Izvor: Pobjeda

Predlaže bolje kancelarije i više sudija

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Dragan Babović, jedini zainteresovani da zamijeni bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, u programu rada koji je podnio Sudskom savjetu (SS), kao krucijalno izdvaja pitanje neadekvatnih kancelarija ovog suda.
Predlaže bolje kancelarije i više sudija

Navodi da za 80 sistematizovanih radnih mjesta, zgrada koju Privredni sud dijeli sa Monstatom, ne zadovoljava ni minimum potreba, te najavljuje da bi, u slučaju da bude izabran, od Vlade, Vrhovnog suda i Sudskog savjeta zahtijevao da se ova zgrada u potpunosti ustupi sudu ili da se obezbijedi novi prostor. Babović smatra da je pored 16 sistematizovanih sudijskih mjesta, uključujući i predsjednika, potrebno predvidjeti još dvoje ili troje sudija.

Smatra da je ovaj sud posljednjih godina „uglavnom ažurno postupao“, navodeći da je za nešto lošiji rezultat prošle godine zaslužna pandemija, štrajk advokata, ali i odlazak više sudija u penziju. Napominje i da bi naredne godine petoro sudija ovog suda trebalo da se penzioniše.

U cilju smanjenja broja starih predmeta, Babović planira program na osnovu kojeg bi morali biti okončani predmeti stariji od tri godine, a sudijama bi naložio da ih zakažu u što kraćem roku, a da odlaganja ne budu duža od 30 dana. Osim za mjesto predsjednika Privrednog suda, Babović se javio i na konkurse koje je Sudski savjet raspisao za sudijska mjesta u Apelacionom i Višem sudu.

SS je ljetos prvi put objavio oglas za popunjavanje ovog mjesta, ali tada nije bilo zainteresovanih. U tom trenutku sud je bio na četvrtini kapaciteta, jer je efektivno postupalo samo četvoro sudija. Tokom posljednja dva mjeseca imenovano je petoro novih mladih sudija, pa ih je trenutno 14, odnosno efektivno 12, jer je jedna sutkinja na bolovanju, a druga privremeno suspendovana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

Katnić Aligrudiću dao novi rok: Prevarili ste dio članova TS, imate još tri dana da mi dostavite tražene podatke

Ustavni sud od juče sud bez kvoruma, Radulović: Politička trgovina i ucjene odugovlače izbor sudija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

WhatsApp dobija novu opciju koja će obradovati korisnike

BRUKANJE DRŽAVE: Diplomatska čistka Dritana Abazovića

Ombudsman: Bošković Ćirović podsticala na govor mržnje protiv Tanje Šuković

Ovi horoskopski znaci nikako ne idu zajedno