Izvor: Mina bussines

Promet robe i usluga četiri podizvođača 264 miliona

Ukupan promet robe i usluga za četiri vodeća podizvođača na izgradnji dionice autoputa Smokovac - Mateševo, koji je oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost, za pet i po godina iznosi 264 miliona EUR, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Promet robe i usluga četiri podizvođača 264 miliona

Ilustracija

U toj NVO su rekli da to pokazuju zvanični podaci Uprave prihoda, koji su u njihovom posjedu, a bazirani su na izvještajima kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), kao glavnog izvođača radova na dionici autoputa.

Iz ASP-a je saopšteno da četiri vodeća podizvođača na projektu, kojeg je bivša vlast označavala „projektom vijeka”, a u međuvremenu je uzrokovao niz problema i doveo u pitanje održivost javnih finansija, su podgoričke kompanije Bemax, Cijevna Komerc i Montenegro Petrol, te nikšićki Ramel.

“Ukupan promet robe i usluga, koji je ostvario Bemax je 169,4 miliona EUR, Cijevna Komerc 52,6 miliona, Montenegro Petrol je prometovao 33,1 miliona, a Ramel oko 8,7 miliona”, navodi se u saopštenju.

Nijesu poznate vrste robe i usluga na koje se primjenjuju različite stope, koje su oslobođene od plaćanja PDV-a. Ukoliko bi se kao reper uzela osnovna stopa PDV-a, gruba računica pokazuje da oslobađanja za četiri vodeća podizvođača mogu iznositi, kako su kazali, i oko 50-tak miliona EUR.

“Ranija vlast je detaljne podatke o vrstama robe i usluga, oslobođenih od PDV-a, držala sakrivenim od javnosti, pa bi nove poreske vlasti trebalo ove informacije da otvore ka najširoj zainteresovanoj javnosti, kako bi se postigla transparentnost i mogli analizirati podaci”, smatraju u ASP-u i dodaju da je razlog tome što građani finansiraju projekat autoputa Bar Boljare.

U isto vrijeme, otvoreno je pitanje da li su prometovana roba i usluge, koje su oslobođene PDV-a, bile isključivo u vezi sa projektom izgradnje prve dionice autoputa, odnosno da li su ih, i koliko, podizvođači koristili i za svoje druge projekte, koje realizuju u zemlji.

“Ukoliko je to slučaj, svakako su ostvarili nedozvoljenu prednost u odnosu na druge privredne kompanije u zemlji. Nije poznato da li su provođene kontrole s prednjim u vezi”, dodaje se u saopštenju.

ASP je nedavno objavila da ukupna oslobađanja od dažbina od početka gradnje dionice autoputa Smokovac – Mateševo u martu 2015, pa do kraja januara ove godine, iznose 234,6 miliona.

“Oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih državljana kod CRBC su dostigla sumu od 30,7 miliona EUR, od carina 48 miliona, povraćaj akciza na gorivo je 9,5 miliona EUR”, precizirali su u ASP-u.

Prema ugovoru o izgradnji dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, oko 42 kilometra trebalo je da koštaju 809 miliona EUR, ali je zbog naknadnih radova potpisano više aneksa ugovora, te se u javnosti procjenjuje da će dionica koštati preko milijardu EUR.

“Gradnja prve dionice kasni pune dvije godine i očekuje se završetak do kraja ove godine. Ipak, korona epidemija ne jenjava, pa je pitanje koliko će i to uticati na očekivani rok završetka”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ovi horoskopski znaci nikako ne idu zajedno

Od “Podgorica gori” do “nema Đukanovića”: Ovako su u regiji izvijestili o sinoćnjem protestu u Podgorici

Izračunajte svoj ‘psihički’ broj i saznajte šta govori o vašem karakteru

Medojević: Spajić za jedan dan posla advokatu platio 125.270 eura