Izvor: Pobjeda

Puni samo elitni hoteli, prihodi sve niži

Jun je iznevjerio sva očekivanja i, kako tvrde budvanski hotelijeri, rezultati nijesu ni približni onima iz 2019. godine. Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok na plažama ''zjape'' prazne ležaljke, koje se pune samo vikendom. Biće puno od 15. jula do 15. avgusta ali to ne može da nadomjesti cijelu godinu koja je, kako tvrde, i dalje godina u kojoj se osjećaju posljedice korone, kao i globalne krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini
Puni samo elitni hoteli, prihodi sve niži

Budva

Po statistici u Budvi boravi 17.470 gostiju od čega je njih 9.287 u privatnom a 7.897 u hotelskom smještaju. Kako su kazali Pobjedi iz Turističke organizacije Budva u hotelskom smještaju najbrojniji gosti su iz Srbije, Njemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Statistika

Prema podacima iz sistema za prijavu boravka TOB-a ukupan broj dolazaka na dan 15. juna iznosi 9.287. Najbrojniji gosti su iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske, Njemačke, Poljske, Kazahstana i Velike Britanije.

Iz TO Budve ističu da još uvijek nijesu dostigli nivo iz 2019. godine, a što se tiče špica i postsezone očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Predsjednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović ističe za Pobjedu da imaju mnogo manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati Ukrajince i Ruse koji borave u zakupljenim stanovima.

Nikola Pejović

”Podbacila je sezona debelo. Slaba je posjećenost u malim i srednjim hotelima, a vidim da se žale i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, su puni jer oni daju ,,dumping“ cijene koje su u rangu sa tri i dvije zvjezdice. Gosti su sada manje budžetni. Ima i bogataša ali oni odsjedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu…”, tvrdi Pejović koji je vlasnik hotela ,,Grbalj“ i u njegovom objektu je popunjenost samo 50 odsto.

Tvrdi da ima dosta ponude izdavanja privatnih vila, kuća, apartmana i stanova na dan, ali da gostiju nema.

”U razgovoru sa vlasnicima smještaja saznao sam da nijesu zadovoljni i da daju manje cijene, ali da gostiju nema. Vidite po autobusima koji dovoze turiste, evo trenutno u Budvi imate samo pet autobusa. Kriza je sve promijenila, malo će sezona biti ,,čupava“, tvrdi Pejović i procjenjuje da je vrlo loše.

”Biće puno od 15. jula do 15. avusta, ali to ne može da nadomjesti cijelu godinu, neka nadležni ne zamjere, ali sada nijesmo ni na 50 odsto od 2019. godine”, poručio je Pejović.

Vlasnik hotela ,,Mažestik“ Ivan Ivanović takođe kaže da popunjenost hotela nije kao rekordne 2019. godine i da su im u junu boravili uglavnom ozbiljni stariji ljudi iz Zapadne Evrope, Skandinavije i Izraela.

”Bojim se ćemo ovim vidom vođenja turizma, tj. nepostojanjem strategije izgubiti predsezonu i postsezonu”, kazao je Ivanović.

Ivan Ivanović

Gosti su, kako dodaje, oduševljeni sa plažama jer nema puno ljudi, čisto je…

” Priroda je lijepa i još uvijek nemamo toliki problem sa saobraćajem koji ćemo imati u špicu”, kazao je Ivanović.

Tvrdi da je njegov hotel na 90 odsto popunjenosti i da se bliže rezultatima iz 2019. godine međutim ističe da je maj bio bolji.

” Špic počinje poslije praznika 13. jula. Još uvijek radimo rezervacije za špic, prilično je popunjen, a nadamo se i da će i septembar i oktobar biti dobri. Imamo dosta gostiju iz Zapadne Evrope, Velike Britanije, Skandinavije, Izraela, biće i iz Kazahstana i sa azijskog tržišta”, kaže Ivanović.

Što se tiče problema radne snage donekle se riješio zbog toga što su se, kako tvrdi, plate u odnosu na prošlu godine povećale više od 30 odsto.

”Sada sobaricu ne možete da nađete ispod 800 do 900 eura. Mi imamo stalne radnike koje plaćamo i zimi kada nam ne trebaju”, kazao je Ivanović.

Dodaje, takođe, da zbog velikog broja Ukrajinaca koji u Budvi otvaraju kancelarije i račune imaju velike gužve u bankama.

”Bankarski sektor u Budvi je pred kolapsom. Kako bi uplatili pazar ugostitelji čekaju i do četiri sata”, tvrdi Ivanović.

Direktor hotela ,,Avala“ Nemanja Kuljić tvrdi da im je popunjenost više od 80 odsto kapaciteta, što je nivo popunjenosti ekvivalentan junu 2019. godine, i predstavlja u prosjeku 450 do 500 gostiju na dnevnom nivou.

Kako je kazao Pobjedi ovog mjeseca dominirali su im gosti iz Izraela sa oko 24 odsto ostvarenih noćenja.

Nemanja Kuljić

”To dokazuje da smo kao destinacija za to tržište veoma atraktivni. Za ovako uspješnu popunjenost možemo zahvaliti uspostavljanju redovnih i čarter linija, kao i bliskoj saradnji sa izraelskim turoperaterima. Primjetno je, ali i očekivano prisustvo gostiju iz Zapadne Evrope, sa solidnih osam odsto noćenja gostiju iz Njemačke i osam odsto noćenja gostiju iz Francuske. Po do sada ostvarenom broju noćenja i prihodima na nivou godine, ostvarili smo otprilike 80 do 90 odsto rezultata iz 2019”, kazao je Kuljić, dodajući da su optimisti samo po pitanju krajnjih rezultata sezone.

Što se tiče postezone takođe smatraju da će biti uspješna.

”Procjene su optimistične s obzirom na najavu jake kongresne postsezone, a uzevši u obzir tradicionalne skupove koji se održavaju u hotelu „Avala“, očekujemo goste čak do kraja novembra. Sa druge strane, aktivno pripremamo promotivne pakete namijenjene tržištu regiona, tako da su naša očekivanja po pitanju postsezone veoma visoka”, kazao je Kuljić.

Blagi rast cijena

Cijene su, kako ističe, zabilježile blagi rast što sa jedne strane reflektuje okretanje tržištima koja su u vrijeme korone bila zatvorena (prije svega Zapadna Evropa i Skandinavija).

”Sa druge strane, trudimo se da zbog inflatornih trendova ne vršimo dodatna povećanja cijena koja bi opteretila naše klijente već da, uz racionalizovano osmišljen pristup poslovanju, pružimo uslugu najvišeg kvaliteta kakvu gosti tradicionalno i očekuju od nas” naglasio je Kuljić.

U hotelima HG ,,Budvanska rivijera“ ovih dana, prema riječima pi-ara Jelene Kaluđerović, boravi oko hiljadu gostiju.

”Do kraja maja na nivou grupacije je realizovano gotovo 40.000 noćenja. Tokom prvih 15 dana juna u svim hotelima naše hotelske grupe turistički promet je realizovan u visini od 14.000 noćenja”, istakla je Kaluđerović.

Jelena Kaluđerović

Što se tiče tržišta u predsezonskom periodu zabilježeni su dolasci iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Izraela, Italije, Austrije, Estonije, Belgije…

”Predsezonski period je istovremeno bio u znaku domaćeg i tržišta regiona, gdje je iz Crne Gore evidentirano više od 2.500 turista (sa preko 5.000 noćenja), dok je sa tržišta Srbije zabilježeno gotovo 11 hiljada noćenja… Za period visoke sezone za očekivati je da dođe do promjene u strukturi emitivnih tržišta, jer se u tom periodu očekuje veći broj dolazaka sa tržišta regiona, što pokazuje i statistika do sada najavljenih individualnih i rezervacija u sklopu potpisanih ugovora sa turističkim agencijama”, kazala je Kaluđerović, dodajući da su poređenja sa sezonom 2019. nezahvalna iz više razloga.

”Godina 2019. je bila rekordna i nakon niza uspješnih turističkih sezona sa visokim pokazateljima u svim segmentima poslovanja, i svakako nije bila godina u kojoj se dešavala korona kriza. Zato je ne možemo upoređivati ni sa tekućom godinom, koja je nažalost i dalje godina u kojoj se osjećaju posljedice korona krize, kao i globalne krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini”, poručila je Kaluđerović.

Intenzivno se, kako naglašava, radi na potvrđivanju aranžmana za postezonski period, u kojem se uvijek traži prostor za produžetak turističke sezone.

”Dosadašnje najave ostavljaju prostor za optimistična očekivanja u dijelu realizacije postsezonskog perioda. Prema trenutno raspoloživim podacima hoteli koji su sezonskog karaktera radiće do kraja oktobra. Hotel ,,Palas“ u Petrovcu će biti otvoren i tokom zimskog perioda”, kazala je Kaluđerović.

Tvrdi i da su cijene za sezonu izmijenjene zbog porasta troškova i inflatornih kretanja koja direktno ugrožavaju realizaciju turističke sezone jer je hotelska industrija nemoćna da obezbijedi održivost bez porasta cijena usluga.

”Kada su hoteli naše grupacije u pitanju cijene hotelskih usluga su vrlo konkurentne, a trudimo se i da promotivnim akcijama obezbijedimo povoljne uslove ljetovanja našim gostima”, poručila je Kaluđerović.

Direktor restorana ,,Mocart“ u Starom gradu Luka Vučković ističe da im predsezona uopšte ne ide kako treba.

”Imali smo dobar kraj aprila i prvu polovinu maja, ali zadnji mjesec je evidentan pad turista, i ne znam kakva će biti sezona ”, kazao je Vučković za Pobjedu.

Luka Vučković

Kaže i da im buka u lokalima, koji su uzeti pod zakup, stvara veliki problem i da Budva nije samo grad provoda nego i mjesto gdje se odmara. U dogovorima su sa opštinskim vlastima i inspekcijom da taj problem saniraju. Vučković takođe tvrdi da imaju problema sa poskupljenjem osnovnih namirnica koje skaču iz dana u dan.

”Cijene osnovnih namirnica povećale su se od 50 do 200 odsto. Mi mi smo bili prinuđeni da povećamo cijene od 12 do 15 odsto. Međutim, poskupljenja su svakodnevna, ne znam dokle će ovo ići”, kazao je Vučković dodajući da se gosti ipak ne žale jer smo jeftiniji u odnosu na okruženje.

”Imamo veliku prednost da se lakše oporavimo jer se zadržao niži PDV na hranu i bezalkoholno piće, ali nam ipak trebaju još dvije sezone da bismo investirali u preduzeća”, kazao je Vučković i dodao da zadnjih dana sezona nije dobra.

” To pričam iz ugla svog restorana. Vidim i da su plaže prazne osim vikendom. Najviše utiče rat koji se odvija u Ukrajina i za dobrobit svih bilo bi dobro da se što prije završi kako bi se poskupljenja zaustavila”, kazao je Vučković.

Tvrdi da ih spašavaju grupe sa kruzera koji dolaze u Kotor, ali su kaže 30 do 35 odsto slabiji prihodi nego 2019. godine. Vučkovć, međutim, tvrdi da je zadovoljan jer ne može da očekuju više zbog krize i korone.

”Očekujemo da tek dođu gosti iz okruženja koji dolaze godinama”, tvrdi Vučković dodajući da je dobro što se problem sa radnom snagom stabilizovao, plate su sada konobarima do 700 eura sa plaćenom hranom i smještajem za osam sati rada, dok se sve prekovremeno plaća.

Jedino, kako je kazao Vučković, na kraju imaju problema sa pomoćnim osobljem i glavnim kuvarima kojih nema dovoljno u Crnoj Gori.

Buka tjera goste iz Budve

Ivanović tvrdi da u njegovom hotelu svakodnevno imaju pritužbe gostiju zbog buke, a da neki i otkazuju i odlaze.

”To nam je veliki problem i ne možemo da se izborimo sa tim. Imamo i druge probleme infrastrukture, parkinga… ali buka ove godine je mnogo veći problem nego inače pogoto u ovom periodu. Izmjestili smo diskoteke sa šetališta i cijela buka se prenijela u centar i na Slovensku plažu” – kazao je Ivanović ističući da ovom bukom gube ne samo hotelijeri nego cijeli grad i država.

”To je vid omladinskog turizma koji ne znamo što znači. Nemamo nikakvu strategiju jer ćemo na ovaj način izgubiti i srednjeplatežne goste, a o elitnom turizmu ne možemo da pričamo”, poručio je Ivanović.

On objašnjava da imaju sada ozbiljne turiste iz Zapadne Evrope, Skandinavije i da oni nijesu navikli na ovaj vid buke.

”Gubimo ovo malo mediteranskog šarma Budve jer imamo suludu atmosferu u centru. Da bi nam gosti dolazili treba da imamo dobre ocjene na bukingu. Zakon postoji i opštinski i državni organi moraju biti uključeni”,poručuje Ivanović, dodajući da su u špicu sezone navikli na buku, ali da u junu nijesu jer im tada dolaze stariji turisti koji hoće da odmore.

Zbog poskupljenja goriva manje gostiju na plažama vikendom

Spasilac, koji već 10 godina radi na plaži ,,Azuro“, Jakša Šćepanović tvrdi da su, što se tiče juna, 2019. i 2021. godina bile neuporedivo bolje.

”Čitam da je 45.000 turista u Crnoj Gori, mislim da je jun u Budvi podbacio. Nadamo se da će jul i avgust biti kao i prethodnih godina”, kazao je Šćepanović za Pobjedu.

Dodaje da je sve poskupjelo, ali da su cijene ležaljki jedino ostale iste.

”Cijena kompleta ležaljki je 10 eura, mada postoji mogućnost da povećaju na 15 eura za sezonu. Cijene pića su povećane do 20 odsto, mada ima nekih plažnih barova kao što je ,,Azuro“ gdje su cijene ostale iste. Najviše je poskupjelo u Starom gradu gdje je pivo sada od pet do devet eura”’, kazao je Kaluđerović dodajući da je zbog poskupljenja goriva manje i gostiju iz Crne Gore vikendom.

Gosti ne troše mnogo, nema ni bakšiša

Konobar lokala ,,Azuro“ Ratko Vujović kaže da su zadovoljni platom koja je povećana i do 40 odsto, ali da ove godine nemaju bakšiša.

”Nemamo pravih stranaca koji daju bakšiš. Najbolji su Amerikanci sa kruzera, to su vanserijski gosti. Sada imamo Francuze, Rumune, Špance koji ništa ne ostavljaju. Francuzi samo daju karticu i dalje idu. Najbolji su nam domaći gosti”, kaže Vujović ističući da zadnji mjesec nemaju gostiju koliko su očekivali.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Turisti troše manje, prihodi se ne mogu porediti sa 2019.

Hotelijeri zadovoljni postsezonom, ukoliko ne bude zatvaranja

Đe je snijega, tu je i turista

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

POLICIJA DVIJE GODINE BEZ KROVNOG DOKUMENTA: MUP u mandatu Sekulovića nije donio novu Strategiju, UP bez smjernica i ciljeva

Adžić: Pojačavamo policijske snage na primorju, doći će i do kadrovskih promjena

STANDARD SA PRODAVCIMA DRVA: Dnevnice i gorivo dižu cijene, metar i do 70 eura, prijeti nestašica… GRIJANJE NA STRUJU REALNA OPCIJA

Vasilije Lalević predsjednik Foruma mladih SDP Bar