični su oni.

Nezakonite radnje, tvrde naši sagovornici, Kalač je pokušao pokriti odlukama za tehničku građu po klasama (cjenovnik iz 2012).

– Ovaj cjenovnik nije se mogao primijeniti na doznačenu građu, jer nije imalo II i III klase. Država je oštećena za nekoliko desetina hiljada eura, radi pribavljanja lične materijalne koristi – navodi su sagovornika Pobjede.

Prošle godine, pričaju oni dalje, naplaćeno je 639 odluka za ogrijev i 113 tehničkih odluka po klasama.

– Veliki broj odluka za ogrijevno drvo se duplira, što je neophodno detaljno provjeriti. Na ime ogrijevnog drveta rađena je doznaka tehničke građe. Kroz poslovne knjige nije ni 20 odsto prikazano realizovanog ogrijeva i tehničke građe, jer se pokušavaju na taj način prikriti organizovane koruptivne radnje – tvrde Rožajci koji su nam se obratili.

Tako je, dodaju oni, kroz izvještaj Upravi za šume prikazana realizacija oko 1.200 metara kubnih, a realizacija je oko 5.000 metara kubnih i skoro toliko drvne mase koja nije evidentirana i ističu da je sve to lako dokazati.

U dopisu Upravi za inspekcijske poslove, u koji je Pobjeda imala uvid, oni ukazuju da ako se prati datum uplata za tehničke odluke, kojih je bilo 113, evidentno je da je za jedan dan – 31. oktobra 2022. uplaćeno 40 odluka, a 30. novembra 2022. uplaćene su 33 odluke.

– Ova činjenica potvrđuje da je odluke uplaćivalo jedno lice u višoj količini, odnosno da nijesu izdavane građanima – navode oni, između ostalog.

Naglašavaju i da se tehničke odluke dupliraju, odnosno da se navode imena istih osoba, a provjerom spiska tehničkih i odluka za ogrijevno drvo uvidjeli su „da svi građani na čija su imena izdate tehničke odluke, dodijeljene su im odluke za ogrijevno drvo, a to ukazuje na to da građanima nijesu izdate tehničke, već samo odluke za ogrijevno drvo“.

– Zbog velikih zloupotreba ovih odluka (doznake elitnih stabala na ime ogrijeva), zloupotreba službenog položaja potrebno je izvršiti uviđaj na terenu i ustanoviti činjenično stanje. Kada se uporede godišnji izvještaji sa uplatama, zaključujemo da je mnogo više uplata nego prikazane realizacije drvne mase, to govori da mnoge doznake i realizacije nijesu prikazane kroz knjige doznake, prijema i otpreme – naveli su oni u prijavi Upravi za inspekcijske poslove, uz upozorenje da se „sve pomenute zloupotrebe mogu dokazati ako se bude odmah reagovalo, ako se bude odugovlačilo sa radom, nakon određenog vremena sve će biti uzaludno“.

U prilogu su dostavili Ugovor br. 01-311/20 UPI1821/2, spisak izdatih tehničkih odluka, pregled računa uplaćenih tehničkih i „ogrijevnih odluka“, rekapitulacija maloprodaje br. 03/3-311/22-1006 od 14. 11. 2022 godine.

O takozvanoj šumarskoj mafiji u Crnoj Gori se govori godinama, ali reakcije države nije bilo.

PRIČA O ŠUMARSKOJ MAFIJI
Povodom sječe rožajskih šuma u avgustu prošle godine su se oglasili i plavski i andrijevički drvoprerađivači navodeći kako su ostali uzaludni apeli da tender za 2022. bude u skladu sa zakonom.

– To se najbolje vidjelo na posljednjem tenderu gdje su privilegovani drvoprerađivači, predvođeni šumskim lobijem iz Rožaja, u svim opštinama uzeli skoro cjelokupnu drvnu masu po početnim cijenama koja je bila ponuđena na tenderu, a preostalo što im se nije svidjelo, mogao je da dobije rijetki pojedinac. Prvenstveno navodimo Rožaje, jer su se upravo tamo sastali i međusobno podijelili sva odjeljenja tako što je na svako pojedinačno bio samo po jedan ponuđač i to sa početnom cijenom, a onda su pošli u pohod i na Plav, Pljevlja, Žabljak – naveli su oni tada u otvorenom pismu, potvrđujući da šume sijeku privilegovani.

Posljednji direktor „Gornjeg Ibra“ iz Rožaja, prije uvođenja stečaja, Hasan Kurtagić, ranije je upozoravao da se crnogorskim šumskim blagom bave na nezakonit način ljudi kojima to najmanje pripada.

– Ljudi koji su shvatili da se u uslovima tranzicije može uraditi mnogo toga nezakonitog što nikada neće biti sankcionisano. Ljudi koji su vidjeli svoju ličnu istorijsku poziciju da mogu biti bogati preko noći i obezbijediti svoje pra-pra-praunuče. To i čine, ja to neću dokazivati, jer je to vidljivo golim okom – rekao je on ranije.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore podnijela je 19. januara krivičnu prijavu protiv Uprave za gazdovanje šumama i lovištima zbog prekomjerne sječe u Rožajama tokom 2020. godine. Osnov je bio rezultat inspekcijskog pregleda koji je urađen na inicijativu MANS-a, a koji je tu prekomjernu sječu doveo u vezu sa činjenicom da su te godine bili izbori u Crnoj Gori. Tadašnjom Upravom za šume rukovodio je Nusret Kalač, funkcioner sada opozicione Demokratske partije socijalista.

Sistemski kriminal i korupcija
Svjedočimo, kažu sagovornici Pobjede, „skoro trodecenijskom, sistemskom organizovanom kriminalu i korupciji u Područnoj jedinici Rožaje i uništavanju rožajskih šuma od strane porodičnog klana“.

– U prilog tome govori stanje rožajskih šuma danas. Ako se analizira gazdovanje šumama u posljednjih deset godina (2012-2022) u rožajskom šumarstvu njihovo stanje je zabrinjavajuće – navode oni.

Upozoravaju da je za deset godina smanjena sječa za više od 30.000 metara kubnih na godišnjem nivou.

– U više od 400 odjeljenja (u prethodnom uređajnom periodu) napravljen je predhvat na masu po kvalitetu i kvantitetu u toku 2011. i 2012. godine, na ime manjka u odjeljenjima izvedena je naknadna doznaka oko 20.000 metara kubnih. Za takvo stanje šuma niko nije odgovarao. Mnogo puta smo kao građani informisali crnogorsku javnost o kriminalu i korupciji i tražili od odgovornih u Upravi za šume, resornom ministarstvu i Tužilaštvu Crne Gore da stanu na put organizovanom kriminalu i korupciji – kažu Rožajci koji su nam se obratili.

Tokom dvije godine podnešeno više od 90 krivičnih prijava za nelegalnu eksploataciju šuma
Odlazeći premijer Dritan Abazović istakao je juče na sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije da je održan sastanak sa direktorom Uprave za šume.

– Tokom dvije godine, nakon korone, podnešeno je preko 90 krivičnih prijava za nelegalnu eksploataciju šuma. Imam podatke o kojim firmama se radi. Moramo preko Uprave za inspekcijske poslove i Uprave za šume da napravimo spisak sa brojem prijava. Treba da pomognemo lugare, koji nijesu opremljeni, kako da se riješi problem – istakao je on.

Rekao je i da postoji odvoz drveta preko „divljih“ graničnih prijelaza.

– Ima najviše toga da okine više šume nego što je dozvoljeno, a kroz papire navede drugačije. Volio bih da i ovu situaciju riješimo u naredna dva mjeseca – naglasio je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je evidentno postojanje kriminala u odnosu na šverc šuma, odnosno drvne građe i šljunka.

– Nelegalni izvoz drveta se vjerovatno vrši za Albaniju i Kosovo, veći dio ide tamo vani – kazao je Damjanović.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)