test

DRI: Spajić i Bojanić podijelili 28,59 miliona eura bez ocjene o zakonitosti

Standard

24/10/2022

06:58

Vlada Zdravka Krivokapića isplatila je iz budžeta 28,59 miliona eura državnim firmama, bez prethodno dobijenog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije o usklađenosti isplata sa Zakonom o kontroli državne pomoći, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).



Isplate su vršene državnoj avio-kompaniji To Montenegro, Montenegro Worksu i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE), dok su zakon prekršili Ministarstvo finansija, na čijem je čelu bio Milojko Spajić i Ministarstvo kapitalnih investicija, kojim je rukovodio Mladen Bojanić.

PROPUSTI MINISTARSTVA FINANSIJA
DRI je dala duplo negativno mišljenje na prošlogodišnji završni račun budžeta, a revizijom je utvrđeno kršenje brojnih zakona, nepravilnosti pri privremenom finansiranju, netačno prikazivanje priliva budžeta… To je prvi put da je DRI dala negativno mišljenje i na reviziju pravilnosti i reviziju finansijskog poslovanja završnog računa budžeta države. Reviziju su uradili senatori Milan Dabović i Nikola Kovačević, koji je i predsjedavajući Senata DRI.

Revizori su konstatovali da je Ministarstvo finansija ukupno isplatilo 16,49 miliona eura privrednim društvima bez odobrenja Agencije. Za osnivački ulog nove državne avio-kompanije To Montenegro je 19. februara i 19. marta prošle godine isplaćeno 16 miliona eura. Spajić je, pri osnivanju To Montenegra početkom prošle godine, tvrdio da će trošak po državu biti nula eura, dok je prethodno sa Bojanićem ugasio Montenegro Airlines baš zbog državne pomoći.

Njegov resor isplatio je 490.000 eura za osnivanje Montenegro Worksa, 29. oktobra prošle godine, takođe bez mišljenja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Ta kompanija ugašena je u julu ove godine, odlukom nove Vlade, a od osnivačkog kapitala preostalo je 200.000 eura.

Ustanovljeni su propusti Ministarstva finansija i prilikom isplate sredstava inostranom dobavljaču za nabavku opreme za potrebe Agencije za nacionalnu bezbjednost u iznosu od 1,02 miliona eura jer 178.062 eura PDV-a nije posebno iskazano na dostavljenim fakturama.

ISPLATE ZA COTEE
I Bojanićev resor nezakonito je isplatio novac za osnivački kapital To Montenegra. Njegovo ministarstvo je, kako se ukazuje u izvještaju DRI, uplatilo ukupno 12 miliona eura novoj avio-kompaniji i to u tri navrata – 15. aprila, 8. jula i 4. novembra prošle godine.

Bojanić je odobrio i isplatu 2,1 milion eura COTEE, a da prethodno nije pitao Agenciju za zaštitu konkurencije je li riječ o dozvoljenoj državnoj pomoći. Taj novac uplaćen je na ime podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Sredstva su iskorišćena i za pokrivanje troškova te energetske kompanije nastalih zbog umanjenja računa za struju građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

– Potrošačke jedinice su dužne da se prilikom pružanja pomoći privrednom društvu pridržavaju člana 10 i 12 Zakona o kontroli državne pomoći. Ministarstvo kapitalnih investicija je dužno da pomoći pravnim i fizičkim licima evidentira na grupi računa 431 – Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština – kaže se u izvještaju DRI.

Mitrović isplatio novac, pa tražio mišljenje
DRI je utvrdila propuste i kod Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je u to vrijeme rukovodio Ratko Mitrović, koje je tokom 2021. prenijelo 1,7 miliona eura na račun Nacionalnih parkova radi obezbjeđenja sredstava za poslovanje i upravljanje Solanom.

– Ministarstvo je podnijelo Agenciji za zaštitu konkurencije zahtjev za davanje mišljenja u septembru 2021. godine, nakon izvršene isplate, što nije u skladu sa članom 10 i 12 Zakona o kontroli državne pomoći – konstatuje se u izvještaju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milatović, Spajić i Bojanić

Ostavite komentar

Komentari (0)