Sastanak AEO Asocijacije: Regionalna saradnja poboljšava trgovinsko okruženje za kompanije

''Čvrsto umrežene kompanije u privredama CEFTA-e, koje djeluju kao jedan glas prema svojim administracijama, doprinijeće bržoj ekonomskoj integraciji regiona i lakšem pristupu regionalnim i međunarodnim tržištima za poslovanje. Ovi procesi će biti značajno poboljšani kroz učešće u Programu Ovlašćenih ekonomskih operatera (AEO), koji je jedan od najuspješnijih instrumenata za olakšavanje trgovine na globalnom nivou''.
Sastanak AEO Asocijacije: Regionalna saradnja poboljšava trgovinsko okruženje za kompanije

Izvor: giz


Ovo je bio jedan od zaključaka sa sastanka AEO Asocijacije, održanog u Budvi. Potpuna primjena kriterijuma dobijenih od Programa Ovlašćenih ekonomskih operatera (AEO) obezbjeđuje brže i lakše carinjenje robe u privredama CEFTA-e. Takođe omogućava onima sa statusom AEO da budu predmet manjeg broja kontrola, prethodnog obavještenja u slučaju fizičke kontrole, prioritetnog tretmana i uzajamnog priznavanja sa trećim članicama. Priznavanje između AEO programa znači da će Ovlašćeni privredni subjekti, pored pogodnosti koje im pruža njihova Carinska uprava, imati jednak tretman u svim drugim članicama CEFTA-e.

Učesnici sastanka su istakli da se to može postići samo intenzivnijom saradnjom između svih uključenih aktera – prije svega privrednih subjekata i uprava carina iz privreda u okviru CEFTA-e. AEO Asocijacija je osnovana 2021. godine od strane privatnog sektora u regionu CEFTA-e kao jedinstveni glas privrednika u vezi sa regionalnim AEO agendama. Kompanije se okupljaju na kvartalnoj osnovi kako bi razgovarale o problemima sa kojima se suočavaju dok apliciraju za status AEO, kao i o pogodnostima koje imaju prilikom dobijanja statusa.

Osnivanje Asocijacije podržao je Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u okviru projekta ”Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji”, ko-finansiranog od strane Evropske unije i Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat podržava promociju razvoja AEO u privatnom sektoru i njegovo međusobno priznavanje u regionu i u EU u doglednoj budućnosti. Štaviše, kompanije razvijaju viziju kojom se identifikuju nove mogućnosti da doprinesu regionalnoj trgovini i, samim tim, ekonomijama i društvima.
Broj kompanija koje su uspješno stekle status AEO se povećao u cijelom regionu, kao i broj kompanija zainteresovanih da ga dobiju.

Sastanak AEO Asocijacije održan je kao nastavak dijaloga o prednostima AEO programa za kompanije sa punim statusom AEO, za one u procesu apliciranja i za ostale zainteresovane da saznaju više o podnošenju prijave za status AEO i prednostima koje on ima da ponudi. U narednom periodu Asocijacija će se fokusirati na povećanje svojih kapaciteta u javnoj politici, kao i na razmjenu znanja i iskustava među kompanijama članicama. Kompanije se zalažu za bolje korišćenje pogodnosti
statusa AEO, ali i za aktivan privatno-javni dijalog u ovoj oblasti na regionalnom nivou.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CEFTA na Samitu zemalja ZB u Berlinu: Približavanje regiona EU zajednička vizija i obaveza

CEFTA WEEK 2021: Godina savladavanja prepreka i važnih koraka ka efikasnoj trgovini u regionu

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

PKCG: Lansirana prva regionalna web platforma za e-trgovinu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Temeljna prevara oko „temeljnog ugovora“

Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

VOJINOVIĆ ZA STANDARD: Očekuju nas veliki troškovi zbog tužbi direktora, religijski uticaj ne smije biti prisutan u školama

Broj inficiranih raste, situacija slična onoj iz decembra