test

Ministarstvo kapitalnih investicija za 26 honoraraca isplatilo više od sto hiljada

Standard

07/11/2021

08:13

U Ministarstvu kapitalnih investicija trenutno su 54 nepopunjena radna mjesta. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva kapitalnih investicija za izvršavanje poslova tog Vladinog resora, pored ministra i dva državna sekretara, utvrđena su službenička i namještenička radna mjesta za ukupno 189 izvršilaca.

U ovom Ministarstvu trenutno su angažovana i 44 lica po osnovu ugovora o djelu, od kojih je bivša Vlada, odnosno nekadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva angažovalo 24 lica, kojima ugovori ističu 1. decembra, dok je Ministarstvo kapitalnih investicija od formiranja u decembru prošle godine do sada angažovalo 26 lica, od kojih je za njih šest u međuvremenu prestao radni angažman, dok preostalima ugovori važe do kraja ove godine, piše Pobjeda.

Nepopunjena radna mjesta

Iz ovog Vladinog resora na čijem je čelu Mladen Bojanić, Pobjedi je saopšteno da Ministarstvo kapitalnih investicija ima ukupno 135 izvršilaca, od čega dva službenika koriste pravo mirovanja iz radnih odnosa, tako da ima aktivnih 133 izvršioca.

“Ministarstvo kapitalnih investicija ima veći broj nepopunjenih radnih mjesta, a čija popuna zavisi od opredijeljenih finansijskih sredstava, s tim da se Ministarstvo suočava sa brojnim izazovima zbog nedostatka kadra, složenosti i obima poslova, te značaja saobraćaja, energetike i rudarstva kao privredne grane, pri čemu je potrebno ojačati i administrativni okvir, s obzirom na to da nam u narednom periodu predstoji dodatno angažovanje na usaglašavanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU”, kazali su iz Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li su popunjena mjesta svih predviđenih direktora direktorata, iz tog Vladinog resora je saopšteno da je kadrovskim planom za ovu godinu, Ministarstvo predvidjelo popunu izvršilaca iz kategorije visoko rukovodni kadar.

“Međutim, Ministarstvo pokreće postupak za popunu radnog mjesta, dok nadležna Uprava za kadrove sprovodi postupak javnih konkursa. U toku su postupci po javnim konkursima do podnošenja predloga Vladi za donošenje rješenja o postavljenju”, rekli su iz Ministarstva.

Ugovori o djelu

Odgovarajući na pitanje da li su eventualno pojedina radna mjesta, predviđena sistematizacijom, za sada popunjena sa licima koja su angažovana po osnovu ugovora o djelu, iz Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da su u prošloj godini zaključena 24 aneksa ugovora o djelu, sa rokom važenja od godinu dana, odnosno do 1. decembra ove godine. Te ugovore zaključila su predstavnici bivše Vlade, odnosno nekadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

“Analitikom je utvrđeno da su ugovori o djelu zaključivani za sistematizovana radna mjesta”, saopštili su predstvanici Ministarstva kapitalnih investicija.

Oni dodaju da rezultat analize za angažovanjem tih izvršilaca po osnovu ugovora o djelu pokazuje da se radi o nedostatku izvršilaca neposredno vezanih za inspekcijske poslove, podršku inspekcijama, rad sa strankama u pojedinim organizacionim jedinicama koji je svakodnevan i hitan, kao i cjelodnevni, odnosno 24 časovni rad na dežurstvima u slobodnom saobraćaju.

Iz resora Mladena Bojanić saopšteno je da je Ministarstvo kapitalnih investicija od svog formiranja zaposlilo ukupno 26 lica angažovanih po ugovoru od djelu, od kojih je za njih šest prestao radni angažman. Trajanje njihovih angažmana je do 31. decembra ove godine.

“Ukupni troškovi na mjesečnom nivou za osobe angažovane po ugovoru o djelu koji su angažovani u periodu od trenutka formiranja Ministarstva kapitalnih inversticija iznose 15.583 eura u bruto iznosu, dok je u periodu od 4. decembra prošle godine do 29. oktobra ove godine po ovom osnovu ukupno utrošeno 103.340 eura u bruto iznosu”, precizirali su iz Ministarstva.

Angažovanje

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su naveli da su ova lica angažovana za organizovanje i praćenje realizacije obaveza vezanih za projekat Jadransko-jonski gasovod, pripremu baze podataka o linceciranim prevoznicima i linceciranim autobusima u drumskom saobraćaju, analizu poslovanja pravnih lica iz oblasti pomorstva, realizaciju programa „Energetski efikasan dom“, koordinaciju poslova sa Ministarstvom vanjskih poslova kao mehanizam 17+1, administrativno – tehničku podrška Inspekciji za željeznički saobraćaj, organizovanje i nadgledanje realizacije obaveza iz oblasti Trans-evropske mreže u dijelu finansijskog poslovanja i javnih nabavki u Ministarstvu kapitalnih investicija kao i za druge poslove po potrebi zavisno od procjene poslodavca.

Za šest spoljnih savjetnika izdvajaju 15.000 eura mjesečno

Od formiranja Ministarstva kapitalnih investicija u decembru prošle godine, taj Vladin resor je angažovao šest eksternih konsultanata čiji je ukupni trošak od trenutka formiranja Ministarstva 113.202 eura odnosno, 14.978 eura na mjesečnom nivou.

“Eksterni konsultanti su angažovani na projektima EEPB3 i MEEP2 koji se finansiraju iz kredita Svjetske i KFW banke. Njihovi angažmani traju do završetka projekta”, saopšteno je iz Ministarstva.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Mladen Bojanić. foto: Filip Filipović

Ostavite komentar

Komentari (0)