MKI: Potrebno formiranje ekspertskog tima za praćenje realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata

Vlada Crne Gore je juče, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, usvojila informaciju o potrebi formiranja nezavisnog ekspertskog tima za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata.
MKI: Potrebno formiranje ekspertskog tima za praćenje realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata

Ministarstvo kapitalnih investicija smatra da vrijednost i kompleksnost kapitalnih infrastrukturnih projekata nameću neophodnost kvalitetno sprovedenih sveobuhvatnih pripremnih aktivnosti za njihovu realizaciju, ali i neophodnost kvalitetnog praćenja realizacije, uz maksimalno uvažavanje stručnih mišljenja, stavova i preporuka.

”S obzirom na potencijalne dugoročne ekonomske, društvene i ekološke efekte koje kapitalni infrastrukturni projekti mogu proizvesti, proces njihovog planiranja i realizacije je uvijek praćen značajnom pažnjom cjeloukupnog društva, i često paušalnim i nestručnim interpretacijama dijela javnosti.

OECD analiza konkurentnosti ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, sprovedena tokom 2020. godine ukazala je na potrebu unapređenja metodologije za identifikaciju, izbor, prioritetizaciju i implementaciju projekata. Takođe, u više navrata, međunarodne institucije, prije svega Međunarodni monetarni fond, ukazali su na potrebu utvrđivanja kriterijuma i indikatora koji će se koristiti za odabir projekata koje treba podvrgnuti procesu nezavisnog pregleda eksternih eksperata”, navodi se u saopštenju MKI.

Vlada Crne Gore je, kako dodaju, zaključila da ovi razlozi nameću potrebu formiranja multidisciplinarnog tima sastavljenog od referentnih stručnjaka iz pojedinih oblasti, koji bi izvršili nezavisnu ekspertsku reviziju kapitalnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori i na bazi toga definisali set preporuka za postupanje u cilju izbjegavanja i/ili smanjenja mogućnosti pojave određenih rizika kod budućih realizacija drugih kapitalnih infrastrukturnih projekata slične vrste, značaja i kompleksnosti, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom i u cilju najbolje zaštite interesa Crne Gore.

”Spisak projekata za nezavisnu ekspertsku analizu, sastav tima i visinu naknade za članove nezavisnog ekspertskog tima, Vlada će utvrditi naknadno posebnim aktom”,zaključili su u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Odluka Vlade: Formira se ekspertski tim za preispitivanje pripreme i realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

Ministarstvo kapitalnih investicija za 26 honoraraca isplatilo više od sto hiljada

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SERVER VLADE PONOVO RADI, Ministarstvo za Standard: Nije bilo napada, samo trenutni zastoj, problem otklonjen

Dražen Burić dobija novi mandat kao vršilac dužnosti VDT?

SJEDNICA U GLUVOJ SOBI: Saslušanje čelnika Vlade, policije i tužilaštva o zapljeni kokaina

SO Budva: Sjednica do 29. ili prinudna uprava