test

MKI:Nema uslova za novi aneks s Kinezima

Standard

03/04/2021

07:26

Na nalaz inženjera CRBC može da se žali prvo pred Komisijom za rješavanje sporova, a u krajnjem i da ide na arbitražu pred sudom u Cirihu, što bi dodatno zakomplikovalo projekat, koji je ionako zadao previše glavobolje Crnoj Gori, piše Dan.

“Zbog toga se još nijesu stekl i uslovi za definisanje novog roka za završetak radova, odnosno zaključenje novog aneksa ugovora”, kazali su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Rok za završetak radova na autoputu je istekao 30. septembra, a Kinezi su tražili od države da produži rok za završetak radova i da im plati dodatni novac za završetak radova, smatrajući da na to imaju ugovorno pravo usljed događaja ili okolnosti koji, po njegovoj ocjeni, utiču na projekat, a spadaju u rizike investitora.

“Podnošenjem potraživanja jedne ugovorne strane, zbog događaja/okolnosti na strani druge ugovorne strane, započinje ugovorna procedura u kojoj inženjer vrši vrednovanje i utvrđivanje podnesenih zahtjeva, nakon čega nezadovoljna strana zaštitu svojih prava može tražiti naugovorom definisanim instancama, tj. strana koja je nezadovoljnautvrđivanjem inženjera, može dalje zaštitu svojih prava tražiti pred Komisijom za rješavanje sporova (KRS), tzv. institut DAB-a, uspostavljen pravilima FIDIC-a, odnosno u krajnjem pred Arbitražnim sudom Trgovinske komore u Cirihu. U do sada završenim utvrđivanjima izvođačevih potraživanja, inženjer je utvrdio da izvođač nema pravo na opravdano produženje roka i dodatna plaćanja, te se nijesu stekli uslovi za definisanje novog roka za završetak, odnosno zaključenje aneksa ugovora”, pojasnili su iz resora na čijem čelu je Mladen Bojanić.

Kinezi su zahtjev za novim rokom i dodatnim plaćanjem poslali prije dolaska nove vlade, početkom decembra.
Za završetak radova, kako smo saznali nakon usvajanja predloga budžeta za 2021. godinu, potrebno je još 127,6 miliona eura. Vlada, kako su naveli, ima taj novac u budžetu, ali ima mogućnost i da ga pozajmi ukoliko bude potrebe.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)