test

NOVO ZADUŽENJE VLADE: Nekontrolisana potrošnja gura građane u dužničko ropstvo, neodoljivo podsjećamo na Grčku

I. Đoković

10/03/2023

10:46

Ministarstvo finansija je, za potrebe tekuće budžetske potrošnje, diglo kredit u visini od 100 miliona eura kod Dojče banke. To je novo u nizu zaduženja Vlade Crne Gore kako bi se zakrpile budžetske rupe i finansirala tekuća javna potrošnja, koje dolazi po ekstremno visokim kamatnim stopama u trenucima kad EURIBOR raste i prema svim analizama taj rast će neko vrijeme biti kontinuiran.



Ministarstvo finansija je uzelo novi kredit, ovog puta kod Dojče banke u visini od 100 miliona eura, i to po kamtnim stopama od 9,2 odsto, uz dodatnu nadoknadu od 1,3 odsto za obradu kredita.

U trenucima kad EURIBOR nezaustavljivo raste, i kad svi analitičari predviđaju dalji rast, kada su iz Vlade pozivali građane da se prebace na fiksne kamate, država je uzela varijabilnu.

Koliko je rast EURIBORA poguban za građane Crne Gore pokazuje i činjenica da ćemo samo za dva dana ova kredit skuplje platiti 88.000 eura i tako dan za danom grejs perioda od godinu dana.

Na poguban rast EURIBORA i još pogubnije zadužuvanja po ovakvim uslovima ukazao je poslanik DPS-a Predrag Bošković, koji je objavio procentualnu razliku između 6. i 8. marta kamatnih stopa Euribor-a sa rokom dospjeća od šest mjeseci.

“Nakon 48 sati od zaduženja situacija je još gora.. Šest mjeseci Euribor 06.03 – 3,363 odsto, 08.03 – 3,451 odsto. Ako ovako nastavi biće ovo višemilionski populizam za prvu godinu tzv. grejs perioda”, naveo je Bošković na Tviteru.

Ovo predstavlja stvarnu sliku Crne Gore i javnih finansija.

Da je ovo zaduženje izvedeno po katastrofalnim uslovima ukazao je predsjednik SDP-a i poslanik u SKupštini Raško Konjević, koj je naveo cijena zaduzenja veca za drzavu nego za gradjane i privredu

“Vlada ispisuje istorijske uspjehe i pomjera granice. Najveca kamatna stopa do sada. Samo za nekoliko mjeseci od 5,5 do trenutno 9,3%.”, napisao je Konjević.

Sad je već jasno da je Crna Gora postala rizična ekonomija, kad po ovakvim uslovima dobija i uzima kredite, što ukazuje da su javne finansije u ozbiljnom problemu kad se država očigledno morala zadužiti po ovolikoj kamatnoj stopi da bi finansirala javnu tekuću potrošnju.

Ovakva zaduženja za tekuću potrošnju, po ocjeni ekonomskih analitičara stvaraju dodatne komplikacije jer od nje nemamo dodatu vrijednost, već samo dugoročne probleme.

Ono što iz aviona vidi, uprkos izjavi ministra Dajmanovića da ćemo ovaj kredit otplatiti za tri godine, da će se to teško desiti, jer svi ekonomski parametri ukazuju da će država morati dodatno da se zadužuje iz godine u godinu, samo da bi krpila budžetske rupe.

Ubjeđivanja ministra Damjanovića da je ova kamata niža od stope inflacije, teško da se može uzeti kao reper, jer se bazira na nadanjima ministra da sljedeće zaduživanje neće biti po stopi inflacije od 17 odsto.

Crna Gora sa ovakvim zaduživanjem stoji rame uz rame sa državama poput Grčke i Argentine koje su poznati primjeri ovakvog zaduživanja, uzimajući kredite iz istog razloga kao i Crna Gora, zbog nekontrolisane tekuće potrošnje. A svi dobro znamo kako su se Grčka i njeni građani proveli u svojoj finansijskoj avanturi.

Jasno je da će populizam “doći glave” crnogorskoj ekonomiji i da će ultimativnu cijenu platiti građani, jer sve dolazi na naplatu, a kad dođem političari će kao i dosad upirati prstom jedni u druge perući ruke ostavivši državu u finansijskom ambisu.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)