test

KOSTIĆ ZA STANDARD: Za Budžet nije potrebna marketinška kampanja, podgrijavaju nerealna očekivanja

A. Tahirović

19/12/2021

09:13

Ekonomski analitičar prof. dr Vasilije Kostić smatra da je Budžet za 2022. godinu prilično optimistično projektovan. Kaže da to samo po sebi nije mana, pod uslovom da se projekcije i ostvare. Ovako, planirani rast ekonomije se čini vrlo ambiciozan, a nivo potrošnje temeljen na njemu znatan, pa u tome uz program ''Evropa sad'', leže glavni rizici po budžet, ocijenio je Kostić za Standard.

”Naravno bilo bi dobro da se ta strahovanja ne obistine te da se ti rizici ne realizuju. Uz to budžet se u cjelini prezentira na nesvakidašnji način – u kategorijama “istorijski nivo”,”rekordni iznosi”  “dijeljenje pravde” i slično, čime se podgrijavaju  nerealna očekivanja koja u ekonomiji imaju svoju cijenu i koju po pravilu ne plaćaju oni koji su ih generisali, nego najširi slojevi stanovništva”, kaže Kostić.

Dodaje da neuobičajena marketinška retorika koja prati budžet nameće pitanje o tome zašto se ona sprovodi i čemu služi i zbog toga pobuđuje sumnju u valjanost budžeta, naročito ako se zna da budžet usvajaju poslanici u skupštini i da tome ne treba široka marketinška kampanja koja se sprovodi.

”Za njegovo usvajanje nije potreban drugi marketing do “marketing argumenata” u prilog budžetu, a čini se da oni ovdje nedostaju”, navodi Kostić.

Generalno, bez upuštanja u detalje, jer bi to zahtijevalo predugu eksplikaciju, kaže Kostić, budžet odražava odsutstvo konzistentne dugoročne strategije razvoja i da stoga budžet dominantno targetira “popularne” ciljeve – ciljeve kratkoročnog karaktera sa naglašenom socijalnom i potrošačkom dimenzijom.

”Treba reći da je uvažavanje ovih ciljeva samo po sebi veoma važno jer se tiču nivoa ličnog standarda građana ali se postavlja pitanje opravdanosti njihove visine i njihove prioritizacije u datoj situaciji, pa sobom nose potencijalno veliki rizik.  Od ocjene da budžet  odražava odsutstvo konzistentne dugoročne  strategije razvoja se može izuzeti iznos kapitalnog budžeta i njegova struktura (ali i to djelimično jer se može reći da se radi o iznosu koji kompenzira njegov vrlo mali iznos iz tekuće godine) jer alocira investicije u skladu s stepenom regionalnog razvoja odnosno uvažavanjem regionalnih disproporcija”, ispričao je Kostić za Standard.

Svako novo zaduženje, ističe on, dodatno bi komplikovalo održivost javnih finansija i naš ekonomski oporavak i za to ne treba posebne mudrosti.

”Nama je u ovoj fazi potrebno postupno snižavanje deficita budžeta ali ne po svaku cijenu – po cijenu razvoja jer smanjenje  duga samo po sebi neće podići  ekonomski rast niti dinamizirati oporavak. Mnogo je obrnutih primjera sa  uravnoteženjem finansija na uštrb ekonomskog razvoja”, navodi Kostić.

U krajnjem, dodaje, budžet treba da odražava društveno-ekonomske ciljeve.

”U njegovom promišljanju i eventualnom formiranju slike o njemu treba prije svega postaviti osnovno pitanje: šta nama u daljoj budućnosti treba pa u skladu s tim šta nam treba danas – prevedimo budućnost na sadašnjost i nađimo “neto sadašnju vrijednost” naše budućnosti. Po mome mišljenju to je aspekt koji treba da koristimo u promišljanju budžeta da na tome zasnivamo ocjenu o njemu i da brojke tumačimo u skladu s tim. Da li nam budžet omogućava napredak ili ne zna se post festum – poslije realiazacije.Uošte uzev, privremeno finansiranje se smatra iznuđenim a time i lošijim rješenjem od neusvajanja budžeta ali da li je to tako i u situacijama kada se ono zaista iz opravdanih razloga stavlja na snagu pitanje je za raspravu”, zaključio je Kostić u razgovoru za Standard.

Ostavite komentar

Komentari (0)