test

NVO tražila smjenu odgovornih u ŽPCG, optužuju za prikrivanja i falsifikovanja, MKI ZA STANDARD: Informisani smo o svim događajima, ne trebaju nam zakašnjele informacije Rmandića

Standard

20/03/2022

13:03

Iz Ministarstva kapitalnih investicija za Standard su povodom obraćanja NVO Vozom kroz Crnu Goru, a u odnosu na niz optužbi koje su iznijeli na račun direktorice Direktorata za željeznički saobraćaj Dragane Lukšić, i direktora Uprave za željeznice Želidraga Željka Radinovića, kazali da prate sve probleme u poslovanju željezničkih preduzeća i da im nije neophodna, kako su rekli, zakašnjela informacija ove NVO dostavljena od strane Mirka Rmandića, zaposlenog u Željezničkom preduzeću za prevoz putnika.

Naime, NVO Vozom kroz Crnu Goru u dopisu koji potpisuje Mirko Rmandić iznijela je niz optužbi na račun direktorice Direktorata za željeznički saobraćaj Dragane Lukšić, i direktora Uprave za željeznice Želidraga Željka Radinovića, te tražila od Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva njihovo razrješenje.

U dopisu ove NVO navodi se da gospođa Lukšić 23.aprila 2021. godine nije adekvatno reagovala na vanredni događaj (voz 6103 iz Bratonožića do Bioča vozio bez napona), kao i da sumnjaju na pokušaj prikrivanja ili neprofesionalnog reagovanja na vanredni događaj od 05.10.2021.godine, kada je došlo do saobraćane nezgode u željezničkoj stanici Bar, kad se, kako tvrde ispostavilo da mašinovođa voza nije imao adekvatno ljekarsko uvjerenje, koje je kasnije, kažu oni, ”falsifikovano” od strane odgovornih iz ŽPCG (krivična prijava br.42/22 od 13.januara 2022.godine).

Iz ove NVO tvrde da je ona napravila veliki broj propusta koji su direktno doprinijeli lošem stanju na željeznici.

”Zatim nedovoljno anagažovanje oko ukidanja putničkih vozova br 430/433 kad su turističke agencije morale otkazati veliki broj organizovanih turističkih vožnji, potom pokušaj da se prekine saobraćaj putničkih vozova br 6102 i 6103 (isti nijesu saobraćali dva dana od 12 do 15 decembra 2022.godine), koji su ostali da saobraćaju zahvaljujući pritisku javnosti, angažovanjem NVO “Vozom kroz Crnu Goru”, kao i gospodina Radinovića. Za zadnju godinu dana imamo oko petnaest vanrednih događaja na kontaktnoj mreži od Podgorice do Bijelog Polja sa prekidima saobraćaja od 4-6 sati, koji su direktno uticali na sigitnosti , redovitosti i kvalitet željezničkog saobraćaja. Od Podgorice do Nikšića od 14 putnih prelaza tokom godine nije radilo sedam.

Nije usvojen Pravilnik o organizaciji i sistematizacije radnih mjesta, kao ni Kolektivni ugovor u ŽPCG (Kolektivni ugovor nije usklađen sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, a lični dohoci menadžerima se isplaćuje na osnovu Odluke Odbora direktora iz 2012.godine). Nije izvršena priprema neophodne dokumentacije za kupovinu novih vozova što se može odraziti na nedostatak voznih i vučnih sredstava i održivost preduzeća”, piše u njihovom dopisu.

Portal Standard pitao je Ministarstvo kapitalnih investicija da li je upoznato sa ovim navodima, da li će istražiti predočene sumnje, kao i da li će MKI i Vlada razmatrati dopis ove NVO i zahtjev za smjenu dva navedena funkcionera. Takođe, pitali smo koji su njihovi sljedeći koraci u ovom pravcu.

Iz MKI za Standard kažu da što se tiče tvrdnji g. Rmandića, Ministarstvo kapitalnih investicija i te kako prati sve probleme u poslovanju željezničkih preduzeća, sa kojima, kako ističu, imaju dnevnu komunikaciju, i koju smatraju osnovom boljeg i uspješnijeg poslovanja željezničkih preduzeća.

Nije nam neophodna zakašnjela informacija koju smo dobili od NVO Vozom kroz Crnu Goru, dostavljena od strane gospodina Mirka Rmandića, zaposlenog u Željezničkom preduzeću za prevoz putnika.

Ministarstvo kapitalnih investicija na dnevnoj osnovi dobija sve informacije o vanrednim događajima, pa smo takođe i o ovim događajima informisani”, kazali su oni.

Napominju da je broj vanrednih događaja prethodne godine bio značajano manji nego svih prethodnih i pored otežanog obavljanja saobraćaja uzrokovanog radovima na željezničkoj infrastrukturi i povećanom broju sporih vožnji.

”Željeznička preduzeća bilježe značajno bolje poslovne i operativne rezultate nego sto je to bio slučaj prethodnih godina. Što se tiče putničkih vozova i u tom dijelu smo na zahtjev turističkih poslenika u Crnoj Gori posredovali za uspostavljanje dodatnih vozova i omogućavanje turistima da budu gosti na našim vozovima”, navode iz MKI.

Poslovanje i plan razvoja željezničkih preduzeća, dodaju iz MKI, su javno dostupni i odvijaju se u potpunosti sa zakonskom regulativom, tako da u narednom periodu očekuju i nabavku novih vozova, kao i dodatnih poslova za preduzeće Montecargo, čime će, kako ističu, doprinijeti ukupno boljem stanju u kompletnom željezničkom saobraćaju.

Nažalost, proteklo vrijeme je pokazalo da gospodin Rmandić, sakriven iza NVO Vozom kroz Crnu Goru, ne zadovoljava osnovne profesionalne i etičke standarde, da bude dio novog rukovodstva željeznice, pa mu ostaje jedino ovaj način da privuče pažnju javnosti, čemu su kolege iz medija nesporni svjedoci”, zaključuju iz MKI.

Ostavite komentar

Komentari (0)