test

Nezavisni revizor dao pozitivno mišljenje bez rezerve na finansijske iskaze Plantaža za 2021.godinu

Standard

22/06/2022

15:41

Kompanija '13.Jul-Plantaže', prvi put nakon deset godina, dobila je pozitivno mišljenje bez rezerve eksterne revizije na finansijske iskaze za 2021. godinu, čime je ostvaren jedan od ključnih ciljeva nove uprave.

Kako stoji u Izvještaju nezavisne revizoske kuće BDO, jedne od najvećih svjetskih mreža firmi koje pružaju usluge iz oblasti revizije, finansijski iskazi Plantaža za 2021. godinu prikazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim pitanjima, finansijsku poziciju Društva na dan 31. 12. 2021. godine, kao i rezultate njegovog poslovanja i tokove gotovine za 2021. godinu, u skladu sa međunarodnim standardima i važećim računovodstvenim propisima Crne Gore.

”Pozitivno mišljenje eksterne revizije od velikog je značaja za kompaniju i vlasnike kapitala, jer je konačno, nakon deset godina, nova uprava u bilasnima za 2021. godinu, dala jasan i objektivan presijek finansijskog stanja, čime je stovorila dobre polazne osnove koje će u perspektivi obezbjediti fer i korektno finansijsko izvještavanje za sve povjerioce kompanije, kao i dobru osnovu za dalju izradu poslovne strategije koja će za cilj imati stvaranje održivog modela poslovanja”, ističe kompanija.

”Podsjećamo da je ćišćenje bilansa zahtijevalo radikalne poteze nove uprave, koja je u 2021. godini priznala i terećenja prethodnih perioda, koja su se reflektovala na poslovni rezultat na kraju 2021. godine kojim je kompanija iskazala gubitak u iznosu od 20 miliona eura. Tačnije, na teret prethodnih perioda (zbog efekata reprocjene i promjene obračuna vrijednosti zaliha) Plantaže su u bilansima morale da iskažu preko 13 miliona eura negativnih efekata na neto rezultat kompanije”, stoji u saopštenju.

Uprkos prihodima koji su u prošloj godini iznosili 23 miliona eura i bili za 5 miliona veći nego 2020. godine, a troškovi poslovanja manji za 4.5 miliona eura, od čega su najviše uštede napravljene kod troškova zarada, koji su u 2021. godini bili za 1.3 miliona eura niži u odnosu na 2020. godinu, sve te pozitivne rezultate anulirali su uknjiženi gubici iz prethodnih godina.

”Nova uprva je time pokazala odgovoran odnos prema kompaniji i stvorila dobru polaznu osnovu za bilanse u 2022. godini, u kojima će biti iskazan poslovan i neto rezultat ostvaren samo u toku tekuće poslovne godine”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)