test

Milatović zabranio rad poslovnica Montenegro Erlajnza

Standard

04/12/2021

08:25

Ministarstvo ekonomskog razvoja ukinulo je Montenegro Erlajnzu (MA) u stečaju licencu za djelatnost turističke agencije i zabranilo rad poslovnica u Podgorici, Budvi, Tivtu i na podgoričkom aerodromu, saznaje Pobjeda.

Rad poslovnica zabranjen je od 25. novembra, čime je stečajnoj upravi MA onemogućena prodaja karata drugih avio-kompanija, aranžmana turističkih agencija, transfer putnika… što je bio jedan od glavnih izvora prihoda kompanije od uvođenja stečaja.

Licenca je ukinuta jer MA u stečaju nije dostavio Ministarstvu dokaz o jemstvu za produženje dozvole.

Radi dobijanja i održavanja licence, turistička agencija mora da obezbijedi jemstvo od najmanje 15.000 eura za svaku poslovnicu, ako organizuje putovanja, odnosno 7.000 ako je posrednik. Međutim, kada jemstvo istekne, naknada se određuje kao procenat ukupnih prihoda iz zvaničnog bilansa stanja i uspjeha za prethodnu godinu, dok Ministarstvo propisuje način aktiviranja jemstva i utvrđivanja njegovog iznosa.

  • S obzirom na to da stranka nije dostavila novi dokaz o jemstvu u roku od 30 dana prije isteka važenja jemstva, te da je upoznata sa posljedicama propuštanja, to je primjenom odredbi Zakona o upravnom postupku, a u vezi sa članom 22 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, odlučeno kao u dispozitivu rješenja – navodi se u rješenjima koje je Ministarstvo dostavilo stečajnoj upravi.

Nepoznat procenat

U stečajnoj upravi MA Pobjedi su kazali da nijesu dostavili jemstvo jer prethodno rukovodstvo MA nije sačinilo bilanse stanja i uspjeha za prošlu godinu. Tvrde i da Ministarstvo, na čijem je čelu Jakov Milatović, nije donijelo podzakonski akt koji uređuje aktiviranje i utvrđivanje jemstva.

  • I da su bilansi izrađeni nepoznat je procenat koji treba primijeniti na ukupne prihode prethodne godine, jer taj propis Ministarstva ne postoji. Ministarstvo je trebalo da donese ovo rješenje još u junu, pa nije poznato što se čeka. Država koja na sva usta govori o turističkoj privredi i radnim mjestima, zabranjuje turističke aktivnosti i prodaju karata i ostavlja ljude bez posla zbog svojih propusta – istakli su u stečajnoj upravi MA.

Osim što će bez posla ostati pet radnika u poslovnicama MA, problem je sa zakupljenim prostorijama, jer inventar nije pravljen po projektu i nije ga moguće dislocirati.

MA je licencu turističke agencije dobio 25. juna 2018. godine, a obnavljanje ga je do prizemljenja flote u prosjeku koštalo po 400 eura. U stečajnoj upravi kažu da bi sada plaćali 50 eura, s obzirom na smanjeni promet.

Traže propis

Stečajni upravnik MA Saša Zejak juče je o oduzimanju licenci obavijestio predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, dok je Ministarstvu uputio zahtjev da mu se dostavi podzakonski akt kojim se propisuje utvrđivanje jemstva.

  • Zbog nedefinisanog procenta prihoda iz prethodne godine nijesmo bili u mogućnosti da dostavimo novo jemstvo, u skladu sa propisom Ministarstva, dok nas Ministarstvo nije ni na koji način kontaktiralo u pogledu procentualnog iznosa jemstva – naveo je Zejak u zahtjevu.

Protiv ovog rješenja nije dozvoljenja žalba, već se može pokrenuti postupak pred Upravnim sudom.

Nema borda, nema izvještaja

Finansijski izvještaji MA za prošlu godinu nijesu usvojeni zbog rasformiranja Odbora direktora, nakon što su tri od pet članova podnijeli ostavke, o čemu je 24. marta bivši v.d. direktora MA Nikola Vukelić obavijestio Upravu prihoda.

  • Nakon podnešenih ostavki članova Odbora direktora krajem 2020. godine, nijedna sjednica Odbora direktora nije organizovana. Vanredna Skupština akcionara je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima zakazana dva puta i nijedna nije održana, a samim tim nije ni imenovan novi sastav Odbora direktora. Takođe, godišnji popis imovine i obaveza nije sproveden do kraja, čime se nijesu ni stekli uslovi za njegovo usvajanje – naveo je tada Vukelić.
Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)