NVO tražila smjenu odgovornih u ŽPCG, optužuju za prikrivanja i falsifikovanja, MKI ZA STANDARD: Informisani smo o svim događajima, ne trebaju nam zakašnjele informacije Rmandića

Iz Ministarstva kapitalnih investicija za Standard su povodom obraćanja NVO Vozom kroz Crnu Goru, a u odnosu na niz optužbi koje su iznijeli na račun direktorice Direktorata za željeznički saobraćaj Dragane Lukšić, i direktora Uprave za željeznice Želidraga Željka Radinovića, kazali da prate sve probleme u poslovanju željezničkih preduzeća i da im nije neophodna, kako su rekli, zakašnjela informacija ove NVO dostavljena od strane Mirka Rmandića, zaposlenog u Željezničkom preduzeću za prevoz putnika.
NVO tražila smjenu odgovornih u ŽPCG, optužuju za prikrivanja i falsifikovanja, MKI ZA STANDARD: Informisani smo o svim događajima, ne trebaju nam zakašnjele informacije Rmandića

Naime, NVO Vozom kroz Crnu Goru u dopisu koji potpisuje Mirko Rmandić iznijela je niz optužbi na račun direktorice Direktorata za željeznički saobraćaj Dragane Lukšić, i direktora Uprave za željeznice Želidraga Željka Radinovića, te tražila od Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva njihovo razrješenje.

U dopisu ove NVO navodi se da gospođa Lukšić 23.aprila 2021. godine nije adekvatno reagovala na vanredni događaj (voz 6103 iz Bratonožića do Bioča vozio bez napona), kao i da sumnjaju na pokušaj prikrivanja ili neprofesionalnog reagovanja na vanredni događaj od 05.10.2021.godine, kada je došlo do saobraćane nezgode u željezničkoj stanici Bar, kad se, kako tvrde ispostavilo da mašinovođa voza nije imao adekvatno ljekarsko uvjerenje, koje je kasnije, kažu oni, ”falsifikovano” od strane odgovornih iz ŽPCG (krivična prijava br.42/22 od 13.januara 2022.godine).

Iz ove NVO tvrde da je ona napravila veliki broj propusta koji su direktno doprinijeli lošem stanju na željeznici.

”Zatim nedovoljno anagažovanje oko ukidanja putničkih vozova br 430/433 kad su turističke agencije morale otkazati veliki broj organizovanih turističkih vožnji, potom pokušaj da se prekine saobraćaj putničkih vozova br 6102 i 6103 (isti nijesu saobraćali dva dana od 12 do 15 decembra 2022.godine), koji su ostali da saobraćaju zahvaljujući pritisku javnosti, angažovanjem NVO “Vozom kroz Crnu Goru”, kao i gospodina Radinovića. Za zadnju godinu dana imamo oko petnaest vanrednih događaja na kontaktnoj mreži od Podgorice do Bijelog Polja sa prekidima saobraćaja od 4-6 sati, koji su direktno uticali na sigitnosti , redovitosti i kvalitet željezničkog saobraćaja. Od Podgorice do Nikšića od 14 putnih prelaza tokom godine nije radilo sedam.

Nije usvojen Pravilnik o organizaciji i sistematizacije radnih mjesta, kao ni Kolektivni ugovor u ŽPCG (Kolektivni ugovor nije usklađen sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, a lični dohoci menadžerima se isplaćuje na osnovu Odluke Odbora direktora iz 2012.godine). Nije izvršena priprema neophodne dokumentacije za kupovinu novih vozova što se može odraziti na nedostatak voznih i vučnih sredstava i održivost preduzeća”, piše u njihovom dopisu.

Portal Standard pitao je Ministarstvo kapitalnih investicija da li je upoznato sa ovim navodima, da li će istražiti predočene sumnje, kao i da li će MKI i Vlada razmatrati dopis ove NVO i zahtjev za smjenu dva navedena funkcionera. Takođe, pitali smo koji su njihovi sljedeći koraci u ovom pravcu.

Iz MKI za Standard kažu da što se tiče tvrdnji g. Rmandića, Ministarstvo kapitalnih investicija i te kako prati sve probleme u poslovanju željezničkih preduzeća, sa kojima, kako ističu, imaju dnevnu komunikaciju, i koju smatraju osnovom boljeg i uspješnijeg poslovanja željezničkih preduzeća.

Nije nam neophodna zakašnjela informacija koju smo dobili od NVO Vozom kroz Crnu Goru, dostavljena od strane gospodina Mirka Rmandića, zaposlenog u Željezničkom preduzeću za prevoz putnika.

Ministarstvo kapitalnih investicija na dnevnoj osnovi dobija sve informacije o vanrednim događajima, pa smo takođe i o ovim događajima informisani”, kazali su oni.

Napominju da je broj vanrednih događaja prethodne godine bio značajano manji nego svih prethodnih i pored otežanog obavljanja saobraćaja uzrokovanog radovima na željezničkoj infrastrukturi i povećanom broju sporih vožnji.

”Željeznička preduzeća bilježe značajno bolje poslovne i operativne rezultate nego sto je to bio slučaj prethodnih godina. Što se tiče putničkih vozova i u tom dijelu smo na zahtjev turističkih poslenika u Crnoj Gori posredovali za uspostavljanje dodatnih vozova i omogućavanje turistima da budu gosti na našim vozovima”, navode iz MKI.

Poslovanje i plan razvoja željezničkih preduzeća, dodaju iz MKI, su javno dostupni i odvijaju se u potpunosti sa zakonskom regulativom, tako da u narednom periodu očekuju i nabavku novih vozova, kao i dodatnih poslova za preduzeće Montecargo, čime će, kako ističu, doprinijeti ukupno boljem stanju u kompletnom željezničkom saobraćaju.

Nažalost, proteklo vrijeme je pokazalo da gospodin Rmandić, sakriven iza NVO Vozom kroz Crnu Goru, ne zadovoljava osnovne profesionalne i etičke standarde, da bude dio novog rukovodstva željeznice, pa mu ostaje jedino ovaj način da privuče pažnju javnosti, čemu su kolege iz medija nesporni svjedoci”, zaključuju iz MKI.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Istraživanje: Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

MANS: MKI i dalje bježi od pitanja o Careviću

Dok sumnjaju u korupciju, snižavaju kriterijume za posao vrijedan 300 hiljada eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mitropolit Mihailo za STANDARD: Neću potpisati Temeljni ugovor u kojem se ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama

Zeković: Vrh policije naredio pripravnost zbog protesta ispred Vlade

Mrvaljević tvrdi da je bio napadnut na kućnom pragu

Otvaranje autoputa pitanje dana: Sve spremno, samo da neko presječe vrpcu