test

Ministarstvo finansija: Agencija za kreditni rejting „S&P“ potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga države

Standard

07/03/2023

10:55

Agencija za kreditni rejting „Standard & Poor’s“ (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene ‘B/B’, saopšteno je iz Ministarstva finansija.



Ministarstvo finansija pozdravilo je potvrdu kreditnog rejtinga države, ocjenjujući da je to zadovoljavajući rezultat usred aktuelnih, globalnih i domaćih, okolnosti, kao i potvrda da se Vlada Crne Gore odgovorno suočava sa datim izazovima.

“U izvještaju „S&P“ se navodi da bi se do poboljšanja rjetinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz proširenje ekonomske baze, čime bi se ojačala otpornost na eksterne šokove. U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60 odsto BDP-a, uz ostvarenje primarnog suficita. Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije, da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji se održao i tokom trajanja ratnih dešavanja u Ukrajini”, naveli su u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija kazali su da su očekivanja da će fiskalni deficit i rizici platnog bilansa ostati pod kontrolom i da će ekonomski eksterni kanali finansiranja ostati otvoreni za sve preostale finansijske potrebe koje ispunjavaju domaće banke ili međunarodne finansijske institucije.

“U izvještaju ove kreditne agencije se navodi da je realna stopa rasta BDP-a Crne Gore iznosila oko sedam odsto u 2022. godini, dok su očekivanja da će rast biti usporen tokom 2023. godine. Očekivanja su da će se deficit države povećati na 4,75 odsto BDP-a 2023. godine, usljed subvencija države u cilju ublažavanja efekata krize koji su uticali na rast troškova života”, dodaju u saopštenju.

Procjenjuje se, navode iz MF, da će sektor turizma tokom 2023. godine dostići isti nivo koji je ostvaren u toku rekordne sezone 2019. godine.

“Predviđanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem priliva stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10 odsto BDP-a 2023. godine koje će biti prevashodno usmjerene na ugostiteljstvo, nekretnine i energetske projekte”, naglasili su.

Prema njihovim riječima, očuvanje kreditnog rejtinga-najznačajnijeg ekonomskog parametra države, pored sigurnosti domaćem bankarskom sektoru i zainteresovanim investitorima, “daće pozitivne implikacije i na status države kod međunarodnih finansijskih institucija i njenu pregovaračku poziciju prilikom ugovaranja kreditnih aranžmana, usljed složenih uslova izazvanih ekonomskim potresima na globalnom nivou”.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)