Njemački turisti sve više zainteresovani za Crnu Goru

Imajući u vidu da Njemačka predstavlja važno emitivno tržište za Crnu Goru kao turističku destinaciju, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je organizovala radionicu pod nazivom ''Prikaz stanja i trendova na njemačkom tržištu''.
Njemački turisti sve više zainteresovani za Crnu Goru

Foto: NTO

Radionica je održana prvenstveno s ciljem edukacije turističke privrede i turističkih organizacija o karakteristikama i trendovima na njemačkom tržištu, a predavači su bili eksperti iz oblasti turizma Matias Bejer (Matthias Beyer) i Tomas Fromhold (Thomas Frommhold), međunarodno priznati konsultanti za održivo upravljanje turizmom.

Kroz više tematskih cjelina, predavači su govorili o opštim megatrendovima koji utiču na putovanja, oporavku turizma, uticaju rata u Ukrajini na sektor turizma, kao i o post-COVID zbivanjima. Takođe, pružili su u uvid i u trenutne činjenice i brojke na tržištu Njemačke.

Bejer, koji je zadužen za brojne turističke projekte u Evropi, Latinskoj Americi i u Aziji, istakao je da je Crna Gora već dobro pozicionirana turistička destinacija na tržištu njemačkog govornog područja, ali da se intezivnijom promocijom može iskoristiti pun potencijal koji ona ima, a posebno u segmentu aktivnog odmoru.

“Ono što me najviše impresionira u Crnoj Gori je raznolikost mogućnosti koje ova zemlja nudi turistima – od mora, preko prirode i mogućnosti za sportove na otvorenom, do kulturnih znamenitosti u starim gradovima Budve i Kotora“, poručio je Bejer.

Tokom radionice Fromhold, koji posjeduje široko iskustvo u analizi tržišta i organizaciji studijskih putovanja i sajmova, je poručio da je crnogorski turizam pokazao sposobnost brzog oporavka nakon pandemije. Takođe, istakao je da je osjetno veće interesovanje turista iz Njemačke za Crnu Goru, te da prema istraživanjima oko 3,8 miliona turista iz Njemačke planira ili razmatra da u naredne tri godine posjeti Crnu Goru.

“Smatram da je Crna Gora veoma interesantna destinacija za njemačko tržište, jer se u Crnoj Gori mogu zadovoljiti mnoge potrebe i očekivanja njemačkih turista – poput blizine prirodi, autentičnosti ljudi, kao i raznovrsne i dobre gastronomske ponude. Tako da očekujemo značajan porast u broju dolazaka njemačkih turista u Crnu Goru tokom narednih godina“

Rastuće trendove kada je u pitanju posjećenost sa ovog tržišta pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat za kolektivni smještaj, prema kojima je tokom prvih deset mjeseci tekuće godine zabilježen dolazak tri puta više turista iz Njemačke u poređenju sa istim periodom prethodne godine. U skladu sa tim, iskazano je veliko interesovanje privrede i lokalnih turističkih organizacija za ovu radionicu.

Matias Bejer je i predavač na fakultetu za primijenjene nauke u Bremenu od 2008. godine, ali i edukator za inicijativu “Service Qualität Deutschland” (Njemački seminar za turizam – DSFT) i Globalni savjet za održivi turizam (GSTC). Takođe, radio je kao konsultant za GIZ, GFA, GOPA, EU i UNWTO. Tomas Fromhold dio je tima kompanije Sustainable Tourism Consulting & Communication, a implementirao je više od 40 projekata na lokalnom, regionalnm i internacionalnom nivou, čija tematika je dominantno regionalni razvoj i održivo turističko planiranje u zemljama u razvoju.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STANDARD SAZNAJE: Saša Agović pušten da se sa slobode brani optužbi da je zlosta...

Kolašincu potvrđen pritvor zbog proganjanja bivše djevojke: Vidjećemo ko je gad ...

Bešić: Ukoliko se ne smire podjele u društvu može doći do građanskih sukoba

KAD PARTIJSKA KNJIŽICA VAŽI VIŠE OD DIPLOME: Opština Nikšić masovno zapošljava p...