Izvor: RTCG

Suđenje bivšim radnicima Željezare: Tvrde da su branili fabriku i radna mjesta

Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za ''ometanje službenog lica u vršenju službene radnje''. Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.
Suđenje bivšim radnicima Željezare: Tvrde da su branili fabriku i radna mjesta

Foto: RTCG

Odluka da protest koji su započeli 2. juna prošle godine, dva i po mjeseca kasnije iz kruga fabrike presele na krov, bivše radnike Željezare koštala je tužbe zbog, kako je navedeno, “ometanja službenog lica”.

Tužbom je obuhvaćeno 14 radnika koji su danas saslušani u Osnovnom sudu. Rekli su da se ne osjećaju krivima jer su branili radna mjesta i fabriku pošto je turska Tosjali gupa najavila njeno zatvaranje i otpuštanje 229 zaposlenih.

Predstavnik bivših radnika Ivan Vujović naglašava kako ne zna da li ih tuži turska kompanija ili Vector security i podsjeća da je sa bivšim vlasnikom fabrike bilo dogovoreno da povuku tužbu nakon što to isto učine radnici koji su tužili upravu zbog neisplaćenih naknada po osnovu minulog rada, umanjenih kojeficijenata i povreda na radu.

“Podnijeto je 20 tužbi od 18 radnika, što svakako nije mala cifra. Kada se sve sabere oko 200.000 eura. Mi smo odustali od tužbe, bivši vlasnik očigledno nije”, naglašava Vujović.

Željezaru je u međuvremenu kupila Elektroprivreda Crne Gore, koja namjerava da iskoristi solarni potencijal evidentan na tom prostoru, ali i da pokrene izradu konstrukcija i podkonstrukcija.

Vujović naglašava da bivši radnici s nestrpljenjem očekuju da se što prije vrate na radna mjesta.

“Želim da poručim da nas neće pokolebati ni krivične prijave, ni suđenje. Mi znamo šta je naš cilj od 2. juna, a to je da počnemo da radimo. Do ponedjeljka očekujemo da nas pozovu iz Elektroprivrede i konačno kažu kada ćemo se vratiti u naše proizvodne pogone”, ističe Vujović.

Ukoliko od predstavnika Elektroprivrede izostane precizan odgovor o povratku bivših željezaraca na posao, protest će, kako najavljuju, od utorka preseliti ispred upravne zgrade nacionalne elektroenergetske kompanije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Nekome minimalac od 55 eura, a nekome dva leks specijalisa i tri privremene izmjene Zakona PIO

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Đurović: Vujović ima gubitak pamćenja, a i dezorijentisan je prilično

SA BIROA I BEZ KONKURSA: Vlada obećala posao bivšim radnicima Željezare, VUJOVIĆ ZA STANDARD: Spremni smo da vratimo otpremnine

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Privremeno se zatvara saobraćaj na Bulevaru Knjaza Danila

Bigović ”ušao u proceduru”, Vukotić obezbjeđivao medijsku podršku

Uhapšen Marko Ljubiša Kan

Tajić podnio ostavku: Odbor nije htio da me razriješi, pritiscima me tjerali na ostavku