Krivokapić: Poboljšanje životnog standarda važnije od političkih nadmetanja

Od političkih nadmetanja važnije je da se Crna Gora okrene ekonomiji i popravljanju životnog standarda građana, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.
Krivokapić: Poboljšanje životnog standarda važnije od političkih nadmetanja

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je danas održao onlajn sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Sastanku su, pored premijera, prisustvovali i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dok je delegaciju EBRD-a predvodio potpredsjednik Jurgen Rigterink.

Krivokapić istakao je zadovoljstvo postignutom intezivnom komunikacijom između Vlade i EBRD-a, kao i zainteresovanošću Banke da usmjeri i pomogne održive projekte koji su značajni kako za državu Crnu Goru, tako i za čitavi region Zapadnog Balkana, a što je, kako je saopšteno, potvrdila u nedavnom pismu upućenom predsjedniku Vlade, predsjednica EBRD-a Odil Reno Baso.

Krivokapić je predstavnicima EBRD rekao da je usvajanjem budžeta Vlada napokon uspjela da stvori realne uslove za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

„Vlada je projektovala snažan oporavak ekonomije do kraja 2021, a za 2022. planiramo da Crna Gora postane veliko gradilište na kom će se ostvarivati projekti zelene ekonomije i u kojima očekujemo značajno učešće EBRD“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da Vlada sa socijalnim partnerima i poslovnom zajednicom čini sve da unaprijedi poslovni ambijent i pomogne stvaranju tržišta podjednakih šansi, kao i da je pokazala jaku investicionu aktivnost u prioritetnim oblastima – turizmu, energetici, prerađivačkoj industriji i poljoprivredi, te saobraćajnoj infrastrukturi.

“Bez obzira na politička nadmetanja, najbitnije je da se Crna Gora okrene ekonomiji i popravljanju životnog standarda svojih građana. To je jedini način da se približimo standardu i vrijednostima koje baštine zemlje EU”, rekao je Krivokapić.

Premijer je zahvalio EBRD na postojećoj podršci projektima koji se odnose na razvoj i poslovanje malih i srednjih preduzeća. On je izrazio očekivanja da Crna Gora može dobiti podršku od EBRD u razvoju kako putne tako i komunalne infrastrukture, naročito u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, jer je postojana infrastruktura preduslov održivog ekonomskog razvoja.

“Sa nekoliko važnih energetskih projekata, sa kojima ćemo postići dekarbonizaciju i održivost, imamo cilj da Crna Gora postane regionalno energetsko čvorište”, poručio je Krivokapić.

Potpredsjednik EBRD Jurgen Rigterink iskazao je zadovoljstvo zbog ostvarenog kontakta sa premijerom i predstavnicima Vlade CG, ali i žaljenje što zbog tekuće COVID epidemiloške situacije nije u mogućnosti da doputuje u Crnu Goru. Rigterink je pohvalio konkretne rezultate koje je Vlada postigla u toku dosadašnjeg rada i iskazao spremnost za još jaču i intezivniju saradnju između Crne Gore i EBRD.

“Čestitam Vladi što je u Skupštini usvojen izuzetno razborit budžet za 2021. godinu. Takođe Vam čestitam i na uspješnom hedžing aranžmanu za kredit za auto-put. Čestitke Vam upućujem jer ste ovim potezima uspjeli da obezbjedite jako privlačnu kamatnu stopu, što će Vam zasigurno pomoći da stabilizujete državne finansije i povećate povjerenje investitora u crnogorsko tržište”, rekao je potpredsjednik EBRD Rigterink.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić osvrnuo se na ostvarene rezultate u sektoru finansija, apostrofirajući postignuti suficit budžeta treći mjesec zaredom, te izarzio realno očekivanje da će planirani prihod od turizma od oko 700 miiona eura za ovu godinu, biti ostvaren već za 9 mjeseci.

„Dosadašnji rezultati ekonomske politike Vlade ulivaju nadu i optimizam i daju nam za pravo da vjerujemo da Crna Gora može mnogo brže od planiranog da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. U ovom smislu, veoma važnu ulogu imaju i naši razvojni ino – partneri“, poručio je Spajić.

Ministar Spajić takođe je istakao i važnost korišćenja sredstava iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan i potencijalne saradnje sa EBRD u tom smislu. Spajić je kazao i da ga raduje podrška nedavno osnovanom preduzeću Montenegro Works koju su iskazali predstavnici EBRD-a.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je odgovorna politika Vlade u pandemijskoj godini, a samim tim i oporavak ekonomskih aktivnosti države, preduslov za pokretanje novih investicija u Crnu Goru i podrške EBRD-a.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja dodatno je intenziviralo saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kako bi ubrzalo i unaprijedilo realizaciju postojećih i novih inicijativa. Očekujemo nastavak i jačanje partnerstva kroz Kreditno-garantni fond kako bi se poboljšao pristup finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i druga preduzeća, i time indukovalo stvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza”, kazao je Milatović.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Jap Sprej, koji uskoro napušta tu poziciju, zahvalio je na saradnji i odličnoj podršci koju je Vlada pružila toj finansijskoj instituciji u proteklih devet mjeseci.

×

Preuzmite našu aplikaciju


1 komentara


Milija

Splačino

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

EBRD: Veće posljedice pandemije nego ekonomske krize 2008-2009

Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Medojević Spajiću poručio: ROKAJ! Spajić: Oborite Vladu

SPAJIĆ: Obveznice su javne i nema korupcije, Šehović: Kažite koliko ste novca zatekli na glavnom računu državnog trezora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kasalica: Za stručne i poštene profesionalce nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti

DPS će podnijeti krivičnu protiv Krivokapića, Živković: Zloupotrijebljen državni aparat

(VIDEO) Nikšićanin se žalio: Policajac me je namjerno gađao šok bombama

Prodavaće sirovu naftu ako je nađu