Izvor: antena,m

Mlijeko bi moglo da poskupi dva centa po litru?

Pasterizovano mlijeko i mliječni proizvodi crnogorskih proizvođača mogli bi naredne godine da poskupe pet odsto, što je dva centa po litru, kazao je predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.
Mlijeko bi moglo da poskupi dva centa po litru?

Ilustracija

Kako je objasnio, poskupljenjem litra mlijeka za dva centa i smanjenjem marži na 17,5 odsto, crnogorski proizvođači bi, pored tri centa koja dobijaju od države za litar obrađenog mlijeka, dobijali još četiri centa. To bi im, tvrde u Savezu, pomoglo da nadomjeste gubitke i oporave proizvodnju.

“Konzumenti i potrošači neće biti drastično oštećeni, s obzirom da je sve ostalo poskupilo po 50 odsto, ovo će biti pet odsto. Nama tih pet odsto znači mnogo, tih dva centa nama u principu znači”, rekao je Mugoša.

A da li će do poskupljenja doći zavisiće od mljekara koji se još nijesu izjasnili o tome.

“Očekujemo da će crnogorske mljekare do sjutra izaći sa svojim stavom o ovom predlogu, odnosno o preporuci Ministarstva poljoprivrede koji su imali na osnovu razgovora sa trgovačkim lancima”, rekao je Mugoša.

Kako je naveo Mugoša, država bi iduće godine trebalo da pomogne i prodavce sireva nižom stopom poreza.

“Na svaki kilogram sira koji kupite više od jendog eura ide državi i to je mnogo na cijenu sira od četiri eura, država uzima jedan euro i tu će se smanjiti na sedam odsto što bi bilo dobro. I tu ćemo imati prostora da kao primarni proizvođači dobijemo barem jedan cent”, rekao je on.

Mugoša je rekao da je današnji sastanak, sve u svemu, bio polovično uspješan.

„Neadekvatnim odgovorom ministarstva poljoprivrede, problemi se samo multipliciraju. Imali smo dogovor na jednom od sastanaka prije mjesec dana da će povećanje otkupne cijena mlijeka biti za dva, eventualno tri centa i da će se ta sredstva povući u nekom dogovoru između prerađivača mlijeka i trgovačkih lanaca. Postojali su parcijalni sastanci između nas i tu je postojao načelan dogovor, ali je negdje zaštekalo. Umjesto tog dogovora da imamo tri plus tri centa negdje je nastao problem. Danas smo na sastank došli, imamo sve premije koje treba da se isplate kasne. Nije isto da li je isplaćeno u julu ili će biti isplaćene krajem decembra. Govorimo o premijama po hektaru obrađene površine, premije koje je trebalo da dobijemo po kilogramu koncentrata. To je nekih pet centi po kilogramu za avgust i septembar koje još nijesu isplaćene, a kad će ne znamo“, rekao je on.

Kako je rekao, imali su zahtjev i da budu oslobođeni akciza na PDV i pogonsko gorivo, ali ni to nije urađeno.

„Rekli su nam da su predvidjeli neki program i usaglasili su stavove sa MF, ali za ovu godinu ništa, iako smo imali obećanje još u maju da će nam se vratiti porez i akcize za 2021.“, zaključio je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Unija stočara: Vladu i opštine da povećaju premije na mlijeko za 10 centi

Ministarstvo će učiniti sve da se podrže poljoprivredni proizvođači, ali nikada neće favorizovati jedan sektor

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana protiv uvođenja vjeronauke, za eskalaciju krize na Cetinju najviše odgovorni Vlada i premijer

Suša dodatno spržila crnogorsku poljoprivredu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Okončana drama u Foči: Policija likvidirala muškarca koji je ubio dječaka u selu Zavait

Bar: Cetinjanin ispalio sedam metaka u automobil državljanina Srbije

Večeras otvaranje novogodišnjeg Pazara u Podgorici

Laličić: Zakon u ovakom obliku protivustavan; Koprivica: Ovakvu odluku smo već imali 2006. godine