Izvor: RTCG

Završen sastanak: Isplatiće novac turskom investitoru u srijedu

Predstavnici radnika Željezare kazali su da su na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem u Vladi dobili obećanje da će novac turskom investitoru biti isplaćen u srijedu, kako bi mogao da se nastavi proces preuzimanja Željezare, te da će se zaposleni što prije vratiti u proizvodne pogone. Odluku o prekidu štrajka na krovu fabrike koji su počeli sinoć donijeće nakon razgovora sa kolegama u Nikšiću.
Završen sastanak: Isplatiće novac turskom investitoru u srijedu

Izvor: RTCG

Završen je sastanak u Kabinetu predsjednika Vlade kojem su pored radnika Željezare prisustvovali ministri Aleksandar Damjanović i Goran Đurović, kao i zainteresovani investitor Miodrag Davidović.

“Dobili smo uvjeravanja da će u srijedu biti isplaćen novac turskom investitoru i da će od tada biti potpuno nova firma. Mi se nadamo da ćemo se vratiti u naše proizvodne pogone. Vidimo rješenje, ali ipak čekamo srijedu, mada mislimo da je ovo konačno završeno”, kazao je predsjednik sindikata Željezare Ivan Vujović.

O prestanku štrajka razgovaraće sa kolegama kada stignu u Nikšić.

“Još jednom ćemo se zahvaliti premijeru što je sinoć došao u Željezaru u 1 sat i što je danas sazvao ovaj sastanak. Želimo i da se izvinimo ministru Goranu Đuroviću, jer je ispalo da smo zbog njega izašli na krov. To nije tako, on je uvijek bio uz nas”, kazao je Vujović.  

Abazović je kazao da će Davidović pokušati naredne sedmice pokušati da isplati novac turskom investitoru.

Istakao je da država ne želi da ostavi Željezarce na cjedilu i da su za to da se pomogne investitoru koji će raditi drugačije od dosdašnjih.

“Biće tu administrativnih peripetija i prepreka. Činimo sve što možemo u dinamici koja je jako brza i da idemo ka rješenju”, kazao je Abazović.

Dodao je da će učiiti sve da vrate proizvodnju u Željezaru.

Radnici su prije sastanka novinarima kazali da  očekuju dogovor. 

“Očekujemo da napokon riješimo ovu situaciju, a to je da od ponedjeljka, utorka pričamo o tome da ulazi novi vlasnik, pa ko god on bio i da mi siđemo sa krova i da se vratimo u proizvodne pogone. Sigurno nećemo sići sa krova dok ne dobijemo pisane garancije, jer su nas obećanja navela da se popnemo na krov od zgrade”, rekao je predsjednik sindikata Željezare Ivan Vujović.

Ističe da je velika stvar za njih to što je premijer sinoć nakon ponoći došao kod njih u fabriku.

“Ukoliko ne dođe do dogovora ostajemo na krovu zgrade, ali to neće biti jedini vid radikalizacije našeg protesta”, kazao je on prije početka sastanka.

Radnici Željezare stupili su u štrajk glađu nakon što im je na sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem saopšteno da Evropska komisija traži studiju izvodljivosti za pet miliona eura pomoći, na osnovu koje bi država kupila udio u fabrici . Abazović je sinoć nakon ponoći iz Rožaja, gdje je govorio na manifestaciji “Dani dijaspore”, došao u Nikšić da razgovara sa njima.

Kazao im je da su problemi u toj kompaniji naslijeđeni, i da treba raditi na tome da se poštuje dogovor koji je ranije postignut o statusu preduzeća i radnika, uključujuči plan za preuzimanje fabrike.

Premijer je ponovio da je država spremna da učestvuje sa 25 odsto u procesu preuzimanja Željezare.

Abazović je rekao da se nada da će se naći rješenje da se plati prva uplata turskom partneru, kako bi mogao da se nastavi proces preuzimanja Željezare.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Anon

Daj bože da taj “Strani investitor” ostane bez para. Ko u zdravu svijest može da povjeruje ovom prevarantu?

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Radnici prihvatili Abazovićev poziv na sastanak, očekuju da Vlada pomogne

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Abazović: Želimo da Luku Bar vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, scenario energetske krize moguć u Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

M portal: Abazović namješta aerodrome Šefketu Kastratiju?

DPS KOVERTIRAO POTEZ: Nakon potpisivanja ugovora sa SPC pad Vlade sa većinom od najmanje 41 poslanika

Brđanin naredio uklanjanje policijskog kordona, ali legitimisanje učesnika skupa i dalje traje

IZ SDT ZA STANDARD: Postupak protiv Lob kladionica nije obustavljen, u okviru tog predmeta ispituje se i postupanje javnih funkcionera