Tripković Marković: Broj turista na zadovoljavajućem nivou

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije u Crnoj Gori ima oko 167 hiljada gostiju, što čini 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine, ističe u razgovoru za Novu M direktorica te organizacije Ana Tripković Marković.
Tripković Marković: Broj turista na zadovoljavajućem nivou

Foto: Mediabiro

Poručuje da je ohrabrujuće to što su namjenski prihodi od turizma na nivou od 80 odsto u poređenju sa 2019.

Možemo reći da je ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori negdje na pola puta. Avgust godinama unazad važi za jak mjesec kada je posrijedi turizam. Kako ocijenjujete trenutni turistički promet u našoj zemlji, kakva je struktura gostiju i popunjenost hotelskog i privatnog smještaja?

“Jeste u pravu ste. Ulazimo u sami, najjači špic turističke sezone. NTO svake godine, vadi takozvano stanje na dan petkom, koje je presjek kretanja broja turista na taj dan, i daje nam neki okvirni pokazatelj kako se kreću trendovi u našoj destinaciji. Prema tim pokazateljima, možemo da budemo veoma zadovoljni. Prethodnog petka, imali smo oko 167 hiljada gostiju, što čini otprilike 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine. Popunjenost hotelskog smještaja je 99 odsto u odnosu na 2019. godinu, a popunjenost privatnog smještaja je 83 odsto. Prema podacima stanja na dan, od petka, je oko 38 hiljada gostiju je boravilo u hotelima, dok je u privatnom smještaju popunjenost bila oko 120 hiljada gostiju“, rekla je Tripković Marković.

Kako je kazala Tripković Marković, najviše je gostiju iz regiona, među kojima prednjače turisti iz Srbije i BiH.

“Pored toga, ove godine, imamo veliki broj dolazaka iz zemalja koje čine bivši SSSR. Tu su Ukrajina, tržište Kazakstana. Zatim veliki broj dolazaka iz Poljske, Izraela”, ističe Tripković Marković.

U narednom periodu, pojašnjava direktotrica NTO, može se očekivati i povećan broj dolazaka, jer je popunjenost kapaciteta značajno porasla, ali i interesovanje za prevoz crnogorskom avio-kompanijom.

„NTO u saradnji sa aerodromima Crne Gore, dobija takođe svakog petka, informacije o tome koliko je procent popunjenosti aviona koji lete ka Crnoj Gori, takozvani load factor. Mi te podatke sumiramo i analiziramo. U nekom prethodnom periodu koristili su nam u tome kako gdje za pojedina tržišta možemo da pojačamo aktivnosti. Ono što definitivno ohrabruje jeste da apsolutni svi avioni koji lete ka Crnoj Gori imaju jako dobar load factor“, dodaje ona.

Koje opštine prednjače po broju prijavljenih turista?

„U apsolutnim iznosima, Budva je ta koja najviše učestvuje u turističkom prometu. A prema podacima od prošlog petka, to je bilo oko 54 hiljade, na drugom mjestu je Ulcinj sa 43 hiljade, zatim Herceg Novi sa otprilike 31 hiljadom. Međutim, i druge opštine, koje možda u apsolutnim iznosima imaju manje, imaju jako dobru realizaciju u odnosu na 2019. godinu. Prošle sedmice to su bili Kotor, Tivat i Kolašin, ali takođe iz sedmice u sedmicu Žabljak bilježi jako dobru popunjenost“, kazala je Tripković Marković.

U razgovoru za Novu M se osvrnula i na ovogodišnje povlačenje poslovanja hotelskog operatera Aman u Crnoj Gori.

„Mislim da je u međuvremenu jako veliki broj drugih brendova od značaja, i međunarodnih zastupljen u Crnoj Gori. Takođe naš najveći brend Sveti Stefan je tu, tako da će on nevezano od toga kakav će pravni status biti donositi ono što je najvažnije u Crnoj Gori, a to je taj imidž koji sam po sebi nosi nevezano od toga ko u budućnosti upravlja tim brendom“, ocjenjuje Tripković Marković.

Ovogodišnju turističku sezonu započeli smo sa povoljnom epidemiološkom situacijom, pa se Crna Gora tako našla na zelenoj listi zemalja EU. Neophodno je, kaže Tripković Marković, da se nastavi sa poštovanjem propisanih mjera, kako bi se održao trend sigurne destinacije.

„Što se tiče mjera i epidemiološke situacije, to je jednačina u kojoj nema nepoznatih. Znači vrlo je jasno da je stavljanje Crne Gore na zelenu listu od strane EU, ali i bilo koje druge zemlje, doprinijelo rastu turista, da biste dospjeli na tu listu potrebno je da imate dobru epidemiološku situaciju, da držite stvari pod kontrolom, da se pokažete kao jedna odgovorna destinacija, koja brine i o zdravlju svojih građana, ali i turista“, poručuje Tripković Marković.

Trenutni prihodi koji su najjasniji su namjenski, pojašnjava, a to su prihodi od boravišne i turističke takse, i članskog doprinosa.

„Prema podacima 28. jula 2021. možemo da vidimo da su namjenski prihodi naplaćeni u visini od 80% u odnosu na 2019. Što je veoma ohrabrujuće. Značajni su prihodi od članskog doprinosa, turističke takse. Prihodi od boravišne takse su na nivou od 60 odsto što je nešto niže od prosjeka, ali tu treba imati u vidu da se boravišna taksa plaća paušalno“, kaže ona.

Za nastavak uspješne turističke sezone od presudnog je značaja povoljna epidemiološka situacija, a samim tim neophodno je raditi na povećanju vakcinacije, zaključuje u razgovoru za Novu M direktorica NTO Ana Tripković Marković.

Dodaje da su najave za postsezonu dobre, ali tu šansu treba iskoristiti pokazivanjem odgovornosti i poštovanjem mjera.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Turisti troše manje, prihodi se ne mogu porediti sa 2019.

Tripković: Trenutni investicioni potencijal i ambijent u Crnoj Gori nijesu na zavidnom nivou

Direktorica NTO: U Crnoj Gori boravi 110.000 gostiju, najviše u Budvi i Ulcinju

Tripković Marković o turističkoj sezoni: Ove godine moći ćemo efikasnije da odgovorimo izazovima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kako se poljubac Snežane Savić i Bjele oteo kontroli

Nova sportsko-rekreativna zona na Zlatici

Bogdanović Spajiću: Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra sa zdravim razumom poslanika većine

Zirojević: Mirno spavajte, Božena, Vaše funkcije su na sigurnom