Mugoša: Uvećanje penzija za 20 odsto, podrška korisnicima srazmjernih penzija i uvođenje socijalnih penzija

Potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša i kandidat na koalicionoj listi Zajedno predstavio je set mjera za unapređenje položaja penzionera, koje su predviđenje izbornim programom navedene koalicije.
Mugoša: Uvećanje penzija za 20 odsto, podrška korisnicima srazmjernih penzija i uvođenje socijalnih penzija

Boris Mugoša

“Prva mjera odnosi se na uvećanje većine penzija za 20 odsto, dok je predviđeno povećanje iznosa penzija iznad državnog prosjeka za 10 odsto. Sve navedeno podrazumijeva i dalji rast minimalnih penzija, koje će iznositi 350 eura”, kazao je Mugoša.

Druga mjera odnosi se na korisnike tzv.srazmjernih penzija.

“Poboljšanje nezavidnog položaja većine korisnika ovih penzija podrazumijeva adekvatnije zakonsko prepoznavanje ove kategorije penzionera, koje će omogućiti da ukupni iznos srazmernih djelova ne može biti niži od minimalne penzije”, naveo je Mugoša.

Takođe, Mugoša ističe da su predložili uvođenje tzv. socijalnih penzija za sve građanke i građane starije od 67 godina, koji nemaju penziju.

“Iznos za pojedinca (samca) bi bio 70 odsto najniže penzije i 80 odsto najniže penzije za dva člana porodice (koje imaju preko 67 godina i ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja)”, ističe Mugoša.

Mjere, navodi potpredsjednik SD-a podrazumijevaju i nastavak realizacije projekta izgradnje novih objekata kolektivnog stanovanja za potrebe penzionera koji nemaju riješeno stambeno pitanje, jer i dalje ima na stotine takvih penzionerskih porodica.

Osim navedenih, a u svjetlu rastućih potreba za tom vrstom usluge, u programu koalicije Zajedno predviđeno je i stvaranje pretpostavki za izgradnju još tri doma za stare, u Podgorici, južnoj i sjevernoj regiji Crne Gore; kao i omogućavanje besplatnog autobuskog i željezničkog javnog prevoza za penzionere i lica starija od 67 godina.

Jedna od mjera odnosi se, kako navodi Mugoša, i na pokretanje u cijeloj Crnoj Gori, u saradnji s poslovnom zajednicom i kroz partnerstvo države i opština, servisa “senior kartica” koji će svim penzionerima i licima starijim od 67 godina omogućiti da ostvaruju popuste u zdravstenim ustanovama, prodajnim i ugostiteljskim objektima, ustanovama kulture…

“Navedene mjere uključuju i razvoj usluga podrške penzionerima, kroz osnaživanje službe geronto servisa i obezbjeđivanje mobilnih timova za pružanje zdravstvene i socijalne zaštite posebno ranjivim kategorijama starih lica (osobe sa invaliditetom, dementna lica i dr.)”, kazao je Mugoša.

Kandidat na koalicionoj listi Zajedno zaključio je da je u periodu drastičnog rasta cijena, odnosno troškova života izostala adekvatna podrška velikom broju penzionera, kao i da će sredstva za navedene mjere predviđene izbornim programom značajnim dijelom biti obezbijeđena racionalizacijom određenih postojećih budžetskih izdataka (ugovori o djelu, konsultantske usluge, zakup objekata, službena putovanja i reprezentacije, administrativni materijal i sl.) i preusmjeravanjem tih sredstava na podršku penzionerima.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Evropa sad isključuje Ćinćur i Pejović iz partije?

Vatrogasac Popović za Standard: Nije bilo straha, samo želja da pomognemo povrij...

Đenero: Milatović se pomirio s pozicijom Vučićevog zatvorenika, za Spajića je ov...

KAKO JE GP URA SAČUVALA PRIRODNA BLAGA CG: Od Abazovićevih predizbornih obećanja...