test

Novim direktorima plate i do 3.500 eura

Standard

26/07/2021

07:14

Novi direktori državnih firmi mjesečno zarađuju od 1.376 eura u željezničkim preduzećima do 3.584 eura, koliko primaju čelnici energetskih kompanija. Njihove zarade većinom su smanjene u odnosu na primanja prethodnika, u iznosu do 30 odsto.



Pobjeda je podatke o direktorskim platama tražila od 12 najvećih državnih preduzeća u kojima je promijenjen menadžment, a odgovor nije stigao od EPCG, Rudnika uglja i Aerodroma.

Visoka primanja

Neto zarada izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića u junu je iznosila 2.780 eura, što je 4.150 eura bruto. Nešto veća primanja od Čađenovića imao je predsjednik borda CEDIS-a Rajko Radošević koji je u junu zaradio 3.584 eura. Njihove plate trenutno su među najvećim direktorskim zaradama u državnim preduzećima, ali su manje od plata ranijih čelnika tog energetskog preduzeća. Zoran Đukanović je na poziciji izvršnog direktora primao 3.301 euro, dok zarada bivšeg predsjednika Odbora direktora CEDIS-a Miodraga Čanovića nije poznata, ali se pretpostavlja da je bila veća od Đukanovićeve s obzirom da se radilo o profesionalnom angažmanu.

Novi menadžment EPCG koji čine predsjednik borda Milutin Đukanović i izvršni direktor Nikola Rovčanin najavio je, po stupanju na dužnost, da će njihove plate biti manje nego bivšeg rukovodstva. Međutim, iz EPCG nijesu Pobjedi dostavili podatke o njihovim primanjima, pa je nejasno jesu li direktorske plate smanjene budući da novi direktori ne daju javnosti uvid u svoje zarade.

Prije Đukanovića, na čelu borda EPCG bio je Đoko Krivokapić koji je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je u februaru ove godine njegova plata bila 3.329 eura. Bivši izvršni direktor EPCG Igor Noveljić u februaru je primio 3.130 eura.

Vukoviću u Plantažama 2.210 eura

Izvršni direktor Plantaža Miroslav Vuković mjesečno prima 2.210 eura neto, odnosno 3.299 eura bruto. Njegova zarada znatno je manja od plate Vesne Maraš koja je tokom 2019. godine iznosila 7.367 eura ili osam prosječnih zarada u kompaniji. Maraš je mandat u Plantažama završila sa platom od 3.980 eura, koja je prepolovljena zbog pritiska javnosti.

Neto naknada predsjednika borda Plantaža Nebojše Vuksanovića je 676 eura, što je 960 eura bruto, i nešto je niža od naknade koju je imao Veselin Vukotić.

Osnovna plata izvršnog direktora Morskog dobra Mladena Mikijelja je na nivou tri prosječne zarade u toj kompaniji iz protekle godine. Pobjedi nije precizno saopšteno koji je to iznos. Mikijeljev prethodnik Predrag Jelušić na toj funkciji je mjesečno zarađivao 2.839 eura.

Predsjednik borda Morskog dobra Blažo Rađenović prima 300 eura na ime osnovne zarade. On je u međuvremenu od Vlade tražio da njegova funkcija bude profesionalna, pa mu je, kako je Rađenović rekao Pobjedi, odobrena ista zarada kao izvršnom direktoru – od tri prosječne zarade u kompaniji. On će prvu profesionalnu zaradu primiti narednog mjeseca.

2 Novom sistematizacijom, koju je nedavno usvojio Upravni odbor, kao i pripremom novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, plate menadžmenta će biti umanjene 30 odsto”, kazali su Pobjedi u Morskom dobru.

Vladan Vučelić zadržao je direktorsku poziciju u Luci Bar i nakon promjene vlasti, a na toj funkciji mjesečno prima 1.983 eura. Bruto iznos njegove zarade, koji uključuje poreze i doprinose je 2.817 eura. Nova predsjednica Odbora direktora Luke Slađana Perišić nije profesionalno angažovana i prima 689 eura neto, odnosno 978 eura bruto.

Zarade u željeznici na nivou prethodnika

Menadžment četiri željeznička preduzeća ima približno jednake zarade i one su ostale na nivou prethodnika.

Izvršni direktor Montekarga Vladimir Božović u junu je primio 1.522 eura. Zarada mu je, kako nam je rečeno u kompaniji, definisana koeficijentom u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Predsjednik borda Montekarga Miroslav Brajović nije angažovan profesionalno i prima 596 eura.

” U skladu sa članom 30 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na redovnoj Skupštini akcionara Montekarga održanoj 21. juna donijeta je odluka kojom je utvrđena naknada predsjednika i članova Odbora direktora”, naveli su u kompaniji.

Izvršna direktorica Željezničke infrastrukture Marina Bošković mjesečno od te funkcije ukupno prihoduje 1.376 eura, sa minulim radom koji iznosi 189 eura. Zarada predsjednice Odbora direktora tog preduzeća Milene Šuković je 469 eura, što je jedna prosječna plata u društvu u prethodnoj godini.

Osnovna zarada izvršnog direktora Željezničkog prevoza Slavena Šestovića je 1.049 eura, odnosno dvije prosječne zarade na nivou države iz prethodne godine. Iz te kompanije Pobjedi nije rečeno kolika je Šestovićeva naknada za minuli rad. Predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Veselin Ivanović prima jednu prosječnu zaradu na nivou društva iz 2020. što je 518 eura.

I direktor Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) Zoran Vlaović ima osnovnu platu od 1.049 eura. On je na dužnost stupio 6. jula, pa još nije primio prvu zaradu koja će uključivati i naknadu za radni staž. Na čelu borda OŽVS je Tripko Draganić, koji nije profesionalno angažovan, a od te dužnosti zarađuje 476 eura.

Jandreoski prima više od Orlandića

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, novi direktor Aerodroma, Makedonac Goran Jandreoski ima menadžerski ugovor kojim mu je predviđena veća zarada od 2.368 eura, koliko je na toj poziciji ranije primao Danilo Orlandić. Jandreoski je početkom juna izabran za direktora, ali je tu funkciju preuzeo tek prošle sedmice. Prije dolaska Jandreoskog, v.d. direktora Aerodroma bio je Ognjen Jovović, koji je imao istu zaradu kao Orlandić.

Pobjeda nije dobila podatke o tačnom iznosu zarade Jandreoskog, kao ni predsjednika Odbora direktora Aerodroma Nebojše Đokovića, jer je u kompaniji odlučeno da ne odgovore na naša pitanja. Đokovićev prethodnik Dragoljub Bulatović nije primao naknadu.

Ranije je objavljeno da menadžerski ugovor ima i Predrag Todorović, direktor nove državne avio-kompanije To Montenegro. Njime je predviđena plata od 4.400 eura, plus 1.000 eura za stan. Todorović je prethodno prijavio da je u januaru primio 3.300 eura.

Predsjednik borda To Montenegra Filip Radulović ne prima naknadu.

U Rudniku uglja zarade poslovna tajna

Na pitanje Pobjede koliko iznose plate predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Dušana Janjuševića i izvršnog direktora Milana Lekića, iz pljevaljske kompanije su odgovorili da podaci o zaradama predstavljaju poslovnu tajnu, u skladu sa normativnom regulativom tog preduzeća.

” Kako bi takav podatak bio dostavljen trećim licima, neophodno je odobrenje Odbora direktora. Vaš zahtjev ćemo proslijediti Odboru, koji će na nekom od narednih zasijedanja donijeti odluku”, naveli su iz Rudnika.

Janjuševićev prethodnik Aleksandar Mitrović primao je 1.056 eura, a njegova funkcija nije bila profesionalna, dok je Slavoljub Popadić na mjestu izvršnog direktora mjesečno zarađivao 3.124 eura.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

Eagles

26 Jul. at 21:37

You ask for it! trazili ste : gledajte (i cekajte 3 L ulja)