Izvor: rtcg

Plantaže u poslu sa OMP Engineering plaćale i kredit

Kompanija Plantaže plaćala je i milionski kredit kod poslovne banke koji je uzela njihova zajednička firma sa OMP Engineering, a koja je trebalo da proizvodi brikete od lozovine. U pitanju je kredit firme Plant OMP. Plantaže i OMP Engineering imale su po 50 odsto vlasništva u firmi Plant OMP, ali ne samo da investicija nije uspjela nego su Plantaže plaćale i kredit kod Hipotekarne banke.
Plantaže u poslu sa OMP Engineering plaćale i kredit

“Otplata kredita, koje je Društvo vršilo shodno Ugovoru o solidarnom jemstvu, kojim je preuzelo plaćanje obaveza po kreditima koje je preduzeće Plant OMP uzelo kod Hipotekarne banke u iznosu od 1.173.563,42 eura”, piše u izvještaju revizije za Plantaže za 2018. godinu.

Revizori su to opisali kao potraživanja po osnovu pozajmice Plant OMP. Stanje potraživanja na dan 31.decembra 2018. godine, kako su naveli u izvještaju, iznosilo je 1.466.328,42 eura. 

Uprkos svim ulaganjima Plantaža u ovaj posao, pristupilo se vansudskom poravnanju. 

Bivši članovi odbora direktora kompanije Plantaže Veselin Vukotić, Božidar Mihailović, Đorđe Rajković, Sead Šahman, Duško Perović i Anica Hajduković uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Njih šestoro uhapšeno je zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Kompanija Plantaže, na čijem je čelu tada bila izvršna direktorka Verica Maraš, 17. novembra 2009. godine raspisala je poziv za izbor investitora radi ulaska u zajedničku investiciju u projektu koji se odnosi na rješavanje problematike dijela otpadnih sirovina, koje nastaju u procesu obavljanja djelatnosti firme. Kompanija OMP Engineering, koja je osnovana 20. novembra 2009. godine, dostavila je ponudu 12. januara 2010. godine. 

Važno je reći da su među osnivačima firme OMP Engineering Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Jedno vrijeme u kompaniji je bio i poslanik DPS-a Predrag Bošković. 

Kako se tvrdi u dokumentaciji koju je prošle godine tužilaštvu predala nikšićka Alternativa Crna Gora, nakon pregovora kompanija Plantaže i OMP Engineering zaključili su ugovor o osnivanju zajedničke kćerke kompanije Plant-OMP, koja je trebalo da proizvodi brikete od lozovine. 

No, firma Plant-OMP doo nikada nije počela da radi, iako je kompanija Plantaže u nju uložila oko milion i po eura.

Firma OMP Engineering pokrenula je 27. novembra 2014. godine predmet pred Privrednim sudom protiv Plantaže, zbog navodnog neizvršavanja ugovornih obaveza. Jedno vrijeme sudija zadužen za predmet bio je i uhapšeni Blažo Jovanić. 

Tužbom su tražili isplatu više od šest miliona eura. Sudski vještak je tvrdio da je OMP Engineering nabavila lošu opremu za fabriku. 

Maraš je 2019. formirala komisiju koja se bavila odnosima sa kompanijom OMP Engineering, koja je potom dostavila Plantažama inicijalni predlog o mirnom rješavanju spora putem zaključenja vansudskog poravnanja.

Odbor direktora, na čelu sa predsjednikom Veselinom Vukotićem, 13. marta pretprošle godine donio je odluku da se usvoji predlog za vansudsko poravnanje sa kompanijom OMP Engineering, koji je dostavila Maraš i dva člana Odbora direktora profesor Božo Mihailović i Dušan Perović.

Iz SDT-a je saopšteno da se sumnja da su uhapšeni, kao članovi odbora direktora, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između oštećenog privrednog društva 13. Jul – Plantaže AD i OMP Engineering iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a OMP Engineering pribavljena korist.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

PLANTAŽE: Poravnanje inicirali uprkos nalazu vještaka da je nabavljena loša oprema za brikete

HAPŠENJA ČLANOVA BIŠEG ODBORA DIREKTORA PLANTAŽA: Istražitelji tokom pretresa tražili dokaze za zloupotrebu položaja

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

Maraš: Bez mladih poljoprivrednika, pitanje je hoćemo li za 10-20 godina imati domaću proizvodnju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu

ROŽAJE – SLIJEPO CRIJEVO CRNE GORE? Ne znaju kad će završiti rekonstrukciju magistrale i da li će doći do novog produžetka roka

Milošević o fotografiji sa Bulatović: Riječ je o pokušaju moje diskreditacije, nju poznajem dugi niz godina

Balota: Sajber napadi nijesu politički motivisani