test

Štednje gotovo da nema, meteo prilike ne idu na ruku

Standard

15/08/2022

07:38

Najavljena energetska kriza, kako sada stvari stoje i kako pokazuju podaci, ne brine građane. Štednje gotovo da nema, a meteorološke prilike nam ne idu na ruku. Iz Elektroprivrede pozivaju na štednju.



U Crnoj Gori je u julu potrošeno 27 odsto više struje nego u junu.

“U odnosu na prethodnu godinu, takođe je veća i u odnosu na 2019.”, kazao je izvršnog direktora EPCG Nikola Rovčanin.

A, sve to se dešava u trenutku kada ni vrijeme ne ide na ruku energetskom sektoru. Već duže nema ozbiljnijih padavina, pa se suočavamo i sa velikim sušama.

“Za poboljšanje bilansa voda, neophodna je ciklonska kiša, da se realizuje velika količina kiše od preko 100 litara na kvadratnom metru”, kazao je meteorolog Branko Micev.

Da je suša ozbiljna pokazuju i slike akumulacionih jezera.

“Došlo je do poremećaja u režimu padavina, samim tim i u režimu bilansa voda i to će se sigurno odraziti na stanje”, dodao je Micev.

“Piva je negdje na 65 posto od plana, Perućica na 50 posto, inače, Perućica je u redovnom godišnjem remontu do 31. avgusta, na Pivi imamo zastoj jednog agregata tako da radi sa dva agregata zbog kvara na transformatoru ali to ćemo otkloniti”, kazao je Rovčanin.

Zbog svega navedenog, Rovčanin ističe da rast potrošnje nije povoljan u ovakvim okolnostima.

“Jer je veliki uvoz, ne samo količinski, čak je količinski i manji, već zbog cijene, koja na tržištu dostiže i do 500 eura. EPCG je za jun, jul i avgust uvezla oko 100 miliona eura, što je zaista neuobičajeno, prošle godine je bilo negdje iznad 30 miliona, sada već tri puta i više od toga, što je veliki teret za EPCG. I moj apel i apel kompanije jeste da štedimo”, poručio je Rovčanin.

Državne institucije i lokalne samouprave još uvijek se nijesu odlučili, kao u nekim evropskim zemljama, za mjere kao što su gašenje rasvjete, svijetlećih bilborda i slično.

No, ono što možemo, kažu iz EPCG, jeste da klima uređaje podesimo da hlade na 25 stepeni Celzijusa, a da uređaje koji su veliki potrošači koristimo kada je jeftina struja.

Izvor: tvcg

Ostavite komentar

Komentari (0)