MERT za STANDARD: Ograničenje marži na životne namirnice već dalo rezultate, cijena jestivog ulja najniža u regionu

Mjera ograničavanja marži na neke životne namirnice, koju je ministarstvo preduzelo, već daje rezultate, o čemu govori i podatak da je u ovom momentu cijena jestivog ulja u Crnoj Gori najniža u regionu, rekli su iz ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za portal STANDARD.
MERT za STANDARD: Ograničenje marži na životne namirnice već dalo rezultate, cijena jestivog ulja najniža u regionu

Foto: RTCG

Kako kažu, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma već je preduzelo niz aktivnosti kako bi se smanjio udar na životni standard građana.

“Vlada je u junu privremeno ograničila marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera na osnovu Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Da je ta mjera dala rezultate govori i podatak da je u ovom momentu cijena jestivog ulja u Crnoj Gori najniža u regionu”, saopštili su nam iz MERT-a

Navode da MERT u kontinuitetu, na mjesečnom nivou prati cijene i marže za 22 osnovna prehrambena proizvoda i odaju da uskoro ističe važenje privremenog ograničavanja marži,i da će Ministarstvo analitički sagledati situaciju i obavijestiti Vladu o daljim mjerama.

Ljetnja turitička sezona u Crnoj gori ocjenjenjena kao vrlo dobra

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori koja će se, nadamo se, produžiti tokom septembra i oktobra, u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma ocjenjuje se kao vrlo dobra.

O tome kako navode iz ovog ministarstva upućuju zvanični podaci Monstata prema kojima je tokom prvih šest mjeseci 2022. godine ostvareno 3.096.160 noćenja u kolektivnom i individualnom smještaju, što predstavlja rast od 87,2% u odnosu na isti period 2021. i ostvarenje od 89,3% u odnosu na prvih šest mjeseci rekordne 2019. godine.

“U istom periodu, prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore država je od ino turista zaradila 238 miliona eura, što je u odnosu na isti period 2019. godine na 93.3% tadašnjih prihoda”kažu iz MERT-a, i dodaju da ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa, naplaćeni od početka tekuće godine zaključno sa 2. septembrom 2022. godine iznose 2.380.287 €, što predstavlja rast od 16,8% u odnosu na isti period prethodne godine.

“Svi ovi podaci govore u prilog tome da će prihodi od turističke sezone, kao i do sada biti važna podrška budžetu države u susret svim ekonomskim izazovima”, zaključili su iz ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u izjavi za STANDARD.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

ZAPISNIK INSPEKCIJE: Nezakoniti ugovori u MER, Milatoviću tri dana da otkloni nepravilnosti, o postupanju sa dosijeima u daljem postupku

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović će predložiti razrješenje Konjevića i Krivokapića, Marković: Isto je radio Zdravko, besmisleno i zabrinjavajuće

Imponuje što me zovu KRALJICOM VJENČANICA: Lidija Burić o stvaranju magije nevjestama, cijenama vjenčanica…

Ivanović za STANDARD: Investitori odlaze, finansijski izvještaji fabrikuju, živi se na ratama lažnih obećanja dok se šanse za bankrot uvećavaju

Podignuta optužnica protiv Vesne i Miloša Medenice