test

Radnička partija: U krugu fabrike Željezare ogromna količina toksičnog otpada

Standard

04/09/2022

09:12

Iz Radničke partije navode da javnost nije obaviještena o ozbiljnoj količini opasnog otpada u krugu fabrike Željezare.



“Iz Uprave za inspekcijske poslove potvrdili su da se u krugu fabrike Željezara ,,Toščelik”nalazi ogromna količina opasnog otpada, kao i da zbog neadekvatnih uslova skladištenja toksičnog otpada može doći do cijepanja vreća u koje je upakovana prašina, ili kontakta sa vodom zbog prokišnjavanja krova. Istoj toj inspekciji, postavljamo logično pitanje, zbog čega javnost nije ranije obavještena o situciji u Željezari i koji je razlog da su nadležni organi čekali deset godina da se nagomila tolika količina otpada u džakovima? Zbog čega je izostao inspekcijski nadzor kada je u pitanju toksični otpad, i kako su mogli da dozvole da se tolika količina otpada nagomila, čije reciklaža iziskuje velike troškove i koja nakon odlaska Toščelika ostaje na teret državi Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju partije.

“Takođe, prava radnika u Željezari pod rukovodstvom Toščelika bila su ugrožena. Izostala je adekvatna kontrola poslovanja Toščelika od strane Inspekcije rada. Naime, iz ove inspekcije dozvoljeno je da se punih deset godina radnici u Željezari od strane Toščelika tretiraju neadekvatno zbog čega su im bila uskraćena sva prava po Zakonu o radu”, dodaje se u objavi Radničke partije.

Kažu i da nijedna tačka ugovora države i Toščelika nije ispoštovana. “Jasno je kao dan da su nadležne institucije države za vrijeme vladavine DPS od 2012. do 2020. godine i u ovom slučaju u najmanju ruku ,,zakazale”, jer da se postupalo po zakonu i da su inspekcije obavljale posao zbog kojeg postoje, ne bismo imali u Željezari situaciju kakva je danas. Ne bi radnici dane provodili na krovu protestvujući i tražeći svoje pravo na rad, već bi bili na svom radnom mjestu! Demokratska partija socijalista ozbiljno se poigrala se fabrikom od državnog značaja za Crnu Goru, i sa sudbinom 300 porodica koje očekuju rasplet situacije čija egzistencija zavisi od daljih pregovora EPCG i Toščelika”, zaključuju iz te partije.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)