test

PREGOVORI VLADE I STOČARA: Za Ministarstvo prihvatljivo smanjenje PDV-a na sedam odsto za mliječne proizvode

Standard

24/03/2022

07:36

Za Ministarstvo poljoprivrede su prihvatljivi prijedlozi Saveza stočara za smanjenje poreza na mliječne proizvode, saopštio je Pobjedi predstavnik Saveza stočara Crne Gore Budimir Mugoša. Juče je u Ministarstvu održan novi sastanak Saveza stočara i direktora Direktorata za poljoprivredu Miroslava Cimbaljevića sa saradnicima.



– Razmotrili su naše prijedloge sa prethodnog sastanka i u načelu se s njima složili. Za njih je prihvatljivo da se stopa PDV-a za neke mliječne proizvode spusti sa 21 na sedam odsto, kao i da se stopa poreza za koncentrovanu hranu sa sedam spusti na nulu. Takođe i da porez na

pasterizovano jednodnevno mlijeko bude nula odsto. Na ovaj način bi se stvorili uslovi da se bez promjene maloprodajnih cijena poveća otkupna cijena mlijeka za četiri centa – kazao je Mugoša Pobjedi. Mugoša ističe da se sve ove mjere mogu sprovesti uz saglasnost Ministarstva finansija i Skupštine kroz izmjene i dopune Zakona o PDV-u. – Da li će Ministarstvo finansija i predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić imati razumijevanja za našu situaciju i zakazati sjednicu, ostaje da se vidi. Takođe, bez Skupštine se ne mogu očekivati ni oslobađanje od akciznih nameta na pogonsko gorivo koje je takođe veliki problem u poslovanju – rekao je Mugoša. Prema njegovim riječima, dvije karike u lancu -otkupljivači i trgovine se nijesu još izjasnile o prijedlogu Saveza stočara. – Za komunikaciju i posredovanje sa trgovinama zadužili smo gospodina Cimbaljevića, a mi ih molimo da kao društveno odgovorne kompanije imaju sluha za naše probleme i da nam izađu u susret – kazao je Mugoša. On dodaje da u Savezu stočara smatraju da je potrebno povećati cijene mliječnih proizvoda za pet odsto što bi imalo efekat povećanja cijena jogurta i pasterizovanog mlijeka za pet centi. – Smatramo da to nije mnogo, pogotovo u poređenju sa ostalim poskupljenjima – ocijenio je Mugoša.

Mjere

Prema njegovim riječima, ako bi svi prihvatili prijedloge stočara problem bi trenutno bio saniran. – Kako će se stvari dalje odvijati ostaje da se vidi. Ukoliko samo za neke od subjekata naši prijedlozi ne budu prihvatljivi, odredićemo se prema tome i preduzeti sljedeće korake pa i neke radikalne mjere do kojih neće doći ako bude razumijevanja – poručio je Mugoša.

Predstavnici stočara su u ponedjeljak predložili da svi u lancu, koji čine farmeri, otkupljivači, trgovci, Ministarstvo poljoprivede i potrošači, podijele teret teške situacije. Oni su predložili da se otkupna cijena mlijeka poveća za deset centi i to tako da se PDV smanji na sedam odsto za sve domaće mliječne proizvode, trgovačke marže za dva centa, da se ukine porez na stočnu hranu, te da se maloprodajna cijena mlijeka poveća za pet odsto.

Iz Saveza stočara je u ponedjeljak saopšteno i da bi povećanje otkupne cijene mlijeka za deset centi dovelo stočare u stanje kakve takve likvidnosti i održivosti farmi. Na sastanku, održanom krajem prošle sedmice, iz Saveza stočara su poručili da je neophodno da otkupna cijena mlijeka bude okvirno na nivou cijene koncentrovane hrane plus pripadajuće premije ili kumulativno 70 centi. Ukoliko ne dođe do dogovora, stočari su ranije najavili nekoliko mogućnosti – obustavu isporuke mlijeka, ulične proteste i zatvaranje farmi.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)