Tviteraši: Funkcioneri Opštine Nikšić nelegalno prihoduju od EPCG

Na Tviteru kruži vijest kako funkcioneri Opštine i Skupštine opštine Nikšić nelegalno prihoduju od ugovora o djelu sa Elektroprivredom Crne Gore.
Tviteraši: Funkcioneri Opštine Nikšić nelegalno prihoduju od EPCG

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner ne može da zaključi ugovor o pružanju usluga javnom preduzeću, koje je zakonodavac definisao kao privredno društvo u kojem država ili opština ima najmanje 33 odsto kapitala.

Međutim, na Tviteru su objavljeni podaci iz Agencije za sprečavanje korupcije iz kojih se lako zaključuje da mnogi funkcioneri iz Skupštine opštine Nikšić, pa i sam predsjednik Opštine Marko Kovačević, prihoduju od ugovora o djelu u Elektroprivredi.

Tako je Kovačević, kao član Komisije za investicije u energetski sektor EPCG, zaradio 3.150 eura za period od juna do decembra 2021.Zoran Tomić, potpredsjednik Opštine Nikšić, odbornik u Skupštini opštine i član lokalnog skupštinskog Odbora za finansije, privredu i razvoj, takođe je član Komisije za naplatu, utuženja i isključenja EPCG, gdje je dužnost obavljao od maja do septembra 2021, te je za taj rad dobio 3.212, 03 eura.

Zoran Šoškić, sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Opština Nikšić prihodovao je od EPCG 1.238,50 eura.

Iz priloženih dokumenata bi se reklo da je došlo do kršenja Člana 14 Zakona o sprečavanju korupcije, pod nazivom “Ugovor o uslugama i poslovnoj saradnji” koji glasi:

“Javni funkcioner ne može da zaključi ugovor o pružanju usluga javnom preduzeću.

Javni funkcioner ne može da zaključi ugovor o pružanju usluga sa organom vlasti ili privrednim društvom koje je u ugovornom odnosu, odnosno vrši poslove za organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju, osim ako je vrijednost tih ugovora manja od 1.000 eura na godišnjem nivou.

Organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju ne može da zaključi ugovor sa privrednim društvom ili drugim pravnim licem u kojem javni funkcioner i sa njim povezano lice ima privatni interes.

Ukoliko javni funkcioner, odnosno organ vlasti postupe suprotno st. 1, 2 i 3 ovog člana, na zaključeni ugovor shodno se primjenjuju odredbe Zakona o obligacionim odnosima koje se odnose na ništavost ugovora.”

Jasno je da su godišnji prihodi, prikazani u tabelama ASK znatno viši od 1.000 eura, pa pozivamo nadležne institucije da provjere i utvrde da li su prekršeni propisi. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Perunović kršio zakon pa zaradio 15.000 eura

EPCG o ugovoru s Unipromom: Nećemo dozvoliti da građani trpe zbog profita jedne firme

Đukanović: Podnijeću krivičnu protiv bivših predstavnika Vlade zbog posla oko ekološke rekonstrukcije TE; Sekulić: Perunović u konfliktu interesa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pavićević: Biće podnijeta krivična prijava protiv Miloševića

Konjević: Abazović i Milošević imali kontakte sa registrovanim članovima jedne organizovane kriminalne grupe

AFERA ,,UNIŠTAVANJE CIGARETA“: Milošević pao, Adžić na meti

Abazović sam otkrio da je javna rasprava bila fingirana