Izvor: pobjeda

Ove godine legalizovano 615 objekata

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je započelo izradu nacrta novog zakona o planiranja i izgradnji, što podrazumijeva i reviziju i odredbi o legalizaciji bespravnih objekata, rekli su Pobjedi iz ovog resora.
Ove godine legalizovano 615 objekata

Postupak legalizacije bespravno sagrađenih objekata se sada sprovodi u skladu sa odredbama aktuelnog zakona.

“Prema podacima dobijenim od opština, koje sprovode postupke, do jula 2021. godine predato je 53.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, obrađeno je 47.000 zahtjeva, a legalizovano je 1.800 objekata”, kazali su iz Ministarstva i istakli da su ovi rezultati očekivani, jer je u velikom broju slučajeva podnijeta nepotpuna dokumentacija.

Objašnjavaju da značajan broj objekata nije izgrađen u skladu sa parametrima i/ili smjernicama planskih dokumenata, dok za neka područja zahvaćena bespravnom gradnjom plan nije donijet, ili je prestao da važi, pa je postupak legalizacije prekinut, do donošenja odgovarajućeg planskog dokumenta.

“S obzirom na ukupnu situaciju, učinjen je veliki pomak u postupku legalizacije bespravnih objekata, posebno imajući u vidu broj predatih i obrađenih zahtjeva”, smatraju u Ministarstvu.

Prema zvaničnim podacima ovog resora, u decembru prošle godine predate su 52.303 zahtjeva za legalizaciju, bilo je obrađeno 45.000 zahtjeva i legalizovano 1.185 objekata. Znači da je ove godine taj proces praktično zamro, jer je stiglo novih 697 zahtjeva, riješeno ukupno dvije hiljade i legalizovano 615 objekata. To pokazuje da su opravdani prijedlozi Zajednice opština Crne Gore, čiji su predstavnici u radnoj grupi za izmjenu ovog zakona.

Oni su predložili su da se pojednostavi legalizacija, uvedu nakande za korišćenje prostora i vrati nadležnost lokalnih samouprava u izradi i donošenju lokalnih planskih dokumenata. Odbor za prostorno planiranje Zajednice opština je u junu ove godine pripremio inicijativu za izmjenu ovog zakona, a na osnovu prikupljenih iskustava u primjeni ovog zakona u lokalnim samoupravama.

Inicijativa

“Rezultat konsultativnog procesa bio je da je omogućavanjem legalizacije objekata koji su izgrađeni u skladu sa smjernicama postojećih planskih dokumenata, povećan obuhvat građevina koje se mogu legalizovati prije donošenja plana generalne regulacije, a potrebna dokumentacija je pojednostavljena ukidanjem obaveze izrade projekta izvedenog objekta i dr”, kazala je Pobjedi sekretarka Odbora za prostorno planiranje Zajednice opština Crne Gore Sanja Živković i naglasila da dinamiku aktivnosti određuje resorno ministarstvo.

“Opšti utisak je da se traže rješenja koja će kvalitativno unaprijediti postojeći postupak legalizacije, što je i zahtjev Zajednice opština”, kazala je Živković.

Prijedlozi

Naglasila je da je, do uspostavljanja novog sistemskog rješenja podjele nadležnosti i uređenja u oblasti planiranja prostora, neophodno utvrditi nadležnost opština za izradu i donošenje lokalnih planskih dokumenata po osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2008. godine (sa izmjenama i dopunama). Istakla je da je Zajednica u više navrata zahtijevala da se zakonom omogući opštinama da osnuju svoje institucije za izradu lokalnih planskih dokumenata.

“Kako taj zahtjev do sada nije prihvaćen, još jednom apelujemo na resorno ministarstvo da razmotri koristi ovakvog rješenja i njegov direktan uticaj na kvalitet planskih dokumenata”, kazala je Živković.

Navodi da je predloženo da se izmjenama zakonom pojednostave uslovi za izgradnju porodičnih stambenih zgrada, kao i procedura izrade i donošenja programa privremenih objekata i načina postavljanja pokretnih i montažno-demontažnih objekata, te da se detaljno razmotre odredbe koje su u korelaciji sa donošenjem plana generalne regulacije.

Trećina ovogodišnjih zahtjeva u Podgorici

U ovoj godini Sekretarijatu za planiranje prostora i izgradnju objekata Podgorice je podnijeto 267 novih zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata. Značajno je veći broj zahtjeva iz prethodnog perioda za koje je dopunjena dokumentacija za nastavak postupka legalizacije.

“Naši sugrađani svakodnevno iskazuju neki vid interesovanja za pitanja legalizacije bespravnih objekata. Najčešća pitanja se odnose na propisane procedure, dokumentaciju koju je potrebno dostaviti u postupku legalizacije i visinu naknade za urbanu sanaciju, sa propisanim umanjenjima i uslovima i načinima plaćanja naknade”, kazali su Pobjedi iz Glavnog grada i objasnili da su kroz Zajednicu opština uključeni u izradu propisa koji se odnose na oblast planiranja prostora, izgradnju objekata i legalizaciju bespravnih objekata.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Do sada legalizovano 1.185 objekata

Belada: Simuliranje prava i pravde

Najavljena kontrola prostora: Planove više neće crtati privatni biroi

Tim po volji ministra koštaće više miliona

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Tajni sastanak Injac i Lakovića, pa imenovanje?

Sekuliću 10 mjeseci zatvora zbog ,,spremanja za Cetinje”

DPS Krivokapiću: Istina boli, prestanite da obmanjujete, lažete, i da ime Ursule fon der Lajen isturate ispred Savjeta i Vlade

Sjutra protest u Baru zbog smrti porodilje