test

Sezona u znaku rasta broja putnika, u avgustu promet 83 odsto iz 2019.

Standard

20/08/2021

07:28

Početak ljetnje turističke sezone na oba crnogorska aerodroma bio je u znaku konstantnog rasta opsluženih putnika i vazduhoplova, pa je tako u prvoj polovini avgusta ove godine promet aviona bio 83 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je Dnevnim novinama iz Aerodroma Crne Gore.



Iz ove kompanije su saopštili da su ispunili prognoze koje su svjetski stručnjaci navodili kao optimističnu varijantu za većinu aerodroma, a koja se kretala oko 60 odsto od ranijeg prometa.

Jezikom brojki, od početka godine do 15. avgusta opsluženo je 5.378 aviona, odnosno 58 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Opsluženo je gotovo 725,5 hiljada putnika, odnosno 44 odsto u odnosu na 2019. godinu.

NAJFREKVENTNIJE UNIJE PREMA BEOGRADU

“U Tivtu je obavljen promet 407.402 putnika ili 47 odsto u odnosu na isti period 2019, a u Podgorici 317.944 ili 40 odsto. Na aerodromu u Podgorici u julu, u odnosu na isti period 2019. godine promet putnika je na nivou od 52,5 odsto, dok je po broju aviona nanivou 63 odsto. Aerodrom u Tivtu u odnosu na jul 2019. je ostvario promet putnika od 65 odsto, dok je po broju aviona na 87,6 odsto”, navode iz Aerodroma Crne Gore, uz podsjećanje da je najfrekventnija linija trenutno Podgorica Beograd, odnosno Tivat Beograd.

Trend rasta opsluženih putnika i vazduhoplova nastavljen je i u avgustu.

“Promet aviona u prvoj polovini avgusta, u odnosu na isti uporedni period 2019. godine je na nivou 83 odsto, od čega je u Tivtu skoro 90 odsto, a u Podgorici 73 procenta. U Podgorici j e u odnosu na isti period 2019. godine transfer putnika na nivou od 66 odsto, a u Tivtu 68 odsto”, navode iz kompanije.

Iz Aerodroma Crne Gore očekuju nastavak pozitivnog trenda i u narednom periodu, u postsezoni, iako sve to zavisi od više činilaca.

POVRATAK NAJVEĆIH AVIO-KOMPANIJA

“Optimističnije prognoze zaista je nezahvalno davati. Ukoliko epidemiološka situacija bude pod kontrolom očekivati je da se do kraja godine nastave pozitivni trendovi. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, veoma teško možemo predvidjeti dalji promet putnika i aviona”, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

No, uprkos složenim okolnostima koj e su vladale kako u zemlji, tako i okruženju i svijetu, iz Aerodroma kažu da su uspjeli da otvore neke nove i profitabilne linije, dok su se najznačajnije avio-kompanije sa kojima su ranije sarađivali vratile ili se polako vraćaju u crnogorske vazdušne luke.

“Izuzetak su ruske aviokompanije, čiji su putnici ranije činili oko 20 odsto našeg tržišta. Zaključak je da smo ispunili prognoze koje su svjetski stručnjaci navodili kao optimističnu varijantu za većinu aerodroma, a ona se kretala oko 60 odsto od ranijeg prometa”, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

Najviše putnika dovela Air Serbia

Prema aerodromima u Podgorici i Tivtu leti tridesetak kompanija na redovnim i čarter linijama, saopštili su iz kompanije, uz napomenu da je tradicionalno najbolja linija na relaciji Beograd – Podgorica, pa je tako u Crnu Goru najviše putnika prevezla kompanija Air Serbia.

Istakli su kao veoma dobru liniju sa kompanijom Air Astana, čiji avioni svakodnevno u Crnu Goru prevoze veliki broj gostiju iz Kazahstana

.”Uspostavljena je linija sa kompanijom Luxair, što će znatno olakšati prevoz sa našim ljudima u dijaspori, ali i sa drugim gostima koji dolaze u Crnu Goru”, istakli su iz Aerodroma Crne Gore.

Izvor: Dnevne novine
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)