test

Trajekt na liniji Kamenari-Lepetane: Star 45 godina, sa malim kapacitetom neisplativ i planiran još 2009.godine da ide u staro željezo

I. Đoković

18/02/2023

10:21

Nakon nakon što je ''Pomorski saobraćaj'' sinoć primio otkaz ugovora prema kom su obavljali trajektni saobraćaj između Kamenara i Lepetana, a koji su sa Vladom imali od 2019. godine, JP morsko dobro je angažovalo privatnu kompaniju Yu Briv, da sa svojim trajektom ''Vasilije'', od jutros obavljaju prevoz putnika i vozila na toj relaciji.

Trajekt Yu Briva- Vasilije, nekad se zvao Borik i bio je vlasništvo Jadrolinije iz Hrvatske, prema planu te kompanije trebao je biti izrezan u staro željezo, iz razloga neisplativosti.

Naime, sa malim kapacitetom od svega 20 vozila i 260 putnika, trajekt Borik nije bio isplativ za Jadroliniju.

Na samom startu Borik je korišćen za održavanje linije Zadar-Preko, no vrlo brzo pokazao se premalenim, pa je održavao druge manje frekventne linije na Jadranu.

Kad se u obzir uzme i činjenica da je izgrađen daleke 1978.godine u Kraljevici, Jadrolinija je sad već davne 2009. godine odlučila da ga pretvori u staro željezo.

Ipak, godinu dana kasnije firma YU Briv iz Kotora ga je kupila za nepoznatu sumu novca, i koristila za izvođenje pomorskih građevinskih radova.

Od jutros, silom prilika, trajekt Vasilije obavlja prevoz putnika i vozila na relaciji Kamenari-Lepetane.

Izvor (naslovna fotografija):

Trajekt Borik

Ostavite komentar

Komentari (1)

Anonim

18 Feb. at 10:27

Red bi bilo, ako smije, da dobronamjerni predsjednik Vlade sjedne za kormilo i vozi sve dok ne riješi haos koji je napravio od države