test

Medojević pisao Žugiću: Monte Credit upozoravan godinama na propuste

Standard

28/11/2021

12:26

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević obratio se guverneru Centralne Banke Crne Gore Radoju Žugiću da su u saznanju da je CBCG svojim Upozorenjem od 27. 12. 2019. godine obavijestila Mikrokreditnu finansijsku instituciju Monte Credit o neophodnim mjerama koje je dužna implementirati u cilju otklanjanja nepravilnosti u svom poslovanju.

Mikrokreditna finansijska institucija Monte Credit je kršila odredbe Zakona o Obligacionim odnosima i to članove, 1171 i 1168, kao i član 9 Odluke o kreditnom registru, drugim riječima MFI Monte Credit (bivši AgroInvest) je vršio otpis potraživanja, odnosno proglašavao glavnicu dospjelom u cjelosti, a da pri tom nije vršio raskid ugovora o kreditu, nastavljajući da obračunava mjesečnu kamatu, kako i prispjeva, mjesečno.

“Naime, prema našim saznanjima u poslednjih dvanaest godina od 2008. godine do januara 2020. godine, Monte Credit je otpisao sumu od 12,4 miliona eura, i na ukupnu glavnicu obračunao oko pet miliona eura kamate, i time oštetio više od 6000 klijenata za značajan iznos. Takvim činjenjem, 6000 klijenta pretrpjelo je značajne gubitke, odnosno pored ogromnih svota koje su građani plaćali za redovne kamate, dodati su i ne tako mali iznosi novca za nelegalno obračunate kamate, jer je MFI Monte Credit obračunavao nedospjelu kamatu po otpisanim potrazivanjima, odnosno po nedospjeloj glavnici, iako je čitavu glavnicu proglasio dospjelom na dan otpisa (210 dana u kašnjenju), i time stvorio uslove za raskid ugovora i obračun zakonske zatezne kamate, čime je grubo i svjesno prekršila Zakon o obligacionim odnosima, Odluku o minimalnim standardima za upravljanje rizicima i niz drugih zakonskih i podzakonskih akata u oblasti bankarskog poslovanja”, navodi se u obraćanju guverneru CBCG.

“Iako je Centralna Banka Crne Gore izrekla mjere MFI Monte Credit-u, u cilju ispravke istih, zvuči nevjerovatno, da nadležna, odnosno krovna institucija crogorskog bankarskog i finansijskog sistema, nije izrekla snažnija i preciznija uputstva, kojim bi naložila MFI Monte Credit da izvrši obeštećenje svih klijenata, kojima je kamata zaračunata potpuno nelegalno, a radi se o veoma visokim iznosima novca, posebno imajući u vidu da mikrokreditne finansijske institucije posluju sa socijalno najugroženijim kategorijama građana, kao i da nije podnijela zahtjeve za prekršajno i krivično gonjenje odgovornih lica nadležnim sudskim instancama u vezi navedenih krivičnih djela”, ističe Medojević.

Za sada kako kaže nemaju zvaničnu dokumentaciju koja bi potvrdila da je došlo do podnošenja krivične prijave specijalnom tužilastvu za organizovani kriminal, ali imaju nezvanične informacije da će do iste doći nakon smjene sadašnje garniture SDT-a.

“Centralna banka je po svim parametrima ovim napravila još jedan značajan propust, jer je poslije mnogobrojnih afera koje se odnose na žirante i klijente (koje je sadašnji Monte Credit, a nekadašnji AgroInvest teško oštetio u mnogobrojnim aferama koje još nisu dobile sudski epilog), kao i nelegalno iznošenje putem fiktivnih ugovora milionskih iznosa iz zemlje, ali i sopstvenih preporuka i upozorenja datih MFI Monte Credit u poslednjoj deceniji, dozvolila da ista nanovo prekrši zakonske norme i teško ošteti gražane Crne Gore, opet za veoma značajne iznose”, navodi Medojević

Takođe, su u saznanju da je i Centralna banka Crne Gore, ali i rukovodeći kadar Monte Credita bio upozoravan godinama na ove propuste i da za to postoje dokazi, ali da je zbog nekih ‘viših’ interesa odlučila da preko svega toga pređe i da nanovo teško ugrožene građane Crne Gore ostavi na milost i nemilost ovakvim lihvarskim organizacijama, koje još uvijek na našu žalost profitiraju na muci crnogorske sirotinje koja nema pristup bankarskom sistemu.

“Očigledno je gospodine Guverneru da nemate niti želje, niti volje da se pozabavite krucijalnim problemima odnosa ovih ‘tzv’ finansijskih institucija koje isisavaju i poslednju kap života naših najugroženijih građana. Zašto? Po nama, do odgovora je lako doći, a njega danas imaju gotovo svi građani Crne Gore”, kaže Medojević dodajući da se nada će se nova garnitura upravljačkog kadra Centralne Banke Crne Gore temeljno i analitično pozabaviti ovim, ali i mnogim drugim problemima koje je Monte Credit (AgroInvest) kreirao širom Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Nebojša Medojević

Ostavite komentar

Komentari (0)