Izvor: Pobjeda

Kostić zvanično ponudio otkup državnih dionica u Budvanskoj rivijeri

Kompanija MKG Properties srpskog biznismena Miodraga Kostića objavila je prospekte za preuzimanje akcija Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i preduzeća Sveti Stefan hoteli, prenosi Pobjeda.
Kostić zvanično ponudio otkup državnih dionica u Budvanskoj rivijeri

Miodrag Kostić

MKG Properties je u transakciji na Montenegroberzi 24. maja, vrijednoj 24,27 miliona eura, stekao dodatne akcije u ta dva crnogorska preduzeća. Tom kupovinom, MKG Properties je prešao prag od 30 odsto vlasništva u tim preduzećima. Shodno tome je postupio prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava i drugoj zakonskoj regulativi i objavio ponude za preuzimanje akcija Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela.

MKG Properties vlasnik je ukupno 2,01 milion akcija Budvanske rivijere, što predstavlja 24,8 odsto od ukupnog broja dionica. Povezano lice sa MKG Propertiesom, kompanija Tandexon Limited, vlasnik je 600 hiljada akcija Budvanske rivijere, što predstavlja skoro 7,4 odsto od ukupnog broja dionica. – Povezana lica, koja zajednički djeluju, vlasnici su ukupno 2,61 milion akcija Budvanske rivijere, što predstavlja 32,2 odsto od ukupnog broja akcija – navodi se u prospektu.

STAV VLADE

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su krajem maja saopštili Pobjedi da Vlada do sada nije razmatrala opciju moguće prodaje paketa akcija u hotelsko-turističkim preduzećima Sveti Stefan hoteli i HG Budvanska rivijera.

Vlasnik 58 odsto akcija u obje firme su Vlada i državni fondovi. Sveti Stefan hoteli su formirani izdvajanjem iz HG Budvanska rivijera 2019. godine. Hoteli ,,Sveti Stefan“ i ,,Miločer“ su u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic Properties.

Iz Ministarstva su ranije naveli našoj redakciji da je prije donošenja bilo kakve odluke neophodno preduzeti niz pripremnih aktivnosti.

“Prije svega, odraditi detaljnu analizu koja će sadržati sve argumente za i protiv eventualne prodaje. O ovom pitanju potrebno je uspostaviti dijalog i donijeti odluku zajedno sa svim relevantnim institucijama koje posjeduju akcije pomenute hotelske grupacije”, rekli su krajem maja iz Ministarstva.

Iz Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje nijesu odgovorili na pitanje Pobjede da li će prodati svoje akcije u tim preduzećima Kostiću.

Budvanska rivijera je, kako je objašnjeno, do dana podnošenja zahtjeva za odobrenje javne ponude za preuzimanje emitovala ukupno 8,11 miliona akcija sa pravom glasa. – MKG Properties svim ostalim vlasnicima akcija Budvanske rivijere s pravom glasa upućuje javnu ponudu da kupi 5,5 miliona preostalih otplaćenih dionica – dodaje se u prospektu.

PONUĐENE CIJENE

Za svaku akciju na koju se odnosi ova ponuda, MKG Properties se obavezuje da plati iznos od 7,3 eura po dionici. Pored toga, MKG Properties je ponudio i da kupi 5,58 miliona akcija kompanije Sveti Stefan hoteli, po pojedinačnoj cijeni po akciji od 3,85 eura. MKG Properties vlasnik je ukupno 2,53 miliona akcija te kompanije, što predstavlja 31,25 odsto ukupnog broja akcija. Prihvat ponude za obje kompanije može se dati u roku od 21 dana od dana objavljivanja prospekta, odnosno do 5. jula. – Ako MKG Properties do navedenog roka stekne više od 75 odsto akcija sa pravom glasa, vlasnici akcija koji se, do roka okončanja javne ponude, nijesu javili na javnu ponudu imaju pravo da, u dodatnom roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata javne ponude, ponude MKG Propertiesu svoje akcije na otkup, koji je obavezan da ih otkupi pod istim uslovima pod kojim je izvršio preuzimanje – objašnjeno je u prospektu.

Kostić je u maju prošle godine od beogradske i budvanske kompanije iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba kupio za 7,9 miliona eura udio tih firmi u Budvanskoj rivijeri. Pri toj transakciji akcije su trgovane po cijeni od 6,4 eura. Portfolio u okviru MK Tourism & Real Estate divizije obuhvata 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, aerodrom Portorož i luksuzni real estate resort u Istri. – U slučaju preuzimanja Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela, cilj MKG Propertiesa je da konsoliduje vlasništvo i da grupi hotela koje ima u vlasništvu pridoda još jednu hotelsku kompaniju visoke kategorije koja posluje u crnogorskoj metropoli turizma i jednoj od najprestižnijih i najtraženijih destinacija na Jadranu – dodaje se u prospektu. MKG Properties, kako je objašnjeno, nema namjeru da mijenja dosadašnju poslovnu politiku sa zaposlenima i izvršnim menadžmentom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ministarstvo ekonomskog razvoja pisalo Adriatic Propertisu

,,Kralj šećera“ hoće da preuzme Budvansku rivijeru i Sveti Stefan hotele

Vlada nije razmatrala privatizaciju Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ultra Crna Gora: Jedan dan je bio dovoljan, skupili smo pare za kombi!

Ministarstvo prosvjete na skupu predstavnika Nacionalnih komiteta UWC programa školovanja zemalja ZB

Policajci danas protestuju ispred Vlade

U budžetu nedostaje oko 40 miliona za socijalna davanja