Održana sjednica Socijalnog savjeta: Zalihe hrane stabilne, trgovinski lanci dobro snabdjeveni osnovnim životnim namirnicama

Aktuelna Vlada je u centar svog interesovanja postavila građane, podržala socijalni dijalog i ostvarila partnerski odnos sa zaposlenim i poslodavcima i brojne su aktivnosti koje su dovele do poboljšanja životnog standarda na koje možemo biti ponosni, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji je predsjedavao održanom sjednicom Socijalnog savjeta.
Održana sjednica Socijalnog savjeta: Zalihe hrane stabilne, trgovinski lanci dobro snabdjeveni osnovnim životnim namirnicama

Tokom sjednice ocijenjeno je da je 2021. godina bila veoma izazovna, ali da se uprkos svim poteškoćama izazvanim pandemijom virusa Covid-19, uspio sačuvati socijalni dijalog što je u konačnom rezultiralo postgnutim ciljevima od opšteg društvenog značaja.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović koji je informisao članove Socijalnog savjeta o stanju lanca snabdijevanja i rezervi hrane u Crnoj Gori u kontekstu geopolitičkih dešavanja.

“Svjedoci smo da se ratna dešavanja u Ukrajini refletkuju i na Crnu Goru. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva posvećeno i intenzivno radi kako bismo osigurali tržište i građane i umanjili posledice. Trenutnao, naše zalihe su stabilne, trgovinski lanci izuzetno dobro snabdjeveni svim osnovnim životnim namirnicama, a imamo i alternativna rješenja i tržišta, što nam je jako važno i u susret ljetnjoj turističkoj sezoni”, kazao je Stijović.

Milena Lipovina-Božović, državna sekretarka MER-a osvrnula se na demografske izazove i potvrdila da je ovo pitanje na vrhu agende Vlade Crne Gore.

„Ministarstvo ekonomskog razvoja predložilo je, osim onih koje se već sprovode, dodatne stimulativne mjere radi poboljšanja demografskog razvoja i pozitivnog efekta na demografska kretanja, posebno povećanje nataliteta kojima će se dodatno ohrabriti mladi ljudi da ostanu u Crnoj Gori i razmišljaju o formiranju porodice. Jednokratno novčano davanje za novorođenčad je mjera kojom se posebno targetiraju opštine sa negativnim prirodnim priraštajem, a takvih je nažalost 17. Mjera je dugoročna i trebalo bi da bude dio svakog narednog budžeta”, naglasila je Lipovina- Božović.

Ona je predstavila stimulativne mjere za zapošljavanje mladih kroz program Garancije za mlade, a koji ima za cilj da sve osobe mlađe od 30 godina dobiju kvalitetnu ponudu za posao, mogućnost daljeg školovanja, stažiranje ili obavljanje pripravničkog staža, odnosno podršku neometanom prelasku mladih iz svijeta obrazovanja ili nezaposlenosti u svijet rada, kao i uvođenje novih šema rada za uspostavljanje balansa između karijere i privatnog života.

U skladu sa Akcionim planom za sporvođenje Strategije za unapređenje kvaliteta živiota LGBTQ osoba u Crnoj Gori i rješavanju problema nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, današnjoj sjednici prisustovali su predstavnici NVO sektora, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i Agencije sa mirno rješavanje radnih sporova.

“U cilju unapređenja kvaliteta, a u kontekstu stvaranja ambijanta bez diskriminacije pri zapošljavanju i zloupotreba iz radnih odnosa, želimo da skrenemo paznju LGBTQ zajednici na mehanizme zaštite koje im pruža Agencija za mirno rješavanje radnih sporova”, kazao je Milatović.

Socijalni savjet Crne Gore dao je preporuku da se ratifikuje Konvencija MOR-a Co190 i kao tripartitno tijelo snažno podržava eliminaciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, po svim osnovima uključujući i pripadnost LGBTQ populacije, naglašavajući da novi standardi treba da priznaju pravo svih na svijet rada bez nasilja i uznemiravanja i poštujući različite grupa radnika koji imaju različite potrebe i ranjivosti, zaključeno je na sjednici.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Snažne institucije i profesionalan kadar ključne karike uspješnog odgovora na nasilje u porodici

Neophodni osmišljeni programi rada sa nasilnicima

Zeković: Povećao se broj tražilaca besplatne pravne pomoći za žrtve nasilja

Skupština i UNICEF organizovali Panel diskusiju na temu nasilja nad djecom: Mladost je naša snaga i naša budućnost

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VEŠOVIĆ: Vuković nosilac, na listi samo kompetentni i nekompromitovani

Zirojević: Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, pregovori kao na pijaci

Šarića saslušavaju danas u Tužilaštvu, osumnjičen da je ubio bliskog saradnika zvanog Cigla

Recept dana: Neobično slavsko predjelo – Slani rolat sa makom