Izvor: Pobjeda

U CEDIS pripremaju dijeljenje stanova za partijski podobne menadžere DF i Demokrata

Sjednica Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) koji čine kadrovi DF-a i Demokrata zakazana je za ponedjeljak kako bi se, uprkos oštrom protivljenju Sindikata i zaključku Vlade, izjasnili o prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u tom elektroenergetskom preduzeću, saznaje Pobjeda. Tim izmjenama se favorizuju menadžeri koje imenuje Odbor direktora.
U CEDIS pripremaju dijeljenje stanova za partijski podobne menadžere DF i  Demokrata

Foto: CEDIS

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je kadar Demokrata i predsjednik Odbora glavnog grada te partije, a na čelu Odbora direktora je kadar DF-a Rajko Radošević. Očekuje se da oni budu smijenjeni nakon 30. juna kada je zakazana Skupština akcionara.

Sindikat tog preduzeća juče je menadžmentu kompanije uputio dopis u kome navode da su iznenađeni i zatečeni takvim načinom rada na izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, bez učešća predstavnika sindikalnih organizacija CEDIS-a čime su ugrožena prava većine zaposlenih.

DOPISI

U dopisu Sindikata, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se i kako je riječ o sredstvima koja poslodavac izdvaja shodno odredbama važećeg kolektivnog ugovora za potrebe rješavanja stambenih potreba zaposlenih i koja su faktički njihova sredstva.

“Pa je i logično, a ponajmanje suvišno, da njihovi predstavnici aktivno učestvuju u izradi pravilnika i pronalaženju najboljih rješenja”, navedeno je u dopisu.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih predviđene su izmjene tri člana tog akta.

Menadžment CEDIS-a tim izmjenama predlaže da zaposleni koji imaju najmanje pet godina radnog staža ne rješavaju stambene potrebe kao zaposleni koje imenuje Odbor direktora.

Sa druge strane, sindikalne organizacije u ime zaposlenih predlažu da se zadrži rješenje iz važećeg pravilnika ili da menadžerima, odnosno osobama koje bira Odbor direktora, budu na raspolaganju sredstva koja se shodno kolektivnom ugovoru odvajaju na njihove bruto zarade, a ostalim zaposlenima iznos sredstava koji se odvaja takođe na njihove bruto zarade. Time bi se, smatraju u sindikalnim organizacijama, postigla maksimalna pravičnost „svakom svoja sredstva“.

“Ukoliko poslodavac želi da poveća sredstva za rješavanje stambenih potreba menadžera, na raspolaganju ima mogućnost shodno članu 5 stav 3 važećeg pravilnika da obezbijedi i dopunska sredstva za te namjene”, navedeno je u dopisu Sindikata.

NOVI PRAVILNIK

Novim pravilnikom je predviđena i izmjena člana 14 prema kome bi odluku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, koje imenuje Odbor direktora, a koji nijesu navedeni u stavu 1 tog člana, donosio izvršni direktor u postupku za rješavanje stambenih potreba ostalih zaposlenih.

Iz Sindikata navode da je izmjena stava tog člana neodrživa i neprihvatljiva.

“Diskutabilan je broj takvih osoba i pored predloženog iznosa od 20 odsto za osobe koje bira Odbor direktora. Zar je malo pa i ove osobe treba izmjestiti na redovnu listu svih zaposlenih”, navedeno je u dopisu Sindikata.

Izmjenama ovog pravilnika predviđeno je i da uslov za rješavanje stambene potrebe zaposlenih bude da na dan poziva za rješavanje stambenih potreba zaposleni ima najmanje dvije godine staža na tim funkcijama ili pet godina radnog staža u tom društvu.

U Sindikatu smatraju da su izmjene i tog člana neodržive.

“Zar zaposleni treba čekati rješavanje stambene potrebe preko 30 godina radnog staža, a nekom dati alternativnu mogućnost dvije ili pet godina”, zapitali su se predstavnici Sindikata u dopisu.

U dopisu, takođe, navode da su za sindikalne organizacije CEDIS-a, kao ovlašćene predstavnike zaposlenih i socijalnog partnera poslodavcu, neprihvatljive predložene izmjene i dopune pravilnika.

“Predložene izmjene su izazvale dodatno nezadovoljstvo zaposlenih sa mogućnošću negativnih posljedica i preduzimanja svih sredstava sindikalne borbe koje je Sindikat dužan predvoditi u skladu sa važećim pravnim propisima koji regulišu tu vrstu materije”, navode iz Sindikalne organizacije CEDIS-a.

Oni smatraju i kako bi trebalo povući neprihvatljive prijedloge izmjena kako bi se, kako zaključuju, “izbjegle ionako uprte oči javnosti u CEDIS“.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

EPCG još bez završnog računa, ALTERNATIVA: CEDIS gubitaš zbog lošeg poslovanja i zapošljavanja, a ne zbog poremećaja tržišta

PUNE RUKE “POSLA” ZA ODLAZEĆI MENADŽMENT CEDIS-a: Zapošljavaju za stalno partijske aktiviste i dijele stambene kredite

Pogodnim kadrovima u CGES-u milion eura za rješavanje stambenih pitanja

ZAPOŠLJAVANJE UTICALO NA GUBITKE CEDIS-a: Troškovi za zarade “partijskih vojnika” uvećali fond za plate za skoro dva i po miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Po izlasku iz zatvora Žarko Laušević je utočište pronašao u domu glumice Cvijete Mesić

Pribilović: U žaru revanšizma prema DPS prethodna vlast proganjala investitore, zatvoreni Sveti Stefan posljedica takvog činjenja

(Video)Sjajna atmosfera u Podgorici: Okupljanje navijača pred meč CG – BiH

Konjević: Jasna poruka iz Soluna, djeluje da agenda Otvoreni Balkan sada može da se zatvori