test

Ujedinjena Crna Gora: Dok cijene drastično rastu, Vlada se bavi temama iz 20. vijeka

Standard

16/07/2022

15:22

Ujedinjena Crna Gora saopštila je da se odlazeća Vlada bavi temama iz dvadesetog vijeka, dok se narod, kako su kazali, suočava sa drastičnim povećanjem cijena.

Navodeći kako mnogi svjetski ekonomisti iskazuju zabrinutost povodom globalne inflacije, iz Ujedinjenje Crne Gore kažu kako “ne djeluje da tu zabrinutost dijeli i Vlada Crne Gore”.

“Očigledno njeni članovi ne osjećaju nepodnošljivu ekonomsku krizu, pa je upravo to ono što ih navodi da se tim dijelom svoga posla, a to je najvažniji dio, i ne bave. Inflacija u Crnoj Gori veća je nego u Evrozoni. To je ozbiljan pokazatelj da ona kod nas nije samo posljedica rata ili pandemije, već suštinske i hronične neodgovornosti”, kazali su iz Ujedinjenje Crne Gore.

Izvor: Ujedinjena Crna Gora

Ukazuju da su cijene ljetovanja u Crnoj Gori često više od ponuda koje daju Grčka, Albanija i Bugarska.

“Ukrajinaca u Crnoj Gori ima, međutim, nažalost ne u ulozi turista. Zbog uvođenja sankcija Rusiji, broj turista iz te zemlje drastično se smanjio. Procijenjeni gubitak je oko 150 miliona eura. Takva situacija proizvedena je nemarom političara na vlasti”, kažu iz UCG.

Podsjećaju da su se “cijene osnovnih životnih namirnica povećale i do 50%, cijene povrća porasle su za 36,8%, voća za 19,1%, mlijeka i mliječnih proizvoda za 20,8%, a ulja i masti za 69,0%”.

“Cijene su u prosjeku više za 11,7% u maju 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne. U istom periodu u Evrozoni cijene su povećane u prosjeku za 8,1%. Prosječna godišnja inflacija u prvih pet mjeseci iznosila je 9%. Za četrdesetak kilometara auto-puta dato je skoro milijardu evra, što naš dio autoputa čini najskupljim u Evropi. Premijer Abazović istakao je da će taj auto-put povezati Crnu Goru sa svijetom i to je sasvim tačno – bićemo povezani u jednoj od najvećih ekonomskih kriza, s tim što ćemo inflaciju ne samo uvoziti već i brižno njegovati”, navode iz UCG.

Uz najskuplji auto-put, kako su kazali, ide i najskuplja putarina.

“Pa će tako vožnja našim auto-putem, biti duplo skuplja po kilometru nego što je to slučaj sa auto-putem ‘Miloš Veliki’ u Srbiji. Za 130 kilometara puta od Beograda do Čačka potrebno je izdvojiti 450 dinara, što je manje od 4 eura, dok ćemo za 40 kilometara u Crnoj Gori izdvajati 3,5 eura”, kazali su iz UCG.

“Ni ta činjenica, uz sumanute sezonske cijene koje su bahato kreirane od Ulcinja do Herceg Novog, ne ide u prilog očekivanju naših turističkih radnika i državne politike da će turisti iz Srbije kompenzovati nedostatak onih turista koje smo ranije dočekivali u Crnoj Gori. I zaista, ‘i šta ćemo sad'”, pitaju iz UCG.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)