Radulović: Neprihvatljivo da Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane

Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane, što je neprihvatljivo za plodnu zemlju koja ima potencijal da hrani sama sebe, saopštio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad, Filip Radulović.
Radulović: Neprihvatljivo da Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane

Foto: Evropa sad

On je kazao da veliki uvoz stvara pritisak domaćim poljoprivrednicima i stočarima.

-Uvoz po evropskim tržišnim cijenama ‘ubija’ domaću proizvodnju, što dovodi do toga da Crna Gora ima najneproduktivnije zemljište u Evropi. Druge države, poput Slovenije, mnogo bolje štite domaće privrednike, jer ulažu više novca u poljoprivredu nego mi. Godišnje Slovenija za tu granu odvaja 400 miliona eura, dok Crna Gora izdvaja svega 50 miliona – naveo je Radulović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, uvezena hrana je jeftinija, ali to ne znači da je bolja ili zdravija od hrane proizovdene na njivama u Crnoj Gori.

-Jedan od razloga što se naša poljoprivreda gasi su niske otkupne cijene domaćih proizvoda, od mlijeka pa do mesa, jer naša država štiti trgovačke lance umjesto domaće proizvođače. Zbog toga se strateški moraju mijenjati razvojne politike za jedan od najvećih potencijala razvoja Crne Gore”, poručuje on.

Pokret Evropa sad, kako je naveo, vjeruje u razvoj poljoprivrede kao jednog od najbitnijih stubova razvoja sjevera.

-Kad dođemo na vlast otvorićemo regionalne otkupne centre i garantovati fer cijene za domaće meso, mliječne proizvode, jaja, voće i povrće. Ta hrana onda može ići bolnicama, studentskim domovima, školama i to ispod tržišne cijene koju sada plaćaju. Nećemo dozvoliti da velike kompanije, koje imaju monopol na tržištu, diktiraju otkupne cijene – dodao je Radulović.

On je podsjetio da su nekada postojali otkupni centri i zadruge koji su garantovali otkup, ali, slučajno ili namjerno, posljednjih nekoliko decenija bili su opustošeni.

Efekti otvaranja otkupnih centara su višestruki.

-Domaći proizvođači će dobijati više novca, zaustaviće se iseljavanje sa sjevera, na trpezama će biti svježa i zdrava hrana za nas i našu djecu, a postaćemo nezavisni od velikih lanaca, tržišnih šokova Evrope i svijeta, jer kada uđemo u Evropsku uniju (EU) moraćemo još više biti konkuretni sa Evropom – saopštio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

On je ocijenio da razvoj Crne Gore podrazumijeva ravnomjeran regionalni razvoj.

-Mi ćemo se truditi da sjever sa svojim potencijalima ponovo bude lokomotiva razvoja države, kao što je i bio prije nego što su ugašene fabrike, zatvorene štale i zarasla imanje – zaključio je Radulović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Mljekari predlažu da mlijeko poskupi pet odsto

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

UŽIVO: Damjanović: Bio sam prinuđen da predložim rebalans, ako nećemo da odemo u bankrot; Živković: Crnogorske finansije su u ambisu

Penzioner upisao Mašinski fakultet: Klupu dijeli sa studentima mlađim 70 godina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vukčević upozorio direktoricu Službenog lista: Objavljivanje akta “Zvanični rezultati lokalnih izbora u Podgorici” je krivično djelo

MARIJA RAZIĆ ZA STANDARD: Televizija je moj život

Sedmi krug izbora u Šavniku: Definitivno obustavljeno glasanje; Od upisanih 483 glasača – glasalo njih osam

Saobraćajna nezgoda u blizini Cijevne: Sudar tri vozila, povrijeđena jedna osoba