Medojević: Politika “Zaduži se, pa potroši” vodi u bankrot

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da Svjetska banka ima ista upozorenja kao i njegova partija da se rast plata ne može zasnivati samo na ukidanju doprinosa na zdravstvo čime budžet ostaje bez 190 miliona eura prihoda.
Medojević: Politika “Zaduži se, pa potroši” vodi u bankrot

Nebojša Medojević

”Kako će se taj iznos nadoknaditi iz drugih prihoda budžeta kada su ti prihodi u prvih devet mjeseci ove godine za 25 milona eura manji nego za isti period 2019. Ako tome dodamo i činjenicu da je u odnosu na 2019. pad BDP preko sedam odsto, pad zaposlenosti od 30.000 radnih mjesta, realno je očekivati veći budžetski deficit nego 2019 godine. Priče Mickeja da će nedostajećih 300 miliona eura nadoknaditi iz progresivnog oporezivanja većih zarada, akcizama i naknadama od igara na sreću su prazne, nerealne i neozbiljne Kakvi će efekti uvođenja progresivnog oporezivanja na više zarade imati ta, u principu dobra, mjera zavisi od mehanizma i modela oporezivanja i iznosa stopa oporezivanja, kao i analiza broja oporezivih i iznosa njihovih plata i poreske osnovice”, upitao je Medojević.

On je dodao da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije objavio nikakve detalje niti procjene efekata, što, kako kaže, potvrđuje njegovu ocjenu da on ni ne namjerava ozbiljno da to sprovede, već se radi o političkoj propagandi nove partije.

”Akcize na gorivo su već dostigle svoj maksimalni nivo i tu nema više prostora za povećanje jer će to izazvati opravdane proteste građana i privrede, koji inače plaćaju najskuplje gorivo u regionu. Akcize na cigarete nema smisla podizati, ako Vlada toleriše (i učestvuje u) šverc cigareta. Trenutno se 50 odsto cigareta na tržištu prodaje bez plaćanja akciza i PDV i država je izgubila za prvih devet mjeseci oko 50 miliona eura prihoda. Svako povećavanje akciza u okruženju gdje je siva ekonomija 50 odsto samo će smanjiti prihode budžeta i povećati udio šverca ”, istakao je Medojević.

Posebni haos je, smatra Medojević, u oblasti igara na sreću gdje se decenijama odbija uređivanje ove oblasti (zbog ogromnih crnih profita) i gdje je rizik od pranja novca od šverca i kriminala ogroman.

”Ukupne nadoknade od igara na sreću iznose oko 10 miliona eura i tu postoji ogroman prostor za oporezivanje, ali za to je potrebno sistemsko i institucionalno i zakonsko uređenje te oblasti koja je decenijama u sivoj zoni. Mickej nije ni riječ progovorio o tome kako misli da obuhvati realne prihode u ovom sektoru, kako da spriječi skrivanje profita i kako da oporezuje i stvarne dobitke, dobitnike i priređivače igara na sreću. Posebno u oblasti on-line igara na sreću gdje je veoma važan inostrani faktor i gdje je potrebna međunarodna saradnja, koja je u ovom trenutku na najnižem nivou”, dodao je on.

Bez tih strukturnih i sistemskih reformi i jačanja institucija za sprečavanje pranja novca, to je, dodaje Medojević, samo prazna priča i jeftini populizam u cilju promocije svoje partije.

”Neozbiljno, diletantski i opasno po stabilnost javnih finansija zemlje. Rast plata jedino može biti održiv kroz povećanje produktivnosti naše ekonomije, a to je moguće samo kroz otvaranje novih radnih mjesta u industriji koja jedino stvara nove vrijednosti i popravlja kastrofalni spoljno trgovinski deficit i deficit platnog prometa prema inostranstvu. Politika “Zaduži se, pa troši” vodi u bankrot. I porodicu, i firmu. I državu. Šef kancelarije SB za Crnu Goru Kristofer Šeldon tvrdi da najavljena poreska reforma ima potencijal da poveća zaposlenost i smanji sivu ekonomiju, ali je važno da bude potkrijepljena potrebnim analizama i da ne dovede do gubitka prihoda s obizorom na ograničeni fiskalni prostor i potrebu smanjenja visokog javnog duga”, zaključio je Medojević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

Vlada formirala Upravu prihoda i Upravu za katastar i državnu imovinu, objedinila četiri uprave

Ministarstvo finansija ostaje bez pola miliona ako ne završi zakon za 25 dana

Ministarstvo: U junu i julu zabilježen suficit budžeta

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Filmska potjera: Automobilom probio rampu na granici Crne Gore i Srbije

Krivokapić zakazao sjednicu Vijeća za ponedjeljak: Raspravljaće o Sekuloviću i Brđaninu u odsustvu Abazovića?

Automobil sletio sa puta blizu desete lovćenske serpentine

Čist račun, duga ljubav: Pogledajte primjer predbračnog ugovora