test

PETRIČEVIĆ: Zapljena cigareta bez pravnog osnova, izgledne tužbe vlasnika

Standard

19/05/2022

06:58

Cigarete i duvanski proizvodi koji su evidentirani na zalihama u skladištima Slobodne zone Luke Bar ne mogu kroz pokrenuti carinski postupak o statusu robe preći u svojinu države iz više razloga, kazala je Pobjedi doskorašnja v.d. direktorice Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević, koja smatra da je nezakonita odluka Vlade o zapljeni 145.000 paklica cigareta.



Ona je istakla da su oduzete cigarete legalno uvezene i kroz formu ugovora sa operatorom skladištene u Slobodnoj zoni, te da su u vlasništvu pravnih lica koja imaju odobrenja.

– Kažnjavanje subjekata prava svojine i drugih stvarnih prava na način da im se oduzme svojina zbog propuštanja nekog roka ili kao u ovom slučaju zapljena cigareta usljed isteka odobrenja i nepostupanja na način na koji ih je obavezala država, nije utemeljeno u pravnom poretku. Država ne može nezakonitim postupanjem urediti u pravnom poretku neki odnos, jer onda ona sama postupa nezakonito – upozorila je Petričević, navodeći primjer da ako neko lice drži neregistrovan automobil ispred kuće i neće da ga registruje on mu se ne može oduzeti, ali ako učestvuje u saobraćaju onda država interveniše, a vlasnik trpi zakonom definisanu sankciju.

KONFISKACIJA

– Pravna država može da uredi iznošenje robe iz Slobodne zone van teritorije zone i da mehanizmom državnog aparata kontroliše i prati da li vlasnici robu unose na tržište Crne Gore, uz plaćanje dažbina ili je prodaju van granica, pa intervenišu ako se utvrdi nezakonito postupanje. Svako drugo postupanje prevazilazi okvir Carinskog zakona i u našem pravnom poretku nije predviđena konfiskacija kao revolucionarni pravni institut – smatra Petričević.

Ukoliko o tome nije vođeno računa, kako naglašava, izgledne su tužbe vlasnika za naknadu štete ili povraćaj robe.

– Najavljeni leks specijalis ne može imati normu koja će pravno urediti ovu zapljenu jer postoje sistemski zakoni koji tretiraju pravo svojine, a shodno Ustavu – tvrdi Petričević.

Vlada je u subotu oduzela 145.000 paklica cigareta, vrijednih više desetina miliona eura, koje su bile u vlasništvu deset kompanija – Atlant Mont, MPS grupa, Omni maxtrade LTD, Neworld overseas limited, NRT partners LTD, Lenora International, Montenegro duvan komerc, West point, Sace LTD i Ripšped. Cigarete su oduzete jer je 5. maja posljednjoj od njih istekao rok skladištenja u Slobodnoj zoni Luke Bar, a na osnovu odluke kojom je zabranjeno smještanje duvanskih proizvoda u tom prostoru. Odluku je donijela Vlada Zdravka Krivokapića, a stupila je na snagu 1. januara ove godine, od kada je tekao rok za izmještanje cigareta iz Slobodne zone.

Petričević, koja je u trenutku donošenja odluke bila na čelu UPC, ukazuje da je ona usvojena zbog vjerovatnoće nastanka finansijskog rizika po bezbjednost države.

– Za postojeće zalihe cigareta korisnici skladišta bili su dužni da preduzmu radnje u cilju odobravanja carinski dozvoljenog postupanja ili upotrebe postojećih zaliha duvanskih proizvoda (ponovni izvoz iz carinskog područja, uništenje robe ili ustupanje u korist države) u roku koji odredi nadležni carinski organ. Rokovi su definisani pojedinačno, kao instrukcioni, a ne kao prekluzivni, jer je nadležno ministarstvo imalo u vidu prekid u kontejnerskom pomorskom saobraćaju usljed pandemije i rukovodilo se količinama zatečenim na zalihama kod pojedinih držalaca skladišta. Ovaj tretman primijenjen je na postojeće zalihe, u odnosu na koje je ukinuto ili izmijenjeno odobrenje za vođenje evidencije u skladištu – pojašnjava Petričević, navodeći da carinski organ, nadležan za carinjenje robe, može preduzeti mjere za regulisanje njenog statusa, uključujući i javnu prodaju.

– Privremeno iznošenje robe iz carinskog skladišta u posebnim okolnostima, što je moguće ovaj primjer, obavlja se uz uslove koje odredi carinarnica. U tom postupanju svakako je prevashodno potrebno definisati nosioca takvog carinskog postupka i upoznati javnost o primijenjenoj metodologiji utvrđivanja carinske vrijednosti robe i o primijenjenim mjerama komercijalne politike – precizirala je Petričević.

PRAVO SVOJINE

Ona ističe da uticaj na ovu problematiku imaju svojinsko-pravni status robe i obligacije.

– U članu 35 Zakona o slobodnim zonama normirano je da imovina korisnika ne može biti predmet nacionalizacije ili eksproprijacije. Istim zakonom normirano je da u slučaju prestanka rada zone, čemu prethode pribavljena mišljenja nadležnog i drugih ministarstava, korisnik zadržava pravo svojine nad stvarima i pravima koje je uvezao i može po opštim propisima nastaviti sa radom – podsjeća Petričević, dodajući da je svako dužan da se uzdržava od povrede prava svojine drugog lica.

– Prelazak u svojinu bilo čega na treće lice, pa i cigara na državu, mora imati pravni osnov. Pozivanje na Carinski zakon je apsolutno neutemeljeno, jer on ne sadrži odredbu kojom se mijenja titular – zaključila je Petričević.

Stigle nove količine duvanskih proizvoda

Petričević kaže da ju je prije isteka njenog mandata (21. april, prim. aut.) nadležna carinarnica upoznala o prispjeću novih količina cigareta u Luku Bar.

– Ne znam koji postupak će biti primijenjen u odnosu na te novoprispjele količine – navela je Petričević.

Ona tvrdi da je imala ideju kako riješiti i urediti poslovanje svih subjekata u Slobodnoj zoni na dobro države i afirmaciju Crne Gore kao poželjne destinacije za investicije, promet ili čak i proizvodnju duvanskih i drugih proizvoda rasprostranjenih na teritoriji države.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)