test

U Starom Baru obilježen početak berbe maslina

Standard

16/10/2021

16:46

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović danas je u Starom Baru otvorio sedmu po redu promotivno edukativnu maslinarsku manifestaciju Ex albis ulivis, kojom se obilježava početak berbe maslina, koju organizuje društvo maslinara Bar.





Događaju je prethodila simbolična berba Stare masline, koja sa svojih 2.246 godina, još uvijek daje plodove.

Stijović je naglasio važnost rane berbe, ali i poštovanja svih standarda u proizvodnji i stavljanju ulja na tržište.

On je pozvao proizvođače da koriste podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a govorio je i o aktuelnim projektima u maslinarstvu koje sprovodi Ministarstvo, posebno otvaranju objekta „Kuća maslina“, koja će biti uskoro otvorena, o nabavci opreme za proizvodnju ulja koja će biti smještenja u njoj, kao i o uspostavljanju prvog crnogorskog panela za organoleptičku ocjenu maslinovog ulja.

“Ovo je posebno mjesto, za Crnu Goru i za narod Bara. Mirovica, mjesto gdje su se rađale ljubavi i mirili narodi. Mjesto koje pamti preko 2246 godina. Spomenik prirode, a ne samo drvo. Mjesto koje nas okuplja koje nas vraća i koje spaja generacije. Danas smo imali priliku da razgovaramo i sa najstarjim maslinarom, Ademom Šabovićem od 95 godina, kao i sa najmlađima, novim maslinarima koji sada uče i stvaraju svoju ljubav prema prirodi i prema maslinarstvu”, istakao je Stijović.

Stijović je podržao inicijativu izgradnje parkova maslina u svim dvorištima škola gdje je moguće, istakavši da je izgradnja preko 40 parkova maslina u Baru dobar primjer kako se može uraditi u ostalim opštinama.

Predjednik Udruženja maslinara Ćazim Alković ukazao je da obilan plod stare masline poslednje dvije godine potvruđuje da su agrotehničke mjere koje sprovodi Udruženje maslinara odgovarajuće i da ostalim maslinarima mogu poslužiti kao primjer.

Alković je iskazao zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministru Stijoviću na podršci, ukazujući na to da je Ministarstvo pripremilo rješenje o ovlašćivanju prvog crnogorskog panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja.

“Ovo je za maslinarstvo značajan trenutak jer će Crna Gora po prvi put u istoriji dobiti panel koji će biti sposoban da ocijeni kvalitet maslinovog ulja što je bio preduslov za procjenu kvaliteta ulja od plodova stare masline. Okosnicu panela čine stručni i obučeni kadrovi društva maslinara Bar ali i predstavnici Biotehničkog fakulteta i predstavnici drugih maslinarskih organizacija Crne Gore”, rekao je Alković.

Predsjednica Skupštine Opštine Bar Milena Božović istakla je istorijski značaj Stare masline u Baru, pozivajući na vrijednosti suživota i pomirenja koje Stara maslina tradicionalno nosi.

Manifestaciji su osim proizvođača prisustvovali, savjetnica za maslinarstvo Dubravka Radulović, predstavnici opštine Bar, glavni barski imam ef. Muidin Milaimi, predstavnici Savjetodavne službe kao i brojni ljubitelji maslinarstva.

Tokom manifestacije uručena su priznanja za doprinose sanaciji opožarenih područja u Baru.

Ciljevi ove manifestacije su promocija rane berbe, edukacija maslinara i uljara, promocija konzumacije ekstra djevičanskog ulja, edukacija potrošača o kvalitetu i načinu degustacije maslinovog ulja, očuvanje tradicije kao i turistička promocija Starog Bara.

Izvor (naslovna fotografija):

MPŠV

Ostavite komentar

Komentari (0)